Ενστάσεις των Θεσμών για την νέα ρύθμιση προστασίας της α΄ κατοικίας

Ενστάσεις των Θεσμών για την νέα ρύθμιση προστασίας της α΄ κατοικίας

Μάχη σε δύο επίπεδα δίνουν Κυβέρνηση και Θεσμοί στο θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας, που όπως φαίνεται κάθε άλλο παρά εύκολη διαδικασία είναι. Η πρώτη «μάχη» διεξάγεται στο θέμα των καταθέσεων και η δεύτερη στην αξία της υπόλοιπης αξίας της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών, πλην της πρώτης.

Σήμερα αναμένεται και νέα Τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών και εκείνο που φοβίζει περισσότερο τους Θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι φοβούνται καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά και ότι τελικά το σχέδιο δεν θα πετύχει, αφού για κάθε υπόθεση που θα υπαχθεί στην νέα ρύθμιση θα χρειάζονται μήνες για να ολοκληρωθεί.

Οι πληροφορίες λένε ότι αν και η κυβέρνηση δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να χαμηλώσει κατά τι τα περιουσιακά κριτήρια - κι αυτό θα φανεί στη σημερινή προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη μεταξύ υπουργών κι επικεφαλής των Θεσμών- οι Ευρωπαίοι δεν μοιάζουν πρόθυμοι να κλείσουν την εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, αντί καταθέσεων 5.000 ευρώ, η κυβέρνηση συζητά για 15.000- 20.000 ευρώ, καθώς και για αξία υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας στις 100.000 ευρώ. Με αυτά τα όρια, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η περίμετρος θα μικρύνει αλλά όχι απαγορευτικά ήτοι θα καλύπτει γύρω στους 150.000 «κόκκινους» δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα, αυτό που φοβίζει τους Ευρωπαίους είναι ότι εάν «πέσουν» 200.000 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, το σύστημα θα φρακάρει. Και δεν είναι η σχεδόν αυτόματη διαδικασία ελέγχου των κριτηρίων αυτή που φοβίζει, αλλά το στάδιο της επεξεργασίας των αιτήσεων που θα γίνει στις τράπεζες. Έτσι, ενώ οι ελληνικές Αρχές υπολογίζουν και διαβεβαιώνουν ότι κάθε αίτηση θα διεκπεραιώνεται μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που θα «πέφτει» στο σύστημα, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η διαδικασία θα χρονίζει, όπως συμβαίνει τώρα στα Ειρηνοδικεία, όπου λιμνάζουν χιλιάδες αιτήσεις προστασίας.

Ο φόβος τους γίνεται εντονότερος από τη στιγμή που κάποιος, ο οποίος θα απορρίπτεται από τη διαδικασία ή θα επιλέγει ο ίδιος να απορρίπτει την προτεινόμενη ρύθμιση, δεν θα χάνει το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας και της ασυλίας από τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η προστασία αυτή προβλέπεται από Κοινοτική Οδηγία, άρα το μόνο που θα μπορούσε να γίνει για να «φρενάρει» όσους θέλουν να κρύβονται, είναι κάποιο αντικίνητρο, όπως το να υποχρεούται να πληρώνει το 30% της δόσης του δανείου, έως ότου εκδικαστεί το αίτημα. Ωστόσο, ούτε αυτή η ασφαλιστική δικλείδα φαίνεται ότι πείθει τους Ευρωπαίους.

Κι επειδή αυτός ο φόβος για τις τεχνικές διαδικασίες δεν καταλαγιάζει, κάπως έτσι καταλήξαμε στην σκληρή γραμμή των Ευρωπαίων για τα περιουσιακά κριτήρια, αφού θεωρούν ότι εάν μικρύνει δραστικά η περίμετρος προστασίας, μπορεί να αποφευχθεί το black out στο σύστημα υποδοχής κι επεξεργασίας των αιτήσεων. Έχοντας, πλέον, στοιχεία από τις τράπεζες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιπροτείνει στους Ευρωπαίους χαμηλότερα από τα αρχικά περιουσιακά όρια, αλλά όχι αυτά που ζήτησαν στο τελευταίο Eurogroup.

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα