Moody’s: Eνδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να προκαλέσει συστημικό σοκ

Τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ εξετάζει εκ νέου η Moody's, καθώς όπως σχολιάζει οι επικείμενες κάλπες της 25ης Ιανουαρίου εντείνουν την αβεβαιότητα και αυξάνουν το ρίσκο ενός Grexit.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου ωστόσο, τονίζουν ότι ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 2012.

Σύμφωνα με το Moody’s, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενη στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το υψηλότερο ρίσκο, σχολιάζει ότι ενδέχεται να έχει αρνητικές πιστωτικές επιπτώσεις για τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, παρά το ότι ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το αποκορύφωμα της κρίσης.

Στην έκθεσή της η Moody's τονίζει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να πάρουν αποφάσεις για να μειώσουν τον κίνδυνο μιας "μετάδοσης" βραχυπρόθεσμα.

Morgan Stanley: Πιθανότητες 20% για Grexit

Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, ποσοστό άνω του 70% των Ελλήνων πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αναφέρει η Morgan Stanley. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η πορεία των ελληνικών ομολόγων μαρτυρά μια πιθανότητα της τάξης του 20% για ενδεχόμενο Grexit.

"Τα ελληνικά ομόλογα καταδεικνύουν μια πιθανότητα 20% για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και αποχώρησής της από το ευρώ", υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Ο διεθνής οίκος μάλιστα προειδοποιεί ότι ένα ενδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να προκαλέσει συστημικό σοκ στην Ευρωζώνη.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα