Τι θα συμβεί αν στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν προκύψει κυβέρνηση

Τι θα συμβεί αν στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν προκύψει κυβέρνηση

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το πιθανότερο είναι να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα τα κόμματα να κάνουν, αν συμφωνήσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Το πρώτο κόμμα θα λάβει πρώτο διερευνητική εντολή, η οποία κρατάει το πολύ τρεις ημέρες, Βέβαια, μπορεί να την παραδώσει και την ίδια ημέρα αν δεν θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκλιση. Ύστερα η διερευνητική θα περάσει στο δεύτερο κόμμα που με τη σειρά του μπορεί να την κρατήσει τρεις ημέρες, στο τρίτο κόμμα για το ίδιο χρονικό διάστημα κ.ο.κ.

Αν προκύψει αδιέξοδο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων για διαβούλευση και να βεβαιωθεί ότι υπάρχει όντως αδυναμία, θα πρέπει να επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και αν αποτύχει και εκεί, θα αναθέσει στην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, την συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, με σκοπό τη διενέργεια νέων εκλογών.

Μέχρι τη διενέργεια των δεύτερων εκλογών, θα πρέπει να συγκροτηθεί η νέα Βουλή, να γίνει η ορκωμοσία και να εκλεγούν ο πρόεδρός της, οι αντιπρόεδροι και οι γραμματείς, για ένα τριήμερο έστω, μέχρι να διαλυθεί. Για να γίνουν όλα αυτά, απαιτούνται να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 10 ημέρες, αφού πρέπει να εκδοθούν και τα αποτελέσματα όσων βουλευτών εκλέχθηκαν από το Πρωτοδικείο.

Η προεκλογική περίοδος κρατά τουλάχιστον 21 ημέρες, οπότε αν προστεθούν σε αυτές, οι μέρες των διερευνητικών εντολών, οι 10 ημέρες για την έκδοση των αποτελεσμάτων και το τριήμερο για τη συγκρότηση της Βουλής, τότε το άθροισμα που προκύπτει θα ξεκινά από 37 ημέρες έως και 43, ώστε να γίνουν οι δεύτερες εκλογές.

Αν και στις δεύτερες εκλογές, δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, όλα αυτά θα γίνουν από την αρχή, με τις διερευνητικές εντολές και τη συγκρότηση της Βουλής. Και αν και πάλι δεν προκύψει κυβέρνηση, τότε το ακραίο σενάριο είναι να έχουμε και τρίτη εκλογική διαδικασία, μετά από άλλες τόσες ημέρες.

.e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα