Μεγάλες ζημιές από τον εγκέλαδο σε σχολεία και το νεκροταφείο Ανδραβίδας

Μεγάλες ζημιές από τον εγκέλαδο σε σχολεία και το νεκροταφείο Ανδραβίδας

Σοβαρό πρόβλημα τόσο στην τοχοποιία όσο πολύ περισσότερο και στις κολώνες του κτιρίου, διαπίστωσαν οι μηχανικοί του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης κατά την αυτοψία τους στο γυμνάσιο Ανδραβίδας, σε έλεγχο σήμερα, μετά το χθεσινό σεισμό των 4,4R.

Σαφής ήταν για την ακαταλληλότητα του κτιρίου ακόμα και για τις εκλογές της Κυριακής, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Γιώργος Τσουραπάς.

«Μετά από ενημέρωση του διευθυντή του γυμνασίου Ανδραβίδας ότι παρατήρησε κάποιες ρωγμές σε τοιχοποιίες, παρόλο που προχθές όπως όλοι γνωρίζετε έγινε έλεγχος από υπάλληλο της ΚΤΥΠ ΑΕ, σήμερα μας ενημέρωσε, ότι διαπίστωσε και νέες ρωγμές στο κτίριο. Ήρθαμε αμέσως, γύρω στις οκτώ στο γυμνάσιο και διαπιστώσαμε σοβαρές αποκολλήσεις  στις τοιχοποιίες και ιδιαιτέρως χιαστί ρωγμές στις τοιχοποιίες. Είναι η τοίχοι οι οποίοι οδηγούν από το ισόγειο στον πρώτο όροφο. Ουσιαστικά είναι οι οδεύσεις διαφυγής του κτιρίου. Κατά την άποψή μας, μετά από προφορική εντολή μας προς τον διευθυντή του σχολείου, καθώς και άλλοι τοίχοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα όπως ο διάδρομος που οδηγεί από τον πρώτο όροφο στο ισόγειο και στην έξοδο του κτιρίου, το κτίριο είναι ακατάλληλο ακόμα και για χρήση των εκλογών την Κυριακή.

Ενημερώσαμε το αρμόδιο τμήμα του δήμου και τον προϊστάμενο ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τις εκλογές, ότι το συγκεκριμένο κτίριο το οποίο έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει έξι εκλογικά τμήματα δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Όπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ούτε την επόμενη εβδομάδα για τις εξετάσεις του γυμνασίου. Μας απέμεινε ένα κτίριο μετά και από το δημοτικό σχολείο που όπως γνωρίζετε ήδη ο ΟΣΚ το είχε βγάλει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μας απέμεινε το λύκειο το οποίο ελέγξαμε πάλι, καθώς βρίσκεται σε κοινό αύλειο χώρο, είδαμε κάποιες ρωγμές συγκεκριμένα σε δύο κολώνες, προχωρήσαμε σε έλεγχο αφού αφαιρέσαμε το σοβά και διαπιστώσαμε ότι οι ρωγμές ήταν επιφανειακές στον σοβά.

Έχουμε πάρει και φωτογραφικό υλικό, μάλιστα έγινε σε δύο σημεία και ψηλά και χαμηλά στην κολώνα ώστε να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει καθώς ήταν συνεχόμενη ρωγμή από πάνω και μας ανησύχησε. Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω ότι το πιο γερό κτίριο στην Ανδραβίδα έτσι όπως έχει συμπεριφερθεί μέχρι τώρα είναι το λύκειο Ανδραβίδας το οποίο δεν έχει ούτε καν αποκολλήσεις. Το επισκέφτηκαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι για τις εκλογές γιατί την Κυριακή τελικά θα χρησιμοποιηθεί αυτό και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εσωτερικές εξετάσεις του λυκείου. Θα μεταφερθούν και τα 12 εκλογικά τμήματα στο χώρο του λυκείου».

Σε δήλωσή του ο διευθυντής γυμνασίου Ανδραβίδας Θεόδωρος Λαμπρόπουλος τόνισε ότι "... την Δευτέρα με τους πρώτους σεισμούς ήρθαν οι μηχανικοί του δήμου και ο Δήμος κάλεσε και τους μηχανικούς της κτηματικής υπηρεσίας από τα κεντρικά από την Αθήνα. Τότε ήταν πολύ μικρό το κακό, δεν είχαμε θέμα, μόνο απλές ρωγμές. Ο σεισμός ο χθεσινός τον 4,4 Ρίχτερ αποτελείωσε σχεδόν την τοιχοποιία ενώ έχει χτυπήσει και κολώνες.

Στην αυτοψία που έκαναν οι δύο τεχνικές υπηρεσίες του δήμου σήμερα το πρωί, είδαν ολόκληρο το κτίριο μέσα και έξω και το θεώρησαν ακατάλληλο, για να προσέλθουν οι μαθητές. Τους ενημέρωσα επίσης, επειδή την Κυριακή έχουμε τις εκλογές και αποφάσισαν ότι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν εδώ λόγω της επικινδυνότητας του κτιρίου. Περιμένουμε νέα εντολή, και μέχρι τότε το κτίριο θα παραμείνει κλειστό.

Ήδη έχουμε τοποθετήσει κατόπιν οδηγειών της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου κόκκινες κορδέλες γύρω γύρω, για να μην υπάρξει πρόβλημα με τους σοβάδες και τα κεραμίδια σε περίπτωση που κυκλοφορήσει ο κόσμος στο σημείο αυτό".

Μεγάλες ζημιές στο νεκροταφείο της Ανδραβίδας

Η  σεισμική δόνηση των 4,4R, προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στο νεκροταφείο. Ζημιές που δεν δικαιολογούνται με αυτό το μέγεθος, όμως αν αναλογιστεί κάποιος πως το ρήγμα ξεκινά ακριβώς κάτω από την περιοχή του νεκροταφείου, τότε αναθεωρεί αφού η γη δονείται ακριβώς κάτω από τους τάφους.

Στην διάρκεια του χθεσινού μας ρεπορτάζ διαπιστώσαμε πως το νεκροταφείο είχε υποστεί αρκετά μεγάλες ζημιές. Δεκάδες τάφοί είτε είχαν ανοίξει, είτε πέσει οι σταυροί και άλλα στοιχεία από μάρμαρο.

Η μακάβρια εικόνα αναστάτωσε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους, που μαθαίνοντας την είδηση έσπευσαν να δουν αν η τελευταία κατοικία των προσφιλών τους προσώπων, είχε υποστεί ζημιές.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι μαρμαράδες είχαν πιάσει ήδη δουλειά για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Όπως ο Γρηγόρης Καπράλος που τον συναντήσαμε επί το έργον… “Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Συνέχεια κουνάει. Ο κόσμος τρομάζει με το μπάμ. Στο νεκροταφείο έχει πολλές ζημιές. Έγιναν όλα με το σεισμό των 4,4R. Έχω ακούσει ότι θα κάνει και άλλο μεγαλύτερο. Δεν ξέρω πόσο αληθεύει…” σχολίασε.

Η Ευδοκία Μυλωνάκη καθημερινά ανάβει το καντήλι του γιού της. “Έρχομαι κάθε μέρα. Χθες ήταν 5-6 κατεστραμμένοι τάφοι. Μετά το σημερινό σεισμό κάθε δεύτερος τάφος είναι γκρεμισμένος”.

Όμως και η ίδια ξεσπά με αυτό το μαρτύριο που βιώνουν οι κάτοικοι στην περιοχή. “Τα παιδιά κλαίνε. Τα εγγόνια μου κλαίνε, τα ανίψια μου κλαίνε. Όλος ο κόσμος είναι αναστατωμένος. Δεν αντέχεται αυτό που συμβαίνει. Το σκυλί μου πριν δυναμώσει ο σεισμός, εξαφανίζεται” μας είπε…

“Είναι καταστρφοφή αυτό που συμβαίνει. Έχουμε μια γιαγιά 99 χρονών και μας λέει πως δεν θυμάται ποτέ τέτοιο πράγμα. Αλλά και το 2008 με το μεγάλο σεισμό της Ανδραβίδας δεν ήταν τέτοιο πράγμα. Είχαμε ζημιές αλλά όχι όπως τώρα. Η κουνιάδα μου κάθεται έξω από το σπίτι της σε μια πορτοκαλιά. Η κατάσταση είναι χάλια και δεν μας ενημερώνουν. Μας λένε συνέχεια για τις εκλογές γιατί είναι το συμφέρον τους. Αλλά τη ζωή του ανθρώπου δεν τη μετράνε. Όλοι είναι μέσα στα αυτοκίνητα. Αλλά και εκεί μπορεί να είσαι σίγουρος; Από το φόβο μας κάτι θα πάθουμε” σημείωσε η ηλικιωμένη γυναίκα.

“Το μικρό μου εγγόνι πάει στην τρίτη τάξη. και μου λέει “γιαγιά μου τρέμω, έχω ταραχή μέσα μου, αγκάλιασέ με”. Τι θα γίνει θα πάθουν τα παιδιά ψυχολογικό. Ας μας νοικιάσουν κάπου να φύγουμε. Μέχρι προχθές το σπίτι της ξαδέρφης μου δεν είχε τίποτα. Σήμερα είναι ραγισμένο. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε. Τρέμουμε όλοι. Τα παιδιά δεν μπορούμε να τα συγκρατήσουμε. Ας βγουν να μας πούν την αλήθεια… Είχε βγει κάποιος και έλεγε μην ανησυχείτε και απο τότε έχει κάνει 3-4 σεισμούς δυνατούς. 

Αυτό που συμβαίνει δεν είναι όπως οι παλιοί σεισμοί. Βροντά από κάτω μας. Θα ανοίξει η γη να μας καταπιεί;;; Όλα τα σπίτια εδώ δεν έχουν καλά θεμέλια…” συμπλήρωσε.

 

ilialive

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO