Κρανίου τόπος η Εύβοια: 25.000 στρέμματα έχουν καεί. Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Κρανίου τόπος η Εύβοια: 25.000 στρέμματα έχουν καεί. Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Κοντά στα 25.000 στρέμματα δάσος έχουν γίνει στάχτη στην Εύβοια. Σοκάρουν οι φωτογραφίες από τα καμμένα. Συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο οι προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς. Εμπρησμό δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες της πυροσβεστικής.

Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου.

Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και σήμερα.

Οι εικόνες της Ευρωκίνησης από την περιοχή Natura που έγινε στάχτη αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής και όσα άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα που συνεχίζει να καταστρέφει δασικές εκτάσεις στην Εύβοια. 

Ένα απέραντο μαύρο τοπίο είναι αυτό που αφήνει η φωτιά στην Εύβοια ή οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο καθώς καίει εδώ και τρεις ημέρες, με την πυροσβεστική να προσπαθεί να την κατασβήσει σε μια χαράδρα κοντά στο χωρίο Πλατάνα.

Η κατάσταση στα σημεία που πέρασε η φωτιά είναι αποκαρδιωτική, ενώ παράλληλα με την κατάσβεση σε εξέλιξη είναι και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής ώστε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή στην Εύβοια. Η φωτιά ακόμη δεν έχει ελεγχθεί από τους πυροσβέστες καθώς συνεχίζει να καίει σε μια χαράδρα στο χωριό Πλατάνα και ακόμη είναι μεγάλη.

Η μάχη που δίνουν αυτή τη στιγμή οι πυροσβέστες είναι για να κρατήσουν τη φωτιά στη χαράδρα στο χωριό Πλατάνα και να μην φύγει από εκεί και σύμμαχο φαίνεται πως έχουν τον καιρό, καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει κάτι που κάνει λίγο πιο εύκολο το έργο τους. Ο αγώνας συνεχίζεται πλέον από εδάφους καθώς έπεσε το φως και σταμάτησαν οι εναέριες πτήσεις.

Μιλάνε για εμπρησμό

Στο μεταξύ από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγω για… «ανθρώπινο χέρι». Με τις φλόγες να καίνε για τρίτη ημέρα, έχει αρχίσει πλέον να γίνεται ξεκάθαρο μέσα από τα στοιχεία, ότι τα σενάρια εμπρησμού, μάλλον ισχύουν…

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικό σταθμός ΣΚΑΪ, οι αξιωματικοί της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έχουν σαφείς ενδείξεις εμπρησμού για την πυρκαγιά στην Εύβοια. Επίσης, έχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι υπήρχαν τρεις διαφορετικές εστίες φωτιάς στην περιοχή Αγριλίτσα, όταν ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, που καίει για τρίτη ημέρα.

Οι αρχές, προσπαθούν να εντοπίσουν στοιχεία για πρόσωπα, που μπορεί να ευθύνονται για αυτές τις τρεις εστίες φωτιάς. Πάντως, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, οι αρχές μιλούν σαφέστατα για εμπρησμό από πρόθεση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα