Μάριος Παπαγεωργίου: Σε φορτισμένο κλίμα η δίκη. Πρόσωπο με πρόσωπο σημαντικοί μάρτυρες

Μάριος Παπαγεωργίου: Σε φορτισμένο κλίμα η δίκη. Πρόσωπο με πρόσωπο σημαντικοί μάρτυρες

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα συνεχίζεται σήμερα η δίκη για την απαγωγή και δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου.

Ενώπιον του Μικτού Εφετείου Αθηνών εξετάζονται κατ’ αντιπαράσταση σημαντικοί μάρτυρες μετά από αίτημα της πολιτικής αγωγής που αποδέχτηκε η Έδρα.

Οι μάρτυρες αυτοί που κλήθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις της πολύκροτης δίκης να καταθέσουν για πρώτη φορά σχετικά με την υπόθεση, ακούγονται σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον βασικό κατηγορούμενο, σε ημερομηνίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Ένας από αυτούς δεν έπεισε το δικαστήριο και πλέον κατηγορείται για ψευδορκία και παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο.

Πρόσωπο με πρόσωπο σημαντικοί μάρτυρες

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας το πρωί της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου, η πολιτική αγωγή ζήτησε να ακουστούν οι επίμαχες συνομιλίες.

Ο μάρτυρας που κατηγορείται για ψευδορκία προσκόμισε στο δικαστήριο ιατρικές βεβαιώσεις από ιδιωτικό θεραπευτήριο για εξετάσεις που έκανε το 2017, που συνιστούσαν θεραπεία για διπολική διαταραχή. Τα ίδια έγγραφα πιστοποιούσαν αναπηρία σε ποσοστό 67% για το ίδιο άτομο, για ένα χρόνο.

Η Πρόεδρος ξεκίνησε την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των μαρτύρων με απανωτές ερωτήσεις. Πότε πραγματοποίησαν το ταξίδι, με ποιο συγκεκριμένο όχημα, ποιο δρομολόγιο ακολούθησαν και από που φόρτωσαν τα κάρβουνα που ακούγονται να λένε πως μετέφεραν. Μέχρι εκείνη την ώρα οι δυο μάρτυρες συμφωνούσαν. Όταν  τους ρώτησε για την φωτιά στην οποία αναφέρονταν, επισημαίνοντας πως πρόκειται για κάτι σημαντικό, ο ένας απάντησε πως δεν θυμόταν και ο άλλος πως έβλεπε μια φωτιά αριστερά και δεξιά της Εθνικής Οδού. Μετά από κάποια δευτερόλεπτα σιγής , η Πρόεδρος  ρώτησε τον μάρτυρα που κατηγορείται για ψευδορκία, πόσες φορές πήγε στο σπίτι του βασικού κατηγορούμενου. Εκείνος απάντησε μία φορά και η Πρόεδρος ανέφερε πως ήταν περισσότερες.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά στο ερώτημα  αν γνωρίζει αν στα Καμμένα Βούρλα που ισχυρίζονται πως κατευθύνθηκαν, υπάρχουν «καμίνια» και  ανέφερε πως σε πολλά σημεία της τηλεφωνικής του συνομιλίας, …αστειευόταν. Αρνητικά απάντησε στην ίδια ερώτηση και ο δεύτερος μάρτυρας. Και οι δύο υποστήριξαν πως στο συγκεκριμένο ταξίδι δεν συνέβη κάτι άλλο.

Η στάση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Προέδρου, που τόνισε με έμφαση:

«Ακούστε, όταν κάποτε θελήσετε να πείτε την αλήθεια, θα είναι πολύ αργά. Το δικαστήριο σας έχει δώσει επανειλημμένα την ευκαιρία να πείτε την αλήθεια!».

Σε σχετική ερώτηση εφέτη που ακολούθησε, αν πήγαν στα Βίλια και αν ανέβηκαν στο βουνό, απάντησαν αρνητικά.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι δικηγόροι της πλευράς της πολιτικής αγωγής.

Ο ένας εκ των δύο νομικών ρώτησε για δεύτερη φορά τον μάρτυρα που κατηγορείται για ψευδορκία, πόσες φορές συναντήθηκε με τον βασικό κατηγορούμενο. Εκείνος απάντησε «μια -δυο φορές».

Τότε ο δικηγόρος άρχισε να διαβάζει επίμαχα αποσπάσματα από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες τους, που έδειχναν πως συνομιλούσαν συχνά και συναντήθηκαν έντεκα φορές! Ο μάρτυρας εκνευρίστηκε, είπε πως δεν θυμόταν και επικαλέστηκε το ιατρικό ιστορικό του. Όλη αυτή την ώρα ο βασικός κατηγορούμενος παρακολουθούσε με βλοσυρό ύφος και ιδιαίτερη προσοχή.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος διάβασε στον μάρτυρα συγκεκριμένο απόσπασμα μεταξύ του  ίδιου και του βασικού κατηγορούμενου το πρωί της μέρας του ταξιδιού, στο οποίο ο μάρτυρας ακούγεται να λέει πως θα πήγαινε στην εφορία στη Λαμία, ενώ λίγο πριν είχε ισχυριστεί πως θα μετέφεραν κάρβουνα σε ταβέρνες στη Θήβα.

Απευθυνόμενος στον άλλο μάρτυρα, αν ο βασικός κατηγορούμενος είχε λόγο να εμπλακεί με τα κάρβουνα που θα μετέφεραν, εισέπραξε αρνητική απάντηση. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας προς στιγμήν δυσκολεύτηκε ν’ απαντήσει στο ερώτημα πόσες φορές συνάντησε τον βασικό κατηγορούμενο, ώσπου απάντησε «δυο -τρεις φορές».

«Άρα την περίοδο του ταξιδιού δεν είχατε λόγο να ενημερώσετε τον βασικό κατηγορούμενο», του είπε ο δικηγόρος.  Στη συνέχεια διάβασε συγκεκριμένο απόσπασμα, στο οποίο ο προηγούμενος μάρτυρας και ξάδελφος του, έλεγε γι αυτόν στον κατηγορούμενο, πως είναι «πεθαμένος» και δεν μπορεί να συναντηθεί μαζί του. Ζητούσε όμως από τον βασικό κατηγορούμενο να πάει αυτός να τους συναντήσει, γιατί …ο ξάδελφος του ήθελε «να πιουν ένα κρασάκι».

Η όλη διαδικασία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εξεταζόμενου μάρτυρα που άρχισε να φωνάζει πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, χωρίς να απαντήσει στην ερώτηση της πολιτικής αγωγής.

Παρενέβη τότε η Πρόεδρος, που τον ρώτησε:

«Μα δεν εξανίστασθε κύριε που σας εμπλέκει ο ξάδελφος σας; Μήπως επειδή σας είναι γνωστό πως κανόνιζε την συνάντηση σας με τον κατηγορούμενο; «.

Μάρτυρας: «Όχι! Εγώ μ’ αυτόν;» , φώναζε.

Πρόεδρος: «Μα ο ξάδελφος σας τα λέει αυτά και δεν τον ρωτάτε γιατί; «.

Ο εξεταζόμενος μάρτυρας απευθύνθηκε τότε στον ξάδελφο του και τον ρώτησε γιατί τα έλεγε όλα αυτά. Εκείνος του απάντησε πως «δεν θυμόταν».

Ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας του θύματος στη συνέχεια αναφέρθηκε  σε έναν μεγάλο αριθμό τηλεφωνικών συνομιλιών στα τέλη Σεπτεμβρίου, στις οποίες ακούγονται να μιλούν για τα «κάρβουνα», για να καταλήξει πως σε προηγούμενο ταξίδι ένα μήνα πριν, τον Αύγουστο, η λέξη «κάρβουνα» δεν υπάρχει σε καμία συνομιλία.

Η Εισαγγελέας αναφερόμενη σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία του Σεπτεμβρίου, τόνισε πως ακούγεται ο μάρτυρας που κατηγορείται για ψευδορκία να λέει στον βασικό κατηγορούμενο πως «δεν ανακατεύεται με τα κάρβουνα».

Η Έδρα επέμεινε για τις συναντήσεις του συγκεκριμένου μάρτυρα με τον βασικό κατηγορούμενο,  αλλά εκείνος αρνήθηκε πως τον συνάντησε πριν από το επίμαχο ταξίδι.

Η πολιτική αγωγή ζήτησε να ακουστούν στο ακροατήριο, αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Από τα αποσπάσματα φάνηκε ότι μια μέρα πριν από το ταξίδι, οι δυο μάρτυρες κανόνιζαν να συναντηθούν με τον βασικό κατηγορούμενο!

Απών για μια ακόμα φορά ο γιος του βασικού κατηγορούμενου

Στο Εφετείο δεν εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά, ο ένας από τους δύο γιούς του βασικού κατηγορούμενου για τον οποίο βρίσκεται σε ισχύ διαταγή για την βίαιη προσαγωγή του από τις 24 Νοεμβρίου του 2018!

Σήμερα επρόκειτο να  εξεταστεί μια ακόμη μάρτυρας, φίλη του Μάριου μετά από αίτημα της πλευράς της υπεράσπισης. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του βασικού κατηγορούμενου, η μαρτυρία της μπορεί να συνεισφέρει στην υπόθεση και να διασαφηνιστεί ο λόγος για τον οποίο ο Μάριος επέστρεψε στην Αθήνα το μοιραίο βράδυ. Η ίδια παρουσιάστηκε στο δικαστήριο αλλά όταν κλήθηκε να καταθέσει είχε αποχωρήσει.

Στη θέση της κατέθεσε στενός φίλος του θύματος.

Σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις θα καταθέσουν σαν βασικοί μάρτυρες κατηγορίας ο γενετιστής και δικαστικός πραγματογνώμονας Δρ. Γιώργος Φιτσιάλος και η Αγγελική Νικολούλη. Η έρευνα της δημοσιογράφου συνέβαλε στο να αλλάξει το κατηγορητήριο για τον βασικό κατηγορούμενο και να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία του άτυχου νέου.

Πηγή: anikolouli.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα