Πυρκαγιά στην Εύβοια: 12.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Πυρκαγιά στην Εύβοια: 12.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Μεγάλη καταστροφή προκάλεσε η φωτιά στην Εύβοια. Το κύριο μέτωπο έχει σβηστεί ενώ έχουν παραμείνει ενεργές μικρές εστίες.

Αναλυτικότερα, περίπου 12.000 στρέμματα δασικής έκτασης κατέκαψε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, Κυριακή, στην Εύβοια και συνεχίζει να καίει έως και τώρα, σε διάσπαρτες, πλέον, εστίες και χωρίς ενεργά μέτωπα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός, ο οποίος βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στην περιοχή, σημείωσε πως η φωτιά πλησίασε σε δύο χωριά και οι εκκενώσεις που έγιναν ήταν κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Στις ζημιές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μερικά στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας, ένα κοπάδι περίπου 70 αιγοβοπράτων και δύο αγροτικά κτίσματα - στις παρυφές ενός χωριού - των οποίων κάηκε η σκεπή, ενώ υπολογίζεται ότι η φωτιά έπληξε γύρω στα 12.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση των μετώπων φωτιάς.

Ο ίδιος τόνισε ότι, «αυτή την ώρα είμαστε στη φάση μεταξύ μερικού και απόλυτου ελέγχου», σημείωσε ότι, πρόκειται για μια πυρκαγιά που κυρίως έπληξε δασική έκταση και επισήμανε ότι οι ζημιές αγροτικού χαρακτήρα θα ελεγχθούν.

Ο υπουργός είπε ότι η χθεσινή μέρα ήταν δύσκολη, αλλά, πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και σ' αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα είναι παρόντα από την πρώτη στιγμή και η κινητοποίηση είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Αυτό που ήταν οφθαλμοφανέστατο από την πρώτη στιγμή -σύμφωνα με τον υπουργό- ήταν ο πολύ καλός συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. «Υπήρξε έγκαιρη επέμβαση όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων, είτε επίγειων, είτε εναέριων», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Διάσπαρτες εστίεΣύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αυτή την ώρα υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, με τα πιο δύσκολα δύο σημεία προς τα βόρεια- βορειοανατολικά, κοντά στο Κοντοδεσπότι, όπου εστιάζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά, στην κατάσβεση συμμετέχουν 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 204 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 18 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 30 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος 4 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και 1 Συντονιστικό Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίσης ο δρόμος Χαλκίδας- Βόρειας Εύβοιας έχει ανοίξει από τη μία τη νύχτα και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Τουλάχιστον 2.850 επιβάτες πέρασαν από το πορθμείο της Αιδηψού

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τέθηκε από το απόγευμα της Κυριακής και έως σήμερα τα ξημερώματα το λιμεναρχείο Αιδηψού λόγω της μεγάλης φωτιάς στη βόρεια Εύβοια και της απόφασης των Αρχών να διακόψουν την κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Ιστιαία Χαλκίδας στο ύψος του Προκοπίου.

Πολλοί επιβάτες προερχόμενοι από Σκιάθο στο Μαντούδι οδηγήθηκαν στο συγκεκριμένο πορθμείο της Αιδηψού.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λιμενάρχης Αιδηψού, πλωτάρχης λιμενικού σώματος Σωτήρης Δανίκας, χθες το απόγευμα προκειμένου να εξυπηρετηθεί όλος ο κόσμος που μετακινήθηκε στο συγκεκριμένο πορθμείο επιστρατεύθηκαν πλέον των δύο πλοίων της τακτικής γραμμής, άλλα δύο επιβατηγά πλοία, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 16 δρομολόγια, εκ των οποίων τα 10 έκτακτα.

Τόνισε επίσης ότι από τις 5 χθες το απόγευμα έως τη 1 τα ξημερώματα μετακινήθηκαν από την Αιδηψό προς Αρκίτσα 2.850 επιβάτες με 1.550 οχήματα.

Ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη κόπωση για όλους τους επιβάτες λόγω του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που δημιουργήθηκε, εξυπηρετήθηκαν όλοι άμεσα και δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Επίσης, τόνισε ότι το επιβατικό κοινό ήταν συνεργάσιμο, ενώ τα στελέχη του λιμενικού είχαν λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα τάξης.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα