Τι είχε μέσα το καφέ τσαντάκι που δεν αποχωριζόταν ποτέ ο Ανδρέας Παπανδρέου

Τι είχε μέσα το καφέ τσαντάκι που δεν αποχωριζόταν ποτέ ο Ανδρέας Παπανδρέου

Tο «μικρό καφέ τσαντάκι» υπήρξε σήμα-κατατεθέν (ανάμεσα σε άλλα) του Ανδρέα Παπανδρέου, τουλάχιστον τα χρόνια πριν ξεκινήσουν οι περιπέτειες με την καρδιά του και την επιβάρυνση της υγείας του.

Ήταν εκείνη η πρώτη τετραετία της «Αλλαγής», που ο Παπανδρέου ήταν ακόμη ο Ανδρέας με το ζιβάγκο και τις αντι-αμερικανικές «κορώνες», τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, και κάθε εμφάνισή του σε συνόδους κορυφής διεθνών οργανισμών αποτελούσε από μόνη της ένα happening.

Επικοινωνιακός, χαρισματικός και μυημένος στον δυτικό τρόπο σκέψης εξαιτίας της μακρόχρονης παρουσίας στο εξωτερικό, ο Παπανδρέου ένιωθε ιδιαίτερα άνετα ανάμεσα στους μεγάλους ηγέτες της εποχής, χωρίς να έχει το παραμικρό κόμπλεξ λόγω του ότι ο ίδιος ήταν ο πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας σαν την Ελλάδα.

Λόγω της ρητορικής κυρίως (και όχι των πράξεών του) που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία αντιμετωπιζόταν με ιδιαίτερη καχυποψία συχνά, γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και σε ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό με πρωταγωνιστή τον ίδιο και την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το ημερολόγιο γράφει 3 Δεκεμβρίου 1984 και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο των εργασιών συνόδου κορυφής της τότε ΕΟΚ. Η τύχη τα έχει φέρει έτσι ώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάθεται δίπλα στην «Σιδηρά Κυρία» της βρετανικής πολιτικής, με την οποία –ιδεολογικά- τον χωρίζει ένα χάος.

Εκείνη στρέφει το βλέμμα της στο «μυθικό» μικρό καφέ τσαντάκι, που ο Ανδρέας έχει μπροστά του. Χωρίς να καταφύγει σε πλάγιους τρόπους διερεύνησης, τον ρωτά ευθέως τι έχει μέσα, ενώ σπεύδει να αναρωτηθεί μεγαλόφωνα μήπως βρισκόταν κρυμμένο κάποιο μαγνητόφωνο με το οποίο θα κατέγραφε τις συνομιλίες τους.

Κάποιος άλλος στη θέση του ίσως να προτιμούσε να αφήσει την αχλή μυστηρίου γύρω από το αξεσουάρ του, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να απαντήσει με την ίδια ευθύτητα, δοκιμάζοντας παράλληλα τα αντανακλαστικά της Θάτσερ. «Ανοίξτε να το δείτε» της απαντά κι εκείνη χωρίς να χάσει χρόνο ακολουθεί την προτροπή του!

Αυτό που αντίκρισε ήταν κάτι που δεν περίμενε και δεν είχε και την παραμικρή σχέση με συσκευές παρακολούθησης, όπως φοβόταν. Εκεί μέσα ο Παπανδρέου έκρυβε τα σύνεργα για ένα από τα μεγάλα πάθη του. Το κάπνισμα.

Έχοντας ήδη τα πρώτα προμηνύματα για την κατάσταση της υγείας του, οι γιατροί του είχαν συστήσει να το κόψει, όμως εκείνος δεν άκουσε τις παραινέσεις τους. Ωστόσο σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα αγαπημένα του Philip Morris αντικαθιστώντας τα με τον καπνό πίπας.

Μέσα στο τσαντάκι ήταν όλα τα σύνεργα που χρειαζόταν για να ικανοποιήσει τα γούστα του. Η Θάτσερ έβγαλε από το τσαντάκι δύο τσιμπούκια (αγγλικής κατασκευής μάλιστα), πάνω στα οποία ήταν σκαλισμένο σε χρυσό το μονόγραμμά του, τον αναπτήρα του και τον καπνό μάρκας  Erinmore. Το… μυστικό (ή μάλλον ένα από τα μυστικά) του Ανδρέα Παπανδρέου είχε μόλις αποκαλυφθεί!

 

Πηγή: menshouse.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα