Χημεία, Πανελλαδικές 2019: Τα δυσκολότερα της 10ετίας. Απαντήσεις, εκτιμήσεις

Χημεία, Πανελλαδικές 2019: Τα δυσκολότερα της 10ετίας. Απαντήσεις, εκτιμήσεις

Ίσως τα δυσκολότερα της δεκαετίας χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) τα θέματα της Χημείας, στην οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των πανελληνίων 2019.

«Τα θέματα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά, ίσως τα δυσκολότερα της τελευταίας δεκαετίας. Οι μαθητές για να ανταποκριθούν πρέπει να έχουν κατανοήσει σε βάθος και τις λεπτομέριες της θεωρίας. Ιδιαίτερα πολύπλοκα θέματα τόσο ως προς το επιστημονικό τους τμήμα, όσο και σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του χρόνου» ανέφερε η ΟΕΦΕ για το μάθημα της Χημείας.

Όσον αφορά στο μάθημα της Χημείας (ΟΠ Θετικών Σπουδών), αν και τα θέματα ήταν επίσης βατά για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές, ωστόσο, ήταν απαιτητικά σε σχέση με τη διαχείριση του χρόνου, καθώς, σε όγκο, ήταν πολλά. «Οι μαθητές θα έπρεπε να έχουν επίγνωση όλης της ύλης και να διαχειριστούν σωστά τον χρόνο, ώστε να λύσουν όλα τα θέματα», σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βαλένα Αξιώτη, επίσης καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων. «Τα θέματα Γ και Δ ήταν κάπως πιο δύσκολα και αναφέρονταν στα κεφάλαια 4 και 5, αλλά ένας πολύ καλά διαβασμένος μαθητής θα δυσκολευόταν ίσως μόνο στο Δ. Το σημαντικό ήταν να μπορέσουν να διαχειριστούν τον χρόνο, καθώς ήταν πολλά τα θέματα και ίσως κάποιος να μην πρόλαβε να τα λύσει όλα», συμπλήρωσε.

Χημεία Γ΄ ΓΕΛ - Ο.Π. Θετικών Σπουδών ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Για τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, η ΟΕΦΕ ανέφερε πως ήταν σαφώς διατυπωμένα και κλιμακούμενης δυσκολίας. «Απαιτούν πολύ καλή γνώση της θεωρίας και της μεθοδολογίας ασκήσεων. Είναι απαιτητικά ως προς το χρόνο και απευθύνονται σε καλά πρετοιμασμένους μαθητές που έχουν εμπεδώσει την ύλη η οποία καλύπτεται εξ' ολοκλήρου.

Το επίπεδο είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς».

Για τα Λατινικά η ΟΕΦΕ σημειώνει ότι τα θέματα ήταν εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Όπως σημειώνεται, ένα από τα κείμενα προς μετάφραση είχε τεθεί και στις περσινές εξετάσεις.

«Οι ασκήσεις της γραμματικής δεν δημιούργησαν προβλήματα ενώ η εξέταση κάλυπτε όλο το εύρος της ύλης. Στο σκέλος του συντακτικού οι ασκήσεις ήταν διατυπωμένες με απόλυτη σαφήνεια, γεγονός που δεν προκάλεσε καμία δυσκολία. Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στο σύνολο των ασκήσεων του συντακτικού εξετάστηκαν μονομερώς και τμηματικά ορισμένα συντακτικά φαινόμενα» προσθέτει η ΟΕΦΕ και καταλήγει για τα θέματα των Λατινικών: «Με τα θέματα αυτά οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να αριστεύσουν».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα