Κομισιόν: Υποχρεωτικός ο έξυπνος ψηφιακός ταχογράφος στα φορτηγά από τις 15 Ιουνίου

Από τις 15 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που ταξινομούνται στην ΕΕ για πρώτη φορά πρέπει να διαθέτουν έναν έξυπνο ψηφιακό ταχογράφο, υπενθυμίζει η Κομισιόν.

Χάρη στα νέα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας και την ενισχυμένη ασφάλεια που αναπτύχθηκε εν μέρει από την υπηρεσία επιστήμης και γνώσης της Κομισιόν, το Κοινό Κέντρο Ερευνών, θα είναι ευκολότερο για τους υπεύθυνους επιβολής του νόμου να εντοπίζουν παραβάσεις της νομοθεσίας για τις οδικές μεταφορές. Επιπλέον, παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις εταιρείες μεταφορών και τους οδηγούς για τη βελτιστοποίηση των στρατηγικών διαχείρισης στόλου και την καλύτερη οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Ο ταχογράφος είναι το εργαλείο που εγκαθίσταται σε φορτηγά και λεωφορεία που καταγράφει τις δραστηριότητες των οδηγών. Τα νέα χαρακτηριστικά του θα βελτιώσουν σημαντικά την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τους χρόνους οδήγησης και ανάπαυσης, τους οποίους πρέπει να τηρούν οι οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων,  για μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση προς καθαρές ενέργεια και ψηφιοποίηση.

Ο έξυπνος ψηφιακός ταχογράφος προσφέρει τεχνολογικά προηγμένες και φιλικές προς τον χρήστη λειτουργίες σε σύγκριση με τον ψηφιακό ταχογράφο που χρησιμοποιείται σήμερα.

Επιτρέπει τον εντοπισμό του οχήματος μέσω δορυφόρου και τη διαβίβαση πληροφοριών στις αρχές ελέγχου μέσω τεχνολογίας επικοινωνίας μικρής εμβέλειας. Έχει επίσης μια σύνδεση Bluetooth που επιτρέπει την αποστολή δεδομένων σε κινητά τηλέφωνα ή tablet.

Η Επίτροπος για την Κινητικότητα και τις Μεταφορές, Violeta Bulc, δήλωσε: "Ο έξυπνος ψηφιακός ταχογράφος, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, θα βελτιώσει σημαντικά την κοινωνική προστασία των οδηγών και παράλληλα θα ενισχύσει περαιτέρω την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη. για να βοηθήσει τις αρχές επιβολής του νόμου να καταπολεμήσουν τις απάτες και τις καταχρήσεις".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα