Σαρωτικές αλλαγές στον ΚΟΚ: Σε ποια περίπτωση προβλέπεται μέχρι και ισόβια κάθειρξη

Αλλαγές στην... οδήγηση φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας αφού όσοι οδηγούν ενώ είναι σωματικά ή ψυχικά εξαντλημένοι ή έχουν σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο όχημά τους, θα διώκονται.

Ειδικότερα, το άρθρο 290 Α του νέου Ποινικού Κώδικα κάνει για πρώτη φορά αδίκημα την οδήγηση σε περίπτωση που ο οδηγός έχει ψυχική ή σωματική εξάντληση, σύμφωνα με το OPEN, με φυλάκιση έως τριών ετών.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός πως θα διαπιστώνεται η ψυχική και η σωματική κούραση του οδηγού.

«Για το αλκοόλ μπορούν να μετρήσουν. Για την κούραση, μάλλον θα είναι στην κρίση του τροχονόμου. Οι ποινές είναι σοβαρές, προβλέπουν από χρηματικό πρόστιμο και φτάνει ως τρία χρόνια φυλάκιση», σχολίασε ο Παναγιώτης Χαρμπής, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδηγών.

Επίσης στο άρθρο 290 Α προβλέπεται ποινή φυλάκισης για όσους οδηγούν ανάποδα σε οποιοδήποτε σημείο. Μάλιστα, αν έχει σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, ο οδηγός καταδικάζεται έως και σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Ο κ. Χαρμπής αποκάλυψε επίσης πως με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οδηγός που θα προκαλέσει τροχαίο με πάνω από ένα θύματα μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και σε ισόβια κάθειρξη και «αν βάλεις βόμβα και σκοτώσεις τους ίδιους ανθρώπους καταδικάζεσαι σε δέκα χρόνια!».

Πηγή: reader

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα