Νέες δημοσκοπήσεις: Δείτε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές

Νέες δημοσκοπήσεις: Δείτε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές

Προβάδισμα από 8 έως 15,5 μονάδες της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφουν δίνουν δύο νέες δημοσκόπησεις που είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας. 

 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της  Pulse που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, σταθερό είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Στην έρευνα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 8 μονάδες στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, δηλαδή χωρίς λευκό, άκυρο και αποχή.

Ειδικότερα η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28%. Στην τρίτη θέση έχει πλέον παγιωθεί το Κίνημα Αλλαγής, αποσπώντας σταθερά το 7%. Τέταρτο κατατάσσεται το Κομμουνιστικό Κόμμα με 5% καταφέρνοντας εκ νέου να υπερφαλαγγίσει την Χρυσή Αυγή, η οποία μένει στάσιμη στο 4%.

Στο όριο της εισόδου στην Βουλή βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς αμφότερα βρίσκονται στο 3%, έχοντας απολέσει μισή μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως η Pulse εκτιμά πως η Πειραιώς θα εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Στο πρώτο σενάριο, όπου τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25 εισέρχονται σε επτακομματικό κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες. Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές.

 

Το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα πάει σίγουρα ή σχεδόν σίγουρα να ψηφίσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Το 36% θεωρεί καλύτερο για τον τόπο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 15% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 11% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 17% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην παράσταση νίκης το 69% θεωρεί πως θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, έναντι 19% που θεωρεί ότι θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με την στήριξη του 37%. Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο κερδίζει τρεις μονάδες (31%) και μειώνει την διαφορά στους έξι βαθμούς, που συνιστά την μικρότερη ψαλίδα τουλάχιστον από τον Ιανουάριο.

 Public Issue: Προβάδισμα 15,5 μονάδων της ΝΔ

Την ίδια στιγμή ανετη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με προβάδισμα 15,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει από το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για τον μήνα Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 42,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 8%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Χρυσή Αυγή με 73,5%, η Ελληνική Λύση με 3% και το Μέρα25 με επίσης 3%.

Η διαφορά εκλογικής επιρροής ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ, 15,5%, προβλέπεται να υπερβεί σημαντικά την αντίστοιχη "ψαλίδα" των ευρωεκλογών (9,4%). Σε παρόμοιο ενδεχόμενο, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά πρώτου/δεύτερου κόμματος, που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου, με εξαίρεση εκείνες του 1974 και του 1977, μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη του 1981 (12,2%).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα