Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε ο 15χρονος μαθητής. Απαρηγόρητοι οι γονείς

Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε ο 15χρονος μαθητής. Απαρηγόρητοι οι γονείς

Με κλάματα και ένα λευκό τριαντάφυλλο συγγενείς, φίλοι αλλά και άγνωστοι είπαν το τελευταίο αντίο στον 15χρονο μαθητή ο οποίος μετά από πίεση που δεχόταν από συνομήλικούς του έβαλε τέλος στη ζωή του.

Ολοι αναρωτιόντουσαν γιατί να γίνει αυτό το κακό και με παγωμένη την ανάσα αναμένει το Πανελλήνιο τις εξελίξεις στην υπόθεση με την αυτοκτονία του 15χρονου στην Αργυρούπολη. Οι φίλοι του με σπαραγμό είπαν το δικό τους ξεχωριστό αντίο λέγοντας πως τώρα επιτέλους θα ξεκουραστεί από την αβάσταχτη πίεση στην οποία βρίσκονταν και τον παρακαλούσαν να ους προσέχει από εκεί ψηλά!

Τις τελευταίες ώρες η ΕΛΑΣ ερευνά κάθε δυνατή πηγή για άντληση πληροφοριών με την προσοχή να στρέφεται στα σημειώματα που άφησε ο 15χρονος αλλά και το προσωπικό του ημερολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε πριν από την αυτοκτονία υπάρχουν αναφορές σε έξι άτομα οι οποίοι είναι αλλοδαποί.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, πρόκειται για μαθητές που δρούσαν στην Αργυρούπολη και ασκούσαν ψυχολογική και σωματική βία σε άλλα άτομα. Σύμφωνα με καταθέσεις συμμαθητών και φίλων του νεαρού, στο σχολείο κάποια άτομα κορόιδευαν τον 15χρονο και τον αποκαλούσαν «φυτό», επειδή ήταν άριστος μαθητής.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η ψυχολογική πίεση που είχε δεχθεί το παιδί ώστε σε μια από τις σελίδες του ημερολογίου εξέφραζε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει. Εν τω μεταξύ, οι Αρχές αναμένουν και την άρση του απορρήτου, προκειμένου να μάθουν με ποιους είχε συνομιλήσει ο νεαρός πριν προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα.

Πάντως, από την ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερη και δύσκολη περίπτωση, αφού οι σκέψεις και οι αναφορές δεν είναι εύκολο να στοιχειοθετήσουν κατηγορία.

Είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού;

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, την Δεύτερα 25 Ιουνίου, περίπου στις 9 το βράδυ, στην πλατεία της Αγίας Τριάδας στην Αργυρούπολη, κάθονται σε ένα παγκάκι ο 15χρονος μαζί με φίλες του. Ακριβώς απέναντι είναι μια παρέα αγοριών.

Κάποια στιγμή ένα από τα αγόρια, μαθητής στο ίδιο σχολείο με τον 15χρονο, τον πλησιάζει με απειλητική διάθεση και με ύφος του λέει: «Γιατί με κοιτάς;».

«Το παιδί αδιαφόρησε και σηκώθηκε να φύγει. Και τότε ο άλλος του έριξε μια κλωτσιά και μια μπουνιά. Μάλιστα κρατούσε και κάτι κλειδιά, με αποτέλεσμα το παιδί που δέχθηκε την επίθεση, να ματώσει και να του αφήσει μια γρατζουνιά στο πρόσωπο. Αυτός που του επιτέθηκε είναι μαθητής στο ίδιο σχολείο. Δεν ξέρω όμως αν ήταν από αυτούς που του έκαναν bullying», είναι η περιγραφή του αυτόπτη μάρτυρα.

Κοπέλα από την παρέα του 15χρονου υποστηρίζει ότι ο φίλος της δεν προκάλεσε και πως ο άλλος νεαρός ψαχνόταν για καβγά. «Τα άλλα παιδιά κάθονταν ακριβώς απέναντι και αναγκαστικά ο Νίκος κοίταγε προς τα εκεί. Πού να κοιτάξει; Και ο άλλος “τα πήρε”, του πούλησε μαγκιά και τον χτύπησε».

«Ήταν θύμα επιθέσεων» – Τι λένε οι φίλοι του 15χρονου

Θύμα επιθέσεων από άτομα στο σχολείο τα οποία χαρακτηρίζονται ως «επιθετικά» φαίνεται πως ήταν ο 15χρονος στην Αργυρούπολη που αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του τα ξημερώματα της Κυριακής.

Φαίνεται πως ησύχασε και πλέον είναι καλά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το έκανε», λέει στονΕλεύθερο Τύπο φιλικό πρόσωπο του νεαρού μαθητή, ο οποίος αποφάσισε να κόψει το νήμα της ζωής του. Τους λόγους που οδήγησαν τον 15χρονο μαθητή να δώσει τέλος στη ζωή του θα εξετάσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στο πλαίσιο κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία διατάχθηκε χθες.

Ο 15χρονος, πριν αποφασίσει να κρεμαστεί μέσα στο σπίτι του στην Αργυρούπολη, είχε βρεθεί σε ένα πάρτι με φιλικά του πρόσωπα.

Oπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, ενδεχομένως να δέχτηκε κάποιο μήνυμα, κάποιο τηλεφώνημα ή να του μετέφερε κάποιος κάτι, το οποίο εκτιμάται πως δύναται να εντάσσεται στο πλαίσιο του «σχολικού εκφοβισμού» ή αλλιώς bullying.

Ωστόσο -παρά τις ενδείξεις εκφοβισμού που προκύπτουν από τα σημειώματά του- αυτό δεν έχει εξακριβωθεί από τους αστυνομικούς. «Υπάρχει μία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που βρίζει και κάνει χειρονομίες. Ενα από τα παιδιά με τα οποία είχαν εμπλοκή ήταν και ο Ν.Φ. Ηταν πάντοτε επιθετικοί με τη συμπεριφορά τους. Μιλάμε για συγκεκριμένα άτομα τα οποία είχαν επιθετική συμπεριφορά, τουλάχιστον όσο μπορώ να θυμηθώ εγώ. Εβριζαν. Ήταν τα μαγκάκια. Τα γνωστά μαγκάκια», λέει στον Ελεύθερο Τύπο, φίλη του ανήλικου παιδιού.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να χειριστούν την υπόθεση με ιδιαίτερη διακριτικότητα και μεγάλη προσοχή, καθώς, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, «μιλάμε για ανήλικα παιδιά και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους. Πρέπει να χειριστούμε λεπτά την υπόθεση και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Μπορεί οι γονείς του στις αρχικές του προανακριτικές καταθέσεις να ανέφεραν πως «δεν είχαμε καμία εικόνα ο γιος μας να έχει δεχτεί εκφοβισμό ή να είχε ψυχολογικά θέματα», εντούτοις αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν εκ νέου στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων όταν θα έχουν ξεπεράσει το αρχικό «σοκ» από το θάνατο του παιδιού τους.

Παράλληλα, κατάθεση αναμένεται να δώσει και ο αδελφός του νεαρού, ο οποίος είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπροσθέτως, αναμένεται να κληθούν τόσο οι συμμαθητές του όσο και οι επιστήθιοι φίλοι και καθηγητές του για να διαπιστωθεί 100% το εάν και σε ποιο βαθμό ο άτυχος μαθητής ήταν θύμα σχολικού εκφοβισμού.

Εως σήμερα δεν έχει δοθεί κάποια κατάθεση γιατί ακόμη δεν έχει εντοπιστεί η «άκρη του νήματος» για να κάνουν μία ξεκάθαρη αρχή οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ. που σχηματίζουν δικογραφία για την υπόθεση.

Απαντήσεις στο ημερολόγιο και τις σημειώσεις του

 



Τον φορητό του υπολογιστή αλλά και τα ημερολόγια -μαζί με τις ιδιόγραφες σημειώσεις- του 15χρονου, ο οποίος τα ξημερώματα της Κυριακής εντοπίστηκε απαγχονισμένος από τους γονείς του, έχουν θέσει υπό πλήρη διερεύνηση οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας σε μία προσπάθεια να ρίξουν φως στην αυτοκτονία που ξύπνησε μνήμες από την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

«Πρόκειται για μία παρέα ατόμων που τον ενοχλούσαν αρκετές φορές, αλλά εκείνος δεν φαίνεται να ενοχλούταν, παρά το γεγονός πως ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί. Είναι συγκεκριμένα άτομα τα οποία είναι γενικά επιθετικά σε συγκεκριμένο τμήμα του σχολείου μας.

Σε άθλια κατάσταση οι γονείς του

Επιστήθιος φίλος του πατέρα του 15χρονου, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου και πρώην υποψήφιος πολιτευτής στη νυν αντιπολιτευτική δύναμη της Αργυρούπολης, ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο, πως «οι γονείς του δεν έχουν καθαρή εικόνα για τους λόγους που οδήγησαν τον άτυχο νεαρό σε αυτή την πράξη. Δεν μπορούν να συνέλθουν. Είναι σε τραγική κατάσταση γιατί βρήκαν οι ίδιοι το παιδί τους και δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση. Είναι δύσκολο να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση την οποία βιώνουν αρκετά έντονα. Είναι σε άθλια κατάσταση. Σκέψου να βρεις το παιδί σου κρεμασμένο».

«Δεν ξέρω ούτε για συγκεκριμένα άτομα ούτε για το περιεχόμενο των σημειωμάτων. Ξέρω μόνο πως οι γονείς δεν ήξεραν τίποτα. Δεν τους είχε πει τίποτα το παιδί. Απολύτως τίποτα. Δεν μπήκα όμως στη διαδικασία να μάθω περισσότερα πράγματα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος άνθρωπος.

«Την οικογένεια την ξέρω αρκετά χρόνια. Πρόκειται για μία καλή οικογένεια. Τους βλέπω συχνά και το παιδί το ήξερα από μικρό. Μεγάλωσε δίπλα μας. Ηταν ένα παιδί όπως όλα τα άλλα. Δεν παρατήρησα κάτι. Ηταν ένας ιδιαίτερα χαρισματικός μαθητής. Απορώ πώς έκανε κάτι τέτοιο και κατέληξε σε αυτή την πράξη. Δεν γνωρίζω αν δεχόταν bullying. Δεν ήταν απομονωμένος. Ηταν πάντοτε με παρέες.

Τώρα, αν είχε κάτι και δεν το έλεγε στους δικούς του, δεν το ξέρω», είπε στον Ελεύθερο Τύπο, ένας από τους γείτονες, ο οποίος μένει στον ίδιο δρόμο με το σπίτι της οικογένειας.

«Δεχόταν εκφοβισμό, από όσα έχω μάθει. Θα πρέπει κάποιοι να ασχοληθούν με τα θέματα αυτά. Αυτά τα παιδιά που φέρεται να έχουν κάνει το bullying έχουν και αυτά γονείς και οι γονείς τους με τη σειρά τους έχουν ευθύνη γι’ αυτό το θέμα», μας είπε χαρακτηριστικά ακόμη μία γειτόνισσα του άτυχου 15χρονου.

«Να ανοίξουν στόματα»

Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με τις έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, αναμένεται να ψάξουν ενδελεχώς τον υπολογιστή του νεαρού σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν ηλεκτρονικές σημειώσεις στις οποίες ενδεχομένως να είχε καταγράψει την ψυχολογική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει βάσει του σχολικού εκφοβισμού που δεχόταν – όπως φέρεται να έχει καταγγείλει σε ένα από τα σημειώματα που άφησε στο δωμάτιό του λίγο πριν κρεμαστεί στο σπίτι του, στο οποίο κατονόμαζε έξι συγκεκριμένα άτομα.

Παράλληλα, οι άνδρες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πρόκειται να εξετάσουν εξονυχιστικά το κινητό του τηλέφωνο μέσω άρσης απορρήτου για να διαπιστώσουν αν και από ποιον θα μπορούσε να είχε δεχτεί περιεχόμενο «ψυχολογικής ή λεκτικής επίθεσης» λίγες ώρες πριν προβεί στην αυτοκτονία, όπως μας λένε χαρακτηριστικά έμπειροι της ΕΛ.ΑΣ.

Ανώτατοι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής επισήμαναν χθες πως το ένα από τα δύο ημερολόγια του 15χρονου συντασσόταν από τον ίδιο μεθοδικά τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Εκεί ψάχνουμε απαντήσεις σε αρκετά αναπάντητα ερωτήματα. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να ανοίξουν στόματα για να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Το γεγονός ότι ήταν κλειστά τα σχολεία και δεν είχε καθημερινή επαφή με τους συμμαθητές του δείχνει αρχικά πως κάτι έγινε που τον οδήγησε σε αυτή την πράξη. Εκτός από τη συσσώρευση συναισθημάτων που γεννά ένας ενδεχόμενος εκφοβισμός, μερικές φορές αρκεί κάτι μικρό για να “σπάσει” ένας ανήλικος και να κάνει κάτι ακραίο. Oπως και έγινε», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα