Τσίπρας για το εμπάργκο: Δίνεται μια ευκαιρία στον ΣΚΑΪ να ξανασκεφτεί τη γραμμή του

Τσίπρας για το εμπάργκο: Δίνεται μια ευκαιρία στον ΣΚΑΪ να ξανασκεφτεί τη γραμμή του

Απάντηση για το «εμπάργκο» που είχε θέσει η κυβέρνηση απέναντι στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων.

«Όσα συνέβησαν είναι περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η κριτική είναι κριτική, αλλά πολλές φορές ξεπερνιούνται τα όρια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει τα όρια πολλές φορές. Εγώ δεν έχω απευθυνθεί σε όλους τους δημοσιογράφους, όμως θεωρώ πως τα ΜΜΕ παίζουν έναν ρόλο. Και πολλές φορές στον σταθμό σας υπερβαίνατε τα όρια. Και έχω σκεφτεί πολλές φορές να εξομαλυνθεί αυτή η σχέση. Πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια. Εγώ είμαι εδώ γιατί θέλω να ακουστώ από όλους τους πολίτες αλλά να επιστρέψουμε και σε μια μορφής κανονικότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Α. Τσίπρας είπε ότι εκτιμάς πως δίνεται μια ευκαιρία στον τηλεοπτικό σταθμό να ξανασκεφτεί τη γραμμή του. «Ήταν μια οριακή απόφαση που δεν βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως έδωσε ένα μήνυμα και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς», επισήμανε.

 «Ποια στάση θέλετε; Σε όλα ''ναι'';», ρώτησε η Σία Κοσσιώνη με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι βρίσκεται απέναντι σε δύο δημοσιογράφους που εκτιμά.

Έκανε ειδική αναφορά στους δημοσιογράφους υποψηφίους με τη ΝΔ, λέγοντας ότι προτιμά τον κ. Παπαδημητρίου και τον κ. Μπογδάνο να υπερασπίζονται τις θέσεις της ΝΔ από τα έδρανα της Βουλής.

Στην παρατήρηση του Αλέξη Παπαχελά ότι επέλεξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τη στοχοποίηση («βοθροκάναλα», «σκάι- ξεφτίλες» κ.λπ.), ο Α. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «πολλές φορές και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβαλε με την κριτική».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης και τα προηγούμενα χρόνια, όλα τα κανάλια αυτά μας είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο ήταν ευλογία», πρόσθεσε.

«Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε όρους για τις τηλεοπτικές άδειες. Και όταν είπαμε πως δεν χωράνε τόσοι πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί και προσπαθήσαμε να βάλουμε ένα κριτήριο με όσα δείχνει η αγορά. Αν είχαμε διαπλοκή με τον Καλογρίτσα δεν θα του παίρναμε την άδεια. Δημόσια έργα δεν έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι προηγούμενοι έδωσαν», απάντησε.

Για τη συμφωνία του 2015

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ωστόσο, προσδοκία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού ήταν αυτό να γίνει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα», ανέφερε για το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές, για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που υπογράμμισε ότι οι επιλογές που έκανε ήταν πολύ δύσκολες, αλλά η χώρα σήμερα είναι εκτός προγράμματος.

Ιδίως για την 5η αξιολόγηση, είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν την ολοκλήρωσε, επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διότι στο μυαλό του είχε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» η οποία θα προκαλείτο και λόγω των άδειων ταμείων που παρέδωσε. Θύμισε εξάλλου, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε καν στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός.

Μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός για τις δραματικές διαπραγματεύσεις το 2015 σημειώνοντας ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Β. Σόιμπλε.

Για το πόσο στοίχισε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Για τα επιδόματα

Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει επιδόματα στις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες, διευκρίνισε:

«Δεν ήταν επιλογή μας προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους να φορτώσουμε τα βάρη στους μεσαίους. Το να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους ήταν υποχρέωσή μας. Ένα κομμάτι του πληθυσμού δεν είχε να φάει. Έπρεπε να βρούμε τον τρόπο αυτό το κομμάτι να μην περιθωριοποιηθεί.

Να μην γίνει ό,τι έγινε σε άλλες χώρες. Αυτό το μοντέλο που ήθελε το ΔΝΤ. Δώσαμε ένα τρόπο σε αυτούς τους ανθρώπους να ζουν με αξιοπρέπεια. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πραγματικά ζορίζονται αλλά στα χρόνια μας σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ένατο συνεχόμενο τρίμηνο. Μας κατηγορείτε για αντιαναπτυξιακούς κι έχουμε ρεκόρ δεκαετίας σε ξένες επενδύσεις».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα