Εκλογές υπό τον φόβο επιθέσεων αναρχικών και ακροδεξιών

Εκλογές υπό τον φόβο επιθέσεων αναρχικών και ακροδεξιών

Οι αρχές ασφαλείας ανησυχούν ιδιαίτερα για κλιμάκωση των επιθέσεων την ημέρα των εκλογών. Γι' αυτό τον λόγο έγινε τηλεδιάσκεψη με παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν όλοι οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές της χώρας.

Η Αστυνομία ανησυχεί για επιθέσεις και δυναμικές παρεμβάσεις αναρχικών ομάδων με αφορμή το αίτημα αδείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και ακροδεξιών ομάδων σε μεγάλες πόλεις και χωριά κυρίως της βόρειας Ελλάδος για το μακεδονικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ζητήθηκε η πραγματική εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών στην πράξη και όχι αυτά να μένουν στα χαρτιά όπως έγινε στην περίπτωση της επίθεσης του Ρουβίκωνα στη Βουλή.  Σε αυτό τον σχεδιασμό περιλαμβάνονται διπλές περιπολίες σε κομβικά και ύποπτα σημεία εκδήλωσης επιθέσεων και διπλές ζώνες ασφαλείας γύρω από δημόσιες και ιδιωτικές κτιριακές εγκαταστάσεις, πολιτικά γραφεία και εκλογικά κέντρα. Οι επισημάνσεις είναι οι ίδιες προς αξιωματικούς και αστυνομικό προσωπικό για τεταμένη προσοχή και εγρήγορση.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την αστυνομική απραξία στην περίπτωση της επίθεσης Ρουβίκωνα στη Βουλή και προχώρησε σε επισημάνσεις σε έντονο ύφος προς τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας επιτακτικά την εφαρμογή των οδηγιών και του σχεδιασμού, και κατέληξε: «Κρίνεται το κύρος σας ως αξιωματικοί και ως Σώμα».

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργεί Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., αναμένεται να επιμερίσει τις ευθύνες για το φιάσκο της Βουλής, μετά τις εκλογές. Σε πρώτο στάδιο, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχει ολιγωρία της φρουράς της Βουλής, των αξιωματικών που βρίσκονταν στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αξιωματικών και αστυνομικών που βρίσκονταν στον προαύλιο του κοινοβουλίου.   

Να σημειωθεί πως καθημερινά στη Βουλή υπάρχει μία μόνιμη διμοιρία της ΥΜΕΤ και μία «μισή» στα σκαλιά από την πλευρά της Όθωνος, απ’ όπου ανέβηκαν τα μέλη του Ρουβίκωνα. Η «μισή» την κρίσιμη ώρα δεν βρισκόταν στην θέση της ως όφειλε όπως διαπίστωσαν αξιωματικοί της ΓΑΔΑ. Ένας αστυνομικός της φρουράς της Βουλής ήταν αυτός που καταδίωξε τον 36χρονο, ο οποίος συνελήφθη αφού σκόνταξε όταν έτρεχε!

Χθες το μεσημέρι ένας 70χρονος κρατώντας μια ελληνική σημαία επιχείρησε να ανέβει τα σκαλιά από το ίδιο σημείο και συνελήφθη. Κατά την μεταφορά του είπε στους αστυνομικούς: «Μόνο ο Ρουβίκωνας μπορεί να ανεβαίνει πάνω, εγώ που είμαι Έλληνας δεν μπορώ;».

Στο μεταξύ χθες η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η επίθεση στη Βουλή είναι επίθεση σε ό,τι συμβολίζει τη Δημοκρατία μας, το δημοκρατικό πολιτικό μας σύστημα και το κράτος δικαίου. Αλλά είναι και προσπάθεια ηρωοποίησης κάποιου που καταδικάστηκε αμετάκλητα από την ελληνική δικαιοσύνη για μια σειρά φόνους. Οι πράξεις αυτές έχουν καταδικαστεί πολιτικά από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου.

Και θα περίμενε κανείς, και σήμερα, ότι θα αντιμετωπίζαμε σαν μια γροθιά την επίθεση εναντίον της Βουλής, δηλώνοντας την γενική μας βούληση ότι η Δημοκρατία μας ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Αντ’ αυτού είδαμε για μία ακόμη φορά την εργαλειοποίηση του συμβάντος και την αντιμετώπισή του με όρους μικροκομματικούς και ψηφοθηρικούς».

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα