Εκρηκτικό το κλίμα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας : Προκλητικές δηλώσεις, πυροβολισμοί και παραβιάσεις

Εκρηκτικό είναι το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά το επεισόδιο με πυροβολισμούς στην Ρω, τις συνεχείς παραβιάσεις από τους γείτονες και φυσικά τις προκλητικές δηλώσεις από πολιτικά στελέχη.

Μετά τις πτήσεις τουρκικών ελικοπτέρων στη Ρω τη Μεγάλη Παρασκευή και τη Δευτέρα του Πάσχα, χθες δύο F-16, ένα ελικόπτερο και ένα κατασκοπευτικό πέταξαν πάνω από περιοχές του βορειοανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Συνολικά καταγράφηκαν πέντε παραβιάσεις και έξι παραβάσεις του FIR Αθηνών. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ: Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο σε Αιγαίο και Κύπρο

Ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ αφού πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στο ναύσταθμο του Γκιολτζούκ και σε στρατόπεδα της περιοχής της Καλλίπολης μίλησε για πολλά θέματα ανάμεσα τους το Αιγαίο και η Κύπρος.

Ο Ακάρ δήλωσε πως «η Τουρκία επιθυμεί να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης , φιλίας και συνεργασίας και κάνει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Γι᾽ αυτό το λόγο έχουμε πάρει με αποφασιστικότητα κάθε μέτρο και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε».

Νωρίτερα, νέες εμπρηστικές δηλώσεις έκανε σήμερα ο επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του.

Θέτοντας στο στόχαστρο του τον Έλληνα υπουργό Άμυνας αλλά και γενικότερα τη χώρα μας και του Έλληνες πολιτικούς είπε χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ο Έλληνας υπουργός Άμυνας της Ελλάδας έχει επηρεαστεί από την μυθολογία ζηλεύει τον Δια, μιμείται τον Απόλλωνα και προσπαθεί να γίνει Ποσειδώνας. Αν κοιμάται ας ξυπνήσει, αν έχει κρίση υστερίας να μπει σε κλινική. Οι πρόγονοι τους πλήρωσαν το τίμημα για την εχθρότητα που είχαν εναντίον των Τούρκων. Έλαβαν την απάντηση στο πεδίο των μαχών. Σε μια χώρα που δεν είναι μεγαλύτερη από την πόλη Ικόνιο, οι ανεύθυνοι πολιτικοί τους, τρίζουν τα δόντια, αυτό είναι μια άδικη προσπάθεια. Εμείς όταν χρειαστεί ξέρουμε να ξεριζώσουμε και να σπάσουμε εκείνα τα δόντια».

Οι απειλές δεν σταμάτησαν εκεί. «Εμείς όταν χρειαστεί ξέρουμε πως να σπάσουμε και να ξεριζώσουμε τα δόντια» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ηγέτης των γκρίζων λύκων αποτελεί βασικό σύμμαχο του Ερντογάν και ο «σουλτάνος» πολλές φορές επιλέγει ακραία ρητορική για να προσεταιριστεί το ακροδεξιό κοινό στην Τουρκία.

Μια χώρα τόσο μικρή όσο το Ικόνιο και οι υπουργοί της δείχνουν τα δόντια τους. Ξέρουμε πως να σπάζουμε μερικά δόντια. Είμαστε Τούρκοι και δεν μας νοιάζει αν είστε Έλληνες ή όχι».

Τι έγινε στην Ρω: Το ελικόπτερο και οι πυροβολισμοί

Βολές κατά ριπάς, όχι μόνον από τη Ρω, σε τουρκικό ελικόπτερο που προχθές τη νύχτα πετούσε κοντά στο νησί, αλλά και σχεδόν σύσσωμης της τουρκικής ηγεσίας προς τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.

Τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προ ημερών «παρότρυνε», όπως χαρακτηριστικά είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», «όλες τις πλευρές εντός Ελλάδος να μην ανταποκρίνονται» στην επιθετική ρητορική της Αγκυρας, «γιατί αυτό είναι παιχνίδι τουρκικό», μόλις λίγες ημέρες πριν ο Π. Καμμένος ύψωσε και πάλι τους τόνους, ενώ ταυτόχρονα πλειάδα κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας «σήκωσαν το γάντι» και ανταπάντησαν με ριπές τιτιβισμάτων μέσω twitter.

Ολα αυτά εν μέσω μιας ιδιαίτερα φορτισμένης ατμόσφαιρας και τουρκικών προκλήσεων, όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και με επικίνδυνους τουρκικούς σχεδιασμούς και στην Κύπρο.

Σε μια περίοδο, μάλιστα, που ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο με απρόβλεπτες συνέπειες τις επόμενες ώρες και ημέρες. Σε αυτό το σκηνικό της υποτροπής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ειδικά εδώ και σχεδόν ένα δίμηνο, με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τις τουρκικές προκλήσεις στα Υμια, προχθές αργά τη νύχτα, περί τις 11.30, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εντόπισαν να πραγματοποιεί χαμηλή πτήση κοντά στη νήσο Ρω, δυτικά του Καστελλόριζου, τουρκικό στρατιωτικό (ή του Λιμενικού της γείτονος) ελικόπτερο, με κλειστά τα φώτα πορείας του και βέβαια χωρίς να εκπέμπει ηλεκτρονικό σήμα.

Οι Ελληνες στρατιωτικοί, ακολουθώντας τους κανόνες εμπλοκής που έχουν τεθεί σε εφαρμογή το τελευταίο διάστημα και μη αποκλείοντας ενδεχόμενο «καταδρομικής επιχείρησης», σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, έριξαν προειδοποιητικά πυρά, ορισμένα εκ των οποίων τροχιοδεικτικά, χωρίς πάντως να απειληθεί η πτήση του ελικοπτέρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό αμέσως άλλαξε πορεία προς την Τουρκία, τα παράλια της οποίας απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε μια άκρως ευαίσθητη περιοχή, αφού είναι γνωστό ότι επανειλημμένως η Αγκυρα έχει προβεί σε λεκτικές απειλές και προκλήσεις στα νησιά Ρω, Καστελλόριζο και Στρογγύλη. Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι τέτοιου είδους προβοκάτσιες δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, την πρακτική των νυκτερινών πτήσεων προς ελληνικά νησιά, προκειμένου, όπως εκτιμάται, να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των ελληνικών Ε.Δ., επιχείρησε να «εγκαινιάσει» η Αγκυρα στο τέλος του 2014, οπότε ένα τουρκικό ελικόπτερο είχε εντοπιστεί να πετάει προς την Κάλυμνο(!). Τώρα, πάντως, δεδομένων των συνεχών απειλών εκ μέρους της Αγκυρας για ελληνικά νησιά και νησίδες που, κατά Τούρκους αξιωματούχους, είναι «τουρκικά» και πρέπει να τα ξαναπάρει πίσω η Τουρκία, και με διαρκώς αυξανόμενη την ένταση στο Αιγαίο, η επαγρύπνηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι αυξημένη, όπως και ο κανόνες εμπλοκής έχουν κλιμακωθεί. Ως εκ τούτου και η ελληνική αντίδραση με προειδοποιητικές βολές.

Από την πλευρά τους, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν για το περιστατικό: «Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά-αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε. Δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παράβαση. Ωστόσο, νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι «κύκλοι» της τουρκικής πρωθυπουργίας, σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος, επέλεξαν να διαψεύσουν το περιστατικό, καθώς και ότι η ελληνική φρουρά έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς. Οι ίδιοι «κύκλοι» άφηναν να αιωρείται η εντύπωση ότι το ελικόπτερο πετούσε εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, σε απόσταση, μάλιστα, χιλιομέτρων από εκεί που εκτιμάται ότι ερίφθησαν οι προειδοποιητικές βολές. Ισχυρισμός, ωστόσο, που ουδόλως φαίνεται να πείθει.

Μέσα σε αυτό το ηλεκτρισμένο σκηνικό στο Αιγαίο, στην Τουρκία διαγκωνίζονται ποιος πολιτικός παράγων θα ανταπαντήσει στις δηλώσεις που κάνει ο Π. Καμμένος, επισκεπτόμενος συνήθως μονάδες στα νησιά του Αιγαίου. Να σημειωθεί ότι η «βεντέτα» Τούρκων αξιωματούχων – Καμμένου δεν είναι καινούργια. Χρονολογείται εδώ και ενάμιση χρόνο, με το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, μάλιστα, να τον έχει «τιμήσει» επανειλημμένως με ανακοινώσεις του.

Τώρα, πάντως, τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος, επιδεικνύοντας πρωτοφανή εμμονή, μόνον την Κυριακή προέβη σε επτά(!) αναρτήσεις στο twitter κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και, βεβαίως, του υπουργού Αμυνας. Αντίστοιχες επιθέσεις, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είχε κάνει στις 5 Απριλίου. Το περασμένο Σάββατο, επίσης, βούτυρο στο ψωμί του Π. Καμμένου έσπευσε να αλείψει και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, με τρεις(!) αναρτήσεις του στο twitter. Τέλος, τη σκυτάλη πήρε ο σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν και επικεφαλής του ακραίου εθνικιστικού κόμματος, MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

Πάντως, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Στην Τουρκία αρέσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με δηλώσεις. Εγώ απαντώ μία φορά στις 20 και αυτό είναι το σωστό. Και γι’ αυτό παροτρύνω όλες τις πλευρές εντός Ελλάδος να μην ανταποκρίνονται με τον τρόπο που θέτει τα ζητήματα η Τουρκία, γιατί αυτό είναι παιχνίδι τουρκικό. Εγώ είμαι οπαδός της νηφάλιας και ψύχραιμης αντιμετώπισης των προβλημάτων. Να αντιδρώ όταν είναι χρήσιμο για τη χώρα μου, όχι όταν προκαλούμαι. Αλλοι το αντιλαμβάνονται διαφορετικά. Ο κ. Καμμένος εκδηλώνει αυθόρμητα την αντίδρασή του στις τουρκικές προκλήσεις. Ο δικός μου χαρακτήρας σαν άνθρωπος, όχι μόνο επειδή προΐσταμαι της διπλωματίας, είναι διαφορετικός».

Αλαλούμ με διάψευση και προκλήσεις από Μπαχτσελί

Επισήμως η Αγκυρα συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και δεν κάνει λόγο για ελικόπτερο, ενώ την ίδια ώρα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί απειλεί την Ελλάδα λέγοντας ότι «μπορούμε να τους ξεριζώσουμε τα δόντια». Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στην εφημερίδα «Hurriyet», το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ διέψευσε οποιαδήποτε πληροφορία αναφέρθηκε στον ελληνικό Τύπο σχετικά με την πτήση τουρκικού ελικοπτέρου στη Ρω.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν έδωσαν καμία πληροφορία για το θέμα και έκαναν την αναπαραγωγή των πληροφοριών των ελληνικών ΜΜΕ. Η «Hurriyet» είχε τίτλο «ισχυρισμός των ελληνικών μέσων ενημέρωσης για πυροβολισμούς πάνω από το Καράαντα (Ρω)». Παρόμοιο τίτλο είχε και η «Sabah», τονίζοντας πως «οι τουρκικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν καμία πληροφορία σχετικά με το περιστατικό».

Ομως, την ώρα που το γραφείο του Γιλντιρίμ διέρρεε την πληροφορία αυτή ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Νετβλέτ Μπαχτσελί επιτέθηκε εναντίον του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου για τη δήλωσή του πως «αν χρειαστεί, θα πάμε να πάρουμε τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς».

Οπως είπε ο Μπαχτσελί (εταίρος του κυβερνώντος ΑΚΡ), «φαίνεται πως ο Ελληνας υπουργός Αμυνας της Ελλάδας έχει επηρεαστεί από τη μυθολογία. Ζηλεύει τον Δία, μιμείται τον Απόλλωνα και προσπαθεί να γίνει σαν τον Ποσειδώνα. Αν κοιμάται, ας ξυπνήσει, αν έχει κρίση υστερίας, να μπει σε κλινική.

Οι παππούδες τους πλήρωσαν το τίμημα για την εχθρότητα που είχαν εναντίον των Τούρκων και την προσπάθειά τους να καταλάβουν την Ανατολία. Ελαβαν την απάντηση στο πεδίο των μαχών». Συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική, είπε ότι «σε μια χώρα που δεν είναι μεγαλύτερη από το Ικόνιο, οι ανεύθυνοι πολιτικοί τους τρίζουν τα δόντια, αυτό είναι μια άδικη και άτοπη προσπάθεια. Εμείς όταν χρειαστεί ξέρουμε να ξεριζώσουμε και να σπάσουμε εκείνα τα δόντια.

Αυτό το πρόσωπο (εννοεί τον Π. Καμμένο) φαίνεται πως ξέχασε τις ημέρες που τους καταδίωκαν και τους έριξαν στη θάλασσα. Είναι παιχνιδάκι για μας να επαναλάβουμε την Ιστορία».

Νέες συλλήψεις

Ανδρες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (MIT) έφθασαν μέχρι την Γκαμπόν και απήγαγαν τρία άτομα, που σύμφωνα με την Αγκυρα είναι «ηγετικά στελέχη της οργάνωσης FETO του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν». Ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει προ ημερών στο Κόσοβο, με τις απαγωγές έξι Τούρκων, προκαλώντας διπλωματικές τριβές μεταξύ Αγκυρας και Πρίστινας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αφού επιβεβαίωσε την επιχείρηση της ΜΙΤ, ανέφερε πως οι απαγωγές φερόμενων ως γκιουλενιστών από διάφορα μέρη του κόσμου θα συνεχιστούν. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τέτοιες επιχειρήσεις όπου βρίσκονται γκιουλενιστές», δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚP. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον άλλοτε σύμμαχό του, Γκιουλέν, ως τον ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ είχε δηλώσει πως η ΜΙΤ έχει πραγματοποιήσει σε 18 χώρες επιχειρήσεις απαγωγής μελών της FETO και έχει μεταφέρει στην Τουρκία 80 από αυτούς.

ελεύθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα