Σεισμoί στη Θεσσαλονίκη: Τα 4,2 και 3,7 Ρίχτερ ταρακούνησαν την πόλη. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμoί στη Θεσσαλονίκη: Τα 4,2 και 3,7 Ρίχτερ ταρακούνησαν την πόλη. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Στην περιοχή μεταξύ Ασκού και Ευαγγελισμού, σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11.21 το πρωί και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε δεύτερη σεισμική δόνηση μικρότερου μεγέθους.

Την εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθούν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο σεισμός στη Θεσσαλονίκη

Ο πιο ισχυρός σεισμός στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε στις 11.21 με επίκεντρο την περιοχή πάνω από τη λίμνη Κορώνειας, στην λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθός του ήταν 4,2 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ακόμα μία δόνηση με το ίδιο επίκεντρο μεγέθους 3,7 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του πρώτου σεισμού ήταν στα 10 χιλιόμετρα και του δεύτερου στα 5.

Οι δύο σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες πόλεις της κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως λόγω του μικρού εστιακού βάθους. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και τραυματισμοί, με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου και να εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Το τηλεφωνικό κέντρο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου άρχισε να δέχεται «βροχή» από κλήσεις πολιτών που ζητούσαν πληροφορίες.

Δηλώσεις έκανε πριν από λίγη ώρα στο σεισμολογικό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, που μεταξύ άλλων τόνισε πως «η περιοχή έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι λογική η ανησυχία αλλά είναι πολύ νωρίς. Το επίκεντρο βρίσκεται σε μια ενεργή σεισμολογικά ζώνη».

 

Λέκκας για σεισμό στη Θεσσαλονίκη

«Ο σεισμός του 1978 προήλθε από την περιοχή της Βόλβης και έχει δώσει στο παρελθόν και άλλους μεγάλους σεισμούς καθώς εκεί υπάρχει ένα τεκτονικό βύθισμα που περιέχει πολλά ρήγματα. Ωστόσο θεωρώ ότι δεν μπορεί η Βόλβη να δώσει μεγάλο σεισμό και να δράσει, όπως έδρασε το 1978, γιατί δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από τότε έχουν περάσει μόλις σαράντα χρόνια και για να υπάρχει η δυνατότητα να εκδηλωθεί ξανά ένας τόσο μεγάλος σεισμός όπως το 1978 θα πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία» αναφέρει ο κ. Λέκκας και διαβεβαιώνει ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και την ακολουθία του. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο σημερινός σεισμός ήταν επιφανειακός, το εστιακό του βάθος ήταν της τάξης των πέντε χιλιομέτρων και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

«Τα κτίρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει επαρκή ενημέρωση και παιδεία ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις καταστάσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

 Πρωινός σεισμός στην Πύλο

Μέχρι και την Πάτρα έγινε αισθητός ο ισχυρός σεισμός που αναστάτωσε, στις 08:14 το πρωί της Δευτέρας (25.06.2018) την Πύλο. Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα. Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 5,4 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στα 5,2R.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου και της Μεθώνης και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Έγινε αισθητός μέχρι την Πάτρα και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Όπως δήλωσε στο newsit.gr ο δήμαρχος της Πύλου, Δημήτρης Καφαντάρης, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια και σπίτια.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα