Έρχονται αυξήσεις στα εισιτήρια για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Έρχονται αυξήσεις στα εισιτήρια για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Δύο ευρώ θα είναι κατά µέσο όρο η αύξηση στην τιµή των κανονικών εισιτηρίων και ένα ευρώ στην τιµή των µειωµένων που θα ισχύσει από το 2020 σε 24 αρχαιολογικούς χώρους και µνηµεία, συµπεριλαµβανοµένων και ορισµένων εµβληµατικών µουσείων, όπως π.χ. του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, όπου το ολόκληρο και το µειωµένο εισιτήριο από 10 και 5 ευρώ αντίστοιχα θα ανέλθουν στα 12 και 6 ευρώ. Θα υπάρξει πάντως και µείωση σε πέντε αντίστοιχους χώρους.

Οι τιµές, λοιπόν, των εισιτηρίων -µεταξύ άλλων- θα αυξηθούν: Στον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Αγοράς και Μουσείο Στοάς Αττάλου, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου, όπου το εισιτήριο από 8 ευρώ (4 ευρώ µειωµένο) θα πάει στα 10 ευρώ (5 ευρώ µειωµένο). Στον αρχαιολογικό χώρο Ρωµαϊκής Αγοράς και στον αρχαιολογικό χώρο ∆ωδώνης, από 6 ευρώ (3 ευρώ µειωµένο) σε 8 ευρώ (4 ευρώ µειωµένο).

Και στον Λευκό Πύργο

Στον αρχαιολογικό χώρο Βιβλιοθήκης Αδριανού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Θήρας, στο ∆ιαχρονικό Μουσείο Λάρισας και στον Λευκό Πύργο, από 4 ευρώ (2 ευρώ µειωµένο) σε 6 ευρώ (3 µειωµένο). Στον αρχαιολογικό χώρο Ολυµπιείου και στο Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου η τιµή αλλάζει από 6 ευρώ (3 ευρώ µειωµένο) σε 8 ευρώ (4 ευρώ µειωµένο).

Οσο για τις µειώσεις, αφορούν στις τιµές των εισιτηρίων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου (από 8 και 4 ευρώ το ολόκληρο και το µειωµένο γίνονται 6 και 3 ευρώ αντίστοιχα), στον αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης (από 12 και 6 ευρώ γίνονται 10 και 5 ευρώ), στον αρχαιολογικό χώρο Νεκροµαντείου (από 8 και 4 ευρώ σε 6 και 3 ευρώ) και στο Βυζαντινό Μουσείο ∆ιδυµοτείχου (από 4 και 2 ευρώ σε 3 και 2 ευρώ). Το θέµα απασχόλησε προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο (ΚΑΣ), τα µέλη του οποίου έδωσαν οµόφωνα το «πράσινο φως» στις προτάσεις της οµάδας εργασίας που ασχολήθηκε µε τον επανακαθορισµό των τιµών εισιτηρίων (µεµονωµένων και ενιαίων) σε αρχαιολογικούς χώρους και µουσεία ανά την επικράτεια.

Στις νέες προτάσεις ελήφθησαν υπόψη στατιστικά στοιχεία και έσοδα από εισιτήρια, η κατάσταση των χώρων, η περιοχή που βρίσκονται -αν δηλαδή προσελκύουν κόσµο ή όχι-, η ολοκλήρωση έργων ΕΣΠΑ και κυρίως η επισκεψιµότητά τους. Σύµφωνα µε τις νέες τιµολογιακές προτάσεις, προστίθεται κατηγορία των 10 ευρώ σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Σούνιο και στην Αρχαία Αγορά - Μουσείο Στοάς Αττάλου (των οποίων η τιµή αυξάνεται), καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης (όπου η τιµή µειώνεται, δηλαδή από 12 και 6 ευρώ οι τιµές πηγαίνουν στα 10 και 5 ευρώ αντίστοιχα). Επίσης καταργείται η κατηγορία των 2 ευρώ (σε αρχαιολογικούς χώρους, µουσεία και µνηµεία), που αντικαθίσταται από την κατηγορία των 3 ευρώ καθολικά – µε το µειωµένο εισιτήριο να ανέρχεται στα 2 ευρώ

 

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα