Οι πιο επικίνδυνες ημέρες του χρόνου και τι πρέπει να προσέχετε

Η σύγχρονη κοινωνία είναι γεμάτη κινδύνους. Και οι κοινωνιολόγοι διαρκώς προσπαθούν να προβλέψουν πότε είναι πιθανότερο κάποιος να κινδυνεύσει να πάθει κάτι.

Αναφορικά με την εγκληματικότητα, τα πράγματα είναι ολίγον τι ξεκάθαρα, καθώς κάποια σημεία αλλά και άτομα δείχνουν να πλήττονται περισσότερο. Έτσι, οι κοινωνιολόγοι παρατηρούν ότι οι αντικοινωνικές συμπεριφορές κορυφώνονται την περίοδο του Halloween, της αγγλοσαξονικής Αποκριάς δηλαδή. Και τα περιστατικά βίας είναι συχνότερα, τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικότερα τις ημέρες με καύσωνα.

Αλλά όταν οι επιστήμονες καλούνται να προβλέψουν ποια είναι η πιο επικίνδυνη ημέρα του έτους, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Κι αυτό διότι υπάρχει ευρεία γκάμα κινδύνων που συνεπάγονται φυσικό ή μη θάνατο, από τα εργατικά και τα τροχαία ατυχήματα έως και τα εγκλήματα.

Οι επικίνδυνες ημέρες

Ομάδα ειδικών λοιπόν από το Ηνωμένο Βασίλειο θέλησε να κατανοήσει καλύτερα τους λόγους που συμβαίνουν οι μη φυσικοί θάνατοι και ανέλυσαν στοιχεία 93,955 θανάτων που είχαν συμβεί στην Αγγλία και την Ουαλία μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2011 και 31ης Δεκεμβρίου 2015. Μελέτησαν κάθε υποκείμενη αιτία θανάτου για να καθορίσουν ποιος πέθανε λόγω εξωτερικών αιτίων θνητότητας και θνησιμότητας.

Εκ των θανόντων, το 63% ήταν άνδρες και το 37% γυναίκες, κατά μέσο όρο 61 ετών. Οι δύο συχνότερες αιτίες περιελάμβαναν τις πτώσεις και άλλο τραυματισμό εξ ατυχήματος (57%) αλλά και τον σκόπιμο αυτο-τραυματισμό (26%). Οι άλλες αιτίες ήταν: οδικά ατυχήματα (8%), επιπλοκές φροντίδας υγείας (5%) και βίαιη επίθεση (4%).

Ενώ οι μη φυσιολογικοί θάνατοι ήταν κατανεμημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κορυφώνονταν τον Δεκέμβριο (είχαν πεθάνει 8.416) και τον Ιανουάριο (8.467). Τα οδικά ατυχήματα και οι βίαιες επιθέσεις ήταν συχνότερα την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ οι θάνατοι από σκόπιμο αυτο-τραυματισμό ήταν συχνότεροι την Δευτέρα.

Αναφορικά με το φύλο και την ηλικία οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μέση ηλικία που οι άνδρες πέθαιναν από εξωτερικές αιτίες ήταν τα 55 έτη, ενώ η μέση ηλικία για τις γυναίκες τα 70. Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες ήταν πιθανότερο να πεθάνουν από μη φυσικά αίτια πριν τη συνταξιοδότηση και οι γυναίκες μετά.

Όσοι ήταν κάτω των 65 ετών ήταν επίσης πιθανότερο να πεθάνουν από οδικά δυστυχήματα, σκόπιμο αυτο-τραυματισμό και βίαιη επίθεση, συγκριτικά με τους άνω των 65. Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να πεθάνουν τέτοια αίτια.

Προσοχή λοιπόν…

Πως λοιπόν οι παραπάνω διαπιστώσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από μη φυσικά αίτια; Υπάρχει κάποια μέρα που θα πρέπει να μένετε σπίτι και να αποφεύγετε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα;

Δυστυχώς, οι ερευνητές από τις 1.826 ημέρες της πενταετούς έρευνας που ανέλυσαν απέτυχαν να εντοπίσουν «την πιο επικίνδυνη ημέρα» απ’ όλες. Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν το Σάββατο 1η Ιανουαρίου 2011 (77), την Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2012 (87), την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 (84), τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014 (81) και την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 (90).

Αλλά παρόλα αυτά βρήκαν ότι οι επικίνδυνες ημέρες ήταν 2,2 φορές πιο πιθανό να είναι τον χειμώνα, παρά την άνοιξη, και 1,3 φορές πιο πιθανό να είναι το Σαββατοκύριακο έναντι μιας εργάσιμης ημέρας. Επίσης, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν πριν τα 65 από ατύχημα, όπως τροχαίο, αυτο-τραυματισμό και επίθεση, συγκριτικά με τις γυναίκες.

 

Συνεπώς, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, αν κάτι πρέπει να προσέχετε είναι: τις πτώσεις την Πρωτοχρονιά και ημέρα Τετάρτη. Αλλά αν είστε άνδρας κάτω των 65, προσέχετε όταν διασχίζετε τον δρόμο!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα