Μεγάλη Τετάρτη η κηδεία του Στέλιου Σκλαβενίτη. Σοκ και θλίψη από τον πρόωρο χαμό

Σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα «ήχησε» στον επιχειρηματικό κόσμο η είδηση του απρόσμενου θανάτου του Στέλιου Σκλαβενίτη. Ο 53χρονος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ άφησε χθες το πρωί την τελευταία του πνοή μετά από επιπλοκή του ιού της γρίπης -του ύπουλου τύπου Β- που είχε διαγνωσθεί πριν από λίγες μέρες.

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης μαζί με τα αδέλφια του, Γεράσιμο και Μαρία, κληρονόμησαν από τον πατέρα τους μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων, η δραστηριότητα της οποίας όμως περιοριζόταν εντός των… τειχών της Αττικής. Ωστόσο, μετά και την εξαγορά της αλυσίδας Μαρινόπουλος, η Σκλαβενίτης κατέστη ο μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου με παρουσία σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αριθμώντας πλέον 538 καταστήματα, 2.100 εργαζόμενους και τζίρο που αγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ.

Εξαγορές

Η πρώτη κίνηση ματ στην επιχειρηματική «σκακιέρα» έγινε από τα τρία αδέλφια τον Νοέμβριο του 2014, οπότε και εξαγόρασαν το 100% των μετοχών της αλυσίδας χονδρικού εμπορίου Makro Cash & Carry Hellas, η οποία λειτουργούσε 9 καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη και Πάτρα.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς έκαναν τα πρώτα βήματα επέκτασης εκτός Αττικής κατακτώντας την αγορά της Κρήτης. Συγκεκριμένα, η Σκλαβενίτης εξαγόρασε από τη Βερόπουλος το 60% της αλυσίδας Χαλκιαδάκης, η οποία διέθετε 38 καταστήματα σε Ηράκλειο, Λασίθι, Χανιά και Ρέθυμνο.

Τον Μάιο του 2015 και μετά από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων, ανακοινώθηκε η απόκτηση του δικτύου της αλυσίδας Βερόπουλος από τη Σκλαβενίτης, ωστόσο πριν πέσουν οι υπογραφές το deal «ναυάγησε». Οι πληροφορίες ανέφεραν τότε ότι τα αδέλφια Σκλαβενίτη υπαναχώρησαν αφενός λόγω της επιβολής των capital controls και αφετέρου λόγω των υψηλών δανείων και ζημιών της Βερόπουλος.

Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016, έγινε γνωστό ότι η οικογένεια Σκλαβενίτη ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση που έγινε ποτέ επί ελληνικού εδάφους εξαγοράζοντας την άλλοτε κραταιά αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος. Τελικώς, η εξαγορά εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2017 και την 1η Μαρτίου του ίδιου έτους ο όμιλος Μαρινόπουλος συγχωνεύτηκε στη νεοσυσταθείσα εταιρία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη Α.Ε. Ενα χρόνο μετά την εξαγορά, ο όμιλος, πετυχαίνοντας τους στόχους που είχε θέσει για τα καταστήματα της πρώην Μαρινόπουλος, έχασε έναν από τους τρεις «στυλοβάτες» του.

Ιατρικό ανακοινωθέν

«Ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του “Υγεία” στις 31/03/2018 και ώρα 22.00 λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β. Παρά τη φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07.18 π.μ. της επόμενης ημέρας», έγραφε το ιατρικό ανακοινωθέν για το θάνατο του επιχειρηματία.

Ο τύπος Β κυριαρχεί εφέτος στα κρούσματα της εποχικής γρίπης που καταγράφονται στην Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο τύπος Β της γρίπης είναι ιδιαίτερα ύπουλος και θέλει πολλή προσοχή, καθώς μπορεί να έχει απρόβλεπτη πορεία και επιπλοκές, όπως στην περίπτωση του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Η εξόδιος ακολουθία του Στέλιου Σκλαβενίτη θα τελεστεί τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου, στις 15.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά.

ελεύθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα