Μπαράζ σεισμών στην Ηλεία. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ηλεία.

Σύμφωνα με την αυτόματη προκαταρκτική λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), ο σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 05:24, στην Ανδραβίδα του Νομού Ηλείας.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 2χλμ.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 3χλμ. βορειοδυτικά του Πύργου Ηλείας σύμφωνα με το EMSC.

Η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 3,7 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 7,7χλμ. και επίκεντρο τα 11χλμ. βορειοανατολικά της Κυλλήνης.

Η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη στην περιοχή. Ο σεισμός των 3,6 Ρίχτερ έρχεται μετά από μία σειρά σεισμών που ταρακούνησε την περιοχή την Κυριακή το βράδυ αλλά και χθες.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην Ηλεία.

«Παρακολουθώντας τη δραστηριότητα που υπήρχε στον χώρο της Ηλείας θεωρώ ότι τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά» τόνισε ο κ. Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.

«Είχαμε τρεις σεισμικές δονήσεις τη Δευτέρα το απόγευμα, δονήσεις που ουσιαστικά δεν είχαν μέγεθος πάνω από πέντε (σ.σ βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) και ήταν της τάξεως των τεσσάρων μέχρι και πέντε βαθμών. Ήταν μια παρατεταμένη σεισμικότητα στην περιοχή, η οποία θα εκδηλωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και βέβαια δεν θα πάμε μάλλον σε μεγαλύτερα μεγέθη, μεγέθη που θα υπερβαίνουν τα 5 Ρίχτερ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, που εξήγησε πως ενδεχόμενες δονήσεις που θα προκύψουν αφορούν ένα «φαινόμενο που ανησυχεί τους κατοίκους». Ο ίδιος δε, εκτιμά πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας».

Ο κ. Λέκκας εξήγησε πως πρόκειται για τοπικούς σεισμούς με μικρό εστιακό βάθος και για αυτό το λόγο «γίνονται άμεσα αντιληπτοί», ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας και «όταν ο κόσμος ησυχάζει». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας επεσήμανε πως οι κάτοικοι στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της Ηλείας «είναι συνηθισμένοι και ακόμη και αν ενοχλούνται σε κάποιο βαθμό, θεωρούν πως οι συγκεκριμένες διεργασίες που εξελίσσονται είναι μέρος της ζωής τους». Ο Έλληνας καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας αναφέρθηκε τέλος σε μια ευρύτερα «ενεργή περιοχή που εξελίσσεται (σ.σ σε ό,τι αφορά τη σεισμική δραστηριότητα) και κάποια στιγμή θα αποσβεστεί τελείως».

Ακης Τσελέντης: «Να κοιμάστε σε αναμμένα κάρβουνα…»

Στο μεταξύ σε παρέμβαση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του lepanto το βράδυ της Τρίτης (χθες) ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τελέντης ανέφερε τους λόγους που τον οδήγησαν να παρέμβει και να κρούσει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία για την περιοχή, αναφέροντας πως η μετατόπιση του επίκεντρου των δονήσεων προς την Ηλεία, η έντονη διέγερση της περιοχής σε συνδυασμό με τα σήματα που έχει λάβει και αναλύσει η ομάδα ΒΑΝ, δεν του επέτρεπαν σαν επιστήμονα να σιωπά.

Στο ερώτημα κατά πόσο η κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας πρέπει να νοιώθουν ‘ήσυχου η απάντηση του κ. Τσελέντη ήταν «Θα πρέπει να κοιμούνται σε αναμμένα κάρβουνα»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα