Μαργαρίτα κόρη Θεοδωράκη: Πώς χάθηκε μια περιουσία πολλών εκατομμυρίων

Μαργαρίτα κόρη Θεοδωράκη: Πώς χάθηκε μια περιουσία πολλών εκατομμυρίων

Αλήθεια Μαργαρίτα, δεν έκανες φέτος τις 45 συναυλίες για τα 95χρονα του πατέρα σου και καταστράφηκες οικονομικά;

Αυτή είναι η πρώτη απορία μου και για να μη γελιόμαστε, με αυτό το μήνυμα βοήθειας που εξέπεμψε στο facebook, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για το ότι πεινάει, κρυώνει και δεν έχει ένα σεντ και ο πιο άσχετος θα σκεφτεί τους ανθρώπους που δεν έχουν ούτε το όνομά της ούτε την περιουσία του Μίκη Θεοδωράκη και είναι χωρίς δουλειά από το Μάρτιο. Εννοώ τους καλλιτέχνες.

Επίσης, ακόμα και ο εντελώς άσχετος θα σκεφτεί ότι ο Μίκης Θεοδωράκης μόνο φτωχός συνθέτης δε μπορεί να θεωρηθεί, αλλά ας μη κάνουμε την εφορία. Και κανένας, μα κανένας δε θα πιστέψει ότι τον Μίκη Θεοδωράκη τον συντηρεί η κόρη του. Γιατί αν αυτό έχει συμβεί, που δε συμβαίνει, κάτι λάθος πάει στη διαχείριση αυτής της οικογένειας και τα λεφτά κάνουν φτερά.

Πριν όμως πω μια κουβέντα για χαρακτήρες και αξιοπρέπεια, στεντορίως θα πω ότι είναι ντροπή να εξευτελίζει με αυτό τον τρόπο, όχι τον πατέρα της, αλλά ένα δημόσιο πρόσωπο, ένα σπουδαίο συνθέτη και αν το θέλετε έναν εθνικό μουσικό θησαυρό, το Μίκη Θεοδωράκη.

Είναι άσχημο και άκομψο και κακό πράγμα να βγαίνουν εν δήμω τα εν οίκω, όποιου ανθρώπου, πλούσιου ή φτωχού, διάσημου ή άσημου. Ακόμα χειρότερο να τα δημοσιοποιεί ένα μέλος της οικογένειας. Με αυτό τον τρόπο της επαιτείας.

Γιατί η Μαργαρίτα Θεοδωράκη μπορεί να είναι σε απόγνωση αλλά θα έπρεπε να σέβεται το όνομα που τελικά όλα αυτά τα χρόνια της δίνει ψωμί και τον πατέρα της που την έχει τόσα χρόνια κοντά του να διαχειρίζεται -όπως διαχειρίζεται- αυτό που αποκαλούμε έσοδο.


Η υλική και η άϋλη κληρονομιά

Πέρα όμως από το έσοδο, τις σπατάλες την καθόλου καλή διαχείριση, ιδιοκτησίες που πουλήθηκαν και έγιναν τα λεφτά "καπνός" ή χάθηκαν σε μια "ζαριά" της τύχης, οι κληρονόμοι καλούνται να διαχειριστούν την άυλη αξία του ονόματος που είναι πιο βαριά και πιο επώδυνη από την περιουσία. Και πολλές φορές δε τα καταφέρνουν. Γιατί όταν καλείσαι να διαχειριστείς, πάθη, λάθη, και αστοχίες πρέπει να πάνε πίσω. Ο κόσμος, -αν διαβάσετε τα σχόλια στην ανάρτησή της θα το καταλάβετε-, θύμωσε πολύ με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη γιατί αυτή η έκκληση έχει μια δόση φτήνιας.

Εδώ πρόκειται όμως και για διαχείριση μιας περιουσίας υλικής, με έσοδα εκατομμυρίων. Δεν είναι μόνο τα πνευματικά δικαιώματα, είναι οι επί σειρά ετών συναυλίες και περιοδείες που πληρωνόντουσαν την ίδια στιγμή, είναι τα ακίνητα ακόμα και αυτό του Παρισιού που πουλήθηκε πριν από λίγα χρόνια για εκατομμύρια, δεν είναι η οικογένεια Θεοδωράκη μια οικογένεια χωρίς χρήματα και οι γονείς της μόνο σπάταλοι δεν ήταν.

Τα σχόλια στο προφίλ της είναι απογοητευτικά. Ντροπιαστικά για εκείνη και τον πατέρα της. Όπως η ίδια γράφει στην έκκλησή της αυτή τη στιγμή ζει με τη βοήθεια φίλων και φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι της. Η μεγάλη αγωνία της είναι τι θα γίνουν οι 35 γάτες και τα 22 σκυλιά, τα οποία έχει μαζέψει και δεν μπορεί πλέον να φροντίσει. Το ρεύμα επανήλθε για κοινωνικούς λόγους μέσω της ΔΕΗ, αλλά αυτή η δημοσίευση είναι η κορυφή του παγόβουνου.


Τα δημόσια και τα ιδιωτικά

Αυτή η δημοσίευση αποκαλύπτει άλλα προβλήματα. Οι γονείς της είναι ηλικιωμένοι και άρρωστοι και δε μπορούν πλέον να τη φροντίσουν ούτε να την προστατεύσουν. Η Μαργαρίτα έχει τέσσερα παιδιά, άντρες πια, δεν είναι ένας άνθρωπος μόνος. Ας το πούμε πιο απλά. Είναι αδικαιολόγητη, αλλά δεν έχει εδώ και χρόνια συναίσθηση των πράξεών της και αληθινά χρειάζεται βοήθεια. Όχι από τον κόσμο που θα της δώσει φαΐ για τις γάτες, φαΐ για εκείνη ή λίγα χρήματα. Έχει ανάγκη από σοβαρή υποστήριξη. Και ας τη δούμε και ανεξάρτητα από την οικογένεια, τον πατέρα της και το όνομά του, δεν έχουν καμία σημασία στην περίπτωσή της γιατί δε μπορεί να τα σεβαστεί, να σταθεί όπως πρέπει στο ύψος των περιστάσεων.

Όλα αυτά καθόλου όμως δεν "αγιάζουν" την περίπτωσή της.

Έχει μεγάλο δίκιο η Έλενα Ακρίτα που θύμωσε πολύ με τις δηλώσεις της Μαργαρίτας και έγραψε: "Ψεύδεται όταν λέει πως αυτή πληρώνει την περίθαλψη του Μίκη. Ο Θεοδωράκης και το ταλέντο του πλήρωνε πάντα για όλους και για όλα. Από τα χρήματα που κέρδισε θα μπορούσαν να ζήσουν γενιές μετά από αυτόν. Αν αυτό δεν συμβαίνει πια, ας αναρωτηθούμε το γιατί".

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη μας έχει χαρίσει "μνημειώδη" κείμενα, εκεί φαίνεται και η προσωπικότητά της. Και εκεί φαίνεται η αδυναμία του ανθρώπου να διαχειριστεί οτιδήποτε. Κυρίως να ξεχωρίσει το δημόσιο από το ιδιωτικό. Από την πτώση της σε ένα πηγάδι κοντά στο σπίτι τους στο Βραχάτι, και τις περιγραφές για το πως σφήνωσε (και πως ξεσφήνωσε) μέχρι τις φωτογραφίες με τον πατέρα της και τα κεντήματά της, με τις αναρτήσεις για τους χορούς της, τις καταγγελίες της, τον τρόπο που βγάζει οικογενειακές ιστορίες στα φόρα, χωρίς καμία σκέψη. Και βέβαια μπορεί να επιθυμεί να είναι ανεξάρτητη και μακριά από το όνομα του πατέρα της όπως η ίδια έχει πει δημοσίως, αλλά αν χαζέψετε τον "τοίχο της" στο facebook θα καταλάβετε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο λόγος που υπάρχει. Και ότι το προφίλ της το μονοπωλεί το όνομα που την κρατάει ακόμα όρθια.

Αυτή η φορά μακάρι να είναι η τελευταία. Γιατί είναι πολύ άδικο σε αυτό το ασυγχώρητο ποστ που έκανε να δίνει αφορμή σε κάθε μειράκιο να βρίζει τον πατέρα της. Σαν άνθρωπος που μεγάλωσα με τα τραγούδια του, αλλά και σαν παιδί με ηλικιωμένο γονιό θα ήθελα ειλικρινά να μη το μάθαινε ποτέ ο Μίκης αυτό. Την ύψιστη ταπείνωση και τη ζητιανιά. Το κρίμα για τη Μαργαρίτα είναι ότι δεν έχει καμία ενσυναίσθηση. Όχι μόνο για αυτόν που είναι πατέρας της. Η Μαργαρίτα πάνω απ΄όλα όχι μόνο δε λυπάται καθόλου τον πατέρα της, αλλά δε σέβεται καθόλου τον Μίκη Θεοδωράκη. Αυτό τα λέει όλα.

Πηγή thetoc.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα