Αναβαθμίζονται ενεργειακά 14 νοσοκομεία με 45,6 εκατ. ευρώ

Αναβαθμίζονται ενεργειακά 14 νοσοκομεία με 45,6 εκατ. ευρώ

Στην εποχή της εξοικονόμησης ενέργειας περνούν τα νοσοκομεία της χώρας. Την αρχή για ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας, εγκατάσταση μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού- θερμότητας, αξιοποίηση ΑΠΕ και αντικατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού κάνουν 14 νοσοκομεία που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθούν με 45,6 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσαν τη χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ των νοσοκομείων του ΕΣΥ, για υλοποίηση παρεμβάσεων Ενεργειακής Αναβάθμισης και αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η ειδική γραμματέας για το ΕΣΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα υπέγραψε την ένταξη των πρώτων δεκατεσσάρων νοσοκομείων του ΕΣΥ με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 45.6 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων- παραγωγή ενέργειας από Μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε νοσοκομεία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020.

Γιάννης Δραγασάκης: Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η ένταξη επιπλέον νοσοκομείων

«Κάνουμε ένα βήμα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου που περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας δημόσιων κτιρίων και το οποίο έχουμε επεξεργαστεί με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη. Αρχίζουμε από τα νοσοκομεία, αλλά ο στόχος είναι να επεκταθεί γρήγορα και σε άλλες εγκαταστάσεις» επισήμανε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Αναφερόμενος επί του συγκεκριμένου σημείωσε ότι «η χρηματοδότηση καλύπτει ποσοστό 100% και αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων στις κατηγορίες i) Ενεργειακή Aναβάθμιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) ii) Εγκατάσταση Μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού - Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) και Αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και iii) Αντικατάσταση Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού» και τόνισε:

«Η διαδικασία αξιολόγησης της δράσης είναι δυναμική και το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η ένταξη επιπλέον νοσοκομείων. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα αναβαθμιστούν τουλάχιστον κατά δύο ενεργειακές κατηγορίες κατά ΚΕΝΑΚ, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό έως 40% με επακόλουθη σημαντική μείωση του λειτουργικού τους κόστους, τη μείωση των εκπομπών του CO2, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Τα πρώτα νοσοκομεία του ΕΣΥ που εντάσσονται είναι:

- Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, 2.460.439 ευρώ.

- Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», 3.850.000 ευρώ

- Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς», «Ο Άγιος Δημήτριος», 3.571.400 ευρώ

- Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, 4.000.000 ευρώ

- Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», 4.450.000 ευρώ

- Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, 1.956.720 ευρώ

- Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, 4.436.904 ευρώ

- Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο», 1.481.183 ευρώ

- ΨΝΑ, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, 919.354 ευρώ

- Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Αθηνών «Γιώργος Γεννηματάς», 3.730.877 ευρώ

- Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός» - Οφθαλμιατρείο Αθηνών- Πολυκλινική, 2.429.496 ευρώ

- Νοσοκομείο Ατυχημάτων Κηφισιάς «ΚΑΤ, Απ. Παύλος», 4.215.842 ευρώ

- Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου»- «Αλεξάνδρα», 3.942.323 ευρώ

- Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», 4.203.652 ευρώ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα