Η συναυλία που θα κρατήσει 639 χρόνια και κανείς μας δεν θα δει το τέλος της

Η συναυλία που θα κρατήσει 639 χρόνια και κανείς μας δεν θα δει το τέλος της

Η πόλη Halberstadt της Γερμανίας δεν είναι πολύ γνωστή. Μια πόλη που με το ζόρι ξεπερνά τους 43.000 κατοίκους όμως, έχει καταφέρει να τραβήξει παγκόσμια προσοχή από το 2001.

Βέβαια, πολλές φορές την αναφέρουν ως την πόλη που φιλοξένησε το πρώτο εκκλησιαστικό όργανο το 1361. Κι όσο κι αν αυτό το όργανο είναι αδύνατο να υπάρχει ακόμα, ένα άλλο βρίσκεται στην θέση του, στην εκκλησία St. Burchardi.

Το 1987 ο avant-garde μουσικός John Cage, έγραψε μια σύνθεση για εκκλησιαστικό όργανο και της έδωσε το όνομα «Organ²/ASLSP», με τα δεύτερα αρχικά να σημαίνουν «As Slow As Possible», δηλαδή «Όσο πιο αργά γίνεται». O John Cage «έφυγε» από την ζωή πέντε χρόνια αργότερα, αλλά την ημέρα που θα ήταν τα 89α γενέθλιά του, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2001, ξεκίνησε μια συναυλία στο Halberstadt που θα κρατήσει 639 χρόνια!

Ακριβώς όπως το λέει ο τίτλος της σύνθεσης: «Όσο πιο αργά γίνεται». Η πρώτη νότα του τραγουδιού ακούστηκε 17 μήνες μετά, σε ένα όργανο που έχει κατασκευαστεί ειδικά για το συγκεκριμένο project. Αυτό που αρχικά είχε θεωρηθεί ως μια ουτοπική ιδέα, 18 χρόνια μετά, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον απ’ όλο τον κόσμο καθώς η συναυλία συνεχίζεται όσο διαβάζετε αυτές τις γραμμές.

Το κομμάτι αρχικά είχε διάρκεια 29 λεπτών αλλά μια μεταγενέστερη ηχογράφηση είχε διάρκεια 71 λεπτών. Όμως η ταχύτητα αναπαραγωγής του τραγουδιού στο εκκλησιαστικό όργανο στην εκκλησία της Halberstadt, είναι τέτοια, που η διάρκεια του θα φτάσει τα 639 χρόνια. Η συναυλία λοιπόν θα τελειώσει το 2640 και προφανώς κανένας μας δεν θα είναι εδώ για να δει το τέλος της.

 

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα