Σε έξαρση το SEXtortion: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σε έξαρση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο εφιάλτης που ακούει στο όνομα SEXtortion, όπως ανέφερε στο κυπριακό SigmaLive ο ειδικός για θέματα ασφαλείας διαδικτύου, Ντίνος Παστός.

Ο κ. Παστός εξήγησε στο SigmaLive πως οι διαδικτυακοί εγκληματίες στο Facebook προσεγγίζουν άνδρες από ψεύτικα προφίλ με σκοπό να τους αποπλανήσουν και να εξασφαλίσουν βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου.

Συγκεκριμένα, μέσω ψεύτικων γυναικείων προφίλ, προσεγγίζουν το θύμα ανοίγοντας συζήτηση, ενώ μπορεί να διατηρήσουν την επαφή αρκετές μέρες μέχρι να εξασφαλίσουν αυτό που επιζητούν.

Μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος, ζητούν από το θύμα να επικοινωνήσουν μέσω βιντεοκλήσης, στην οποία το θύμα βλέπει μια γυναίκα να γδύνεται και να τον προκαλεί να πράξει το ίδιο, ενώ του ζητούν να προβεί και σε σεξουαλικές πράξεις.

Αμέσως μετά, αποστέλλεται στο θύμα ένας σύνδεσμος με το βίντεο, το οποίο απεικονίζει μόνο τον ίδιο σε σεξουαλικές περιπτύξεις και απειλούν ότι θα το αποστείλουν σε φίλους του στο Facebook εάν δεν τους δώσει το χρηματικό ποσό που ζητούν.

Όπως ανέφερε ο κ. Παστός, ακόμη κι εάν το θύμα δώσει το χρηματικό ποσό που θα του ζητηθεί, το βίντεο αποστέλλεται σε κάποιους φίλους του στο Facebook, με τους δράστες να απειλούν συνεχώς για να απομυζούν χρήματα.

Αυτή δεν είναι καινούργια μέθοδος (εμφανίστηκε το 2009) και υπάρχουν θύματα στην Κύπρο από το 2013. Ορισμένοι ακόμη πληρώνουν το λάθος τους πολύ ακριβά.

Εάν κάποιος έχει πέσει θύμα, μπορεί να καλέσει την αστυνομία στο 22808200 (Ηλεκτρονικό Έγκλημα) ή στο 1480 CyberSafety.

Δείτε πιο κάτω σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα