Νέες αποκαλύψεις: Η Πυροσβεστική δε θεωρούσε το Μάτι επικίνδυνη περιοχή

Νέες αποκαλύψεις: Η Πυροσβεστική δε θεωρούσε το Μάτι επικίνδυνη περιοχή

Νέες αποκαλύψεις έρχονται το φως της δημοσιότητας σχετικά τις παραλείψεις και την ελλιπή προετοιμασία για την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών της Πυροσβεστικής, δεν προέβλεπε καν το ενδεχόμενοι να φυσήξουν δυτικοί άνεμοι στην Αττική σαν εκείνους που έπνεαν στο Μάτι τη μαύρη Δευτέρα της 23η Ιουλίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένα σχέδιο αντίδρασης και να χαθούν 90 άνθρωποι. 

Στο σχέδιο της Πυροσβεστικής για το 2018 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «στην Ανατολική Αττική επικρατούν επίσης βορειοανατολικοί άνεμοι, ενώ αυξημένης συχνότητας είναι και οι ανατολικοί τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο». Σε αυτό βγαίνει μάλιστα το συμπέρασμα ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα περιορίζονται επί της ουσίας στα μελτέμια. 

Επίσης σύμφωνα με το σχέδιο αυτό το Μάτι δεν υπήρχε στις 38 περιοχές, όπου υπάρχει άναρχη δόμηση και μείξη δάσους με οικιστικό ιστό και που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς. 

Έτσι λοιπόν, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την περιοχή του Ματιού, με αποτέλεσμα η πυροσβεστική να αιφνιδιαστεί με το που πέρασε η φωτιά τη λεωφόρο Μαραθώνος και να οδηγηθούμε την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα