Σεισμός στον Κορινθιακό: Συνεχίζονται οι έλεγχοι, τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός στον Κορινθιακό: Συνεχίζονται οι έλεγχοι, τι λένε οι σεισμολόγοι

Έντονη ανησυχία στους σεισμολόγους έχει προκαλέσει η ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ στο Γαλαξίδι στις 12:46 το μεσημέρι με το εστιακό του βάθος να υπολογίζεται στα 15,6χλμ. Η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία συνεχίζουν τις περιοπολίες προκειμένου να εντοπίσουν ζημιές, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν δεν έχουν υπάρχουν ούτε ζημιές ούτε τραυματίες. 

Τις επόμενες ώρες θα φανεί εάν η σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ στο Γαλαξίδι ήταν ο κύριος σεισμός, όπως λένε οι σεισμολόγοι. 

Τσελέντης: Στο πλαίσιο της πρόβλεψής μας ο σεισμός στο Γαλαξίδι

Η εξέλιξη του φαινομένου, μετά τον σεισμό στο Γαλαξίδι, θα πρέπει να παρακολουθείται για αρκετές ημέρες καθώς η περιοχή, που έχει πολύ μεγάλο σεισμικό, είναι διεγερμένη μέχρι τη Δυτική Πελοπόννησο, δηλώνει στο Newsit.gr ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Άκης Τσελέντης.

Σε ερώτηση για το αν ο σημερινός σεισμός σχετίζεται με την πρόγνωση του ΒΑΝ για μεγάλο σεισμό στη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Τσελέντης σημείωσε πως το τι μέλοι γενέσθαι, «τα θέματα των προγνώσεων είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, δεν έχει να κάνει με την ενημέρωση του απλού πολίτη». Προσθέτει ωστόσο πως σαφώς ο σεισμός στο Γαλαξίδι είναι εντός του πλαισίου των όσων είχαν πει ο ίδιος, ο κ. Χουλιάρας και ο καθηγητής Βαρώτσος κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται πως ο Άκης Τσελέντης, με βάση σήμα της ομάδας ΒΑΝ, είχε πει τον Φεβρουάριο πως υπάρχει 80% πιθανότητα για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στη Δυτική Ελλάδα.

Ο κ. Τσελέντης συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρέπει να φοβούνται αλλά να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα τα οποία τα ξέρουνε.

«Τα σπίτια μας δεν πέφτουν τόσο εύκολα, έχουμε πολύ καλούς κανονισμούς, οι μηχανικοί μας είναι πολύ καλοί, απλώς να πω και κάτι άλλο, επειδή πλησιάζουμε τουριστική περίοδο να μην δίνουμε βάση στο ραδιο-αρβύλα και να μην κινδυνολογούμε. Να ακούνε πάντα τους υπεύθυνους φορείς, όπως είναι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και πάντα τα άτομα που έχουν σχέση με την σεισμολογία», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.

Λέκκας: Θα πρέπει να υπάρξουν μετασεισμοί προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση

Για τον σεισμό στο Γαλαξίδι που έγινε έντονα αισθητός ακόμη και στην Αθήνα, μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας στο Θέμα 104, 6 και στη Ματίνα Ηρειώτου.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική εξαιτίας της «κατευθυντικότητας των σεισμικών κυμάτων», καθώς όπως εξήγησε τα ρήγματα στον Κορυνθιακό κόλπο έχουν μία κατευθυντικότητα από τη δύση προς την ανατολή.

«Συνεπώς έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική αλλά και στην Κόρινθο», πρόσθεσε ο κ.Λέκκας.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησύχιας. Και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου για να δούμε ακριβώς τι προοπτικές διαγράφονται πάνω στο θέμα αυτό», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ενώ κατέληξε:

«Θα πρέπει να υπάρξουν μετασεισμοί, προκειμένου να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση. Οι μετασεισμοί αυτοί, όμως θα φτάσουν μέχτι τα 4,8 Ρίχτερ και πιθανόν να μην γίνουν καν αισθητοί».

Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: Χρειάζεται η προσοχή των κατοίκων

Την προσοχή των κατοίκων στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, συνέστησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου. Ο Βασίλης Καραστάθης, μιλωντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι το σεισμικό ιστορικό της περιοχής είναι βεβαρυμένο και στο παρελθόν έχουμε δει πολύ μεγάλους σεισμούς.

Είπε επίσης ότι είναι πολύ κρίσιμο το γεγονός ότι το σημείο που έγινε ο σεισμός γειτνιάζει με σημαντικότατες υποδομές για την Ελλάδα και γι'αυτό στρέφουν όλη τους την προσοχή εκεί.

"Ένας τέτοιος σεισμός σε αυτό το σημείο πάντα μας θέτει σε παρακολούθηση και σε μεγάλη εγρήγορση. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι κάτι ασυνήθιστο" είπε ο Βασίλης Καραστάθης και πρόσθεσε "Ο κόσμος δε χρειάζεται να ανησυχεί αλλά να έχει μία προσοχή για τα κτίρια και τις υποδομές".

Δρακάτος: Δεν ξέρουμε αν τα 5,3 Ρίχτερ στο Γαλαξίδι ήταν ο κύριος σεισμός

Επιφυλακτικός για την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στο Γαλαξίδι, εμφανίστηκε μιλώντας στον ANT 1 ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεώργιος Δρακάτος.

Όπως επισήμανε ο κ. Δρακάτος, «είναι πολύ λίγος ο χρόνος που έχει περάσει και επομένως τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει δεν είναι επαρκή. Το μέγεθος του σεισμού είναι τέτοιο που προς το παρόν δεν μας επιτρέπει να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα αν ήταν ο κύριος σεισμός», τονίζοντας ότι «είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί, θεωρώ πολύ πρόωρο το να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, το παρακολουθούμε και είμαστε σε επιφυλακή».

Δείτε πώς κατέγραψε ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών το σεισμό στο Γαλαξίδι

Ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών κατέγραψε τον δυνατό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στον Κορινθιακό Κόλπο κοντά στο Γαλαξίδι και απέναντι από τον Αίγιο.

Όπως έγινε γνωστό από τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 12:46 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 131 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας.


Τι λένε οι δήμαρχοι Αιγιαλείας και Ναυπακτίας

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν ζημιές από τον σεισμό», ωστόσο όπως πρόσθεσε, «οι έρευνες θα συνεχισθούν».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή μας και όπως δείχνουν οι πρώτες αναφορές που έχουμε, δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα