Αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη Γη και η NASA δεν το πήρε χαμπάρι

Αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη Γη και η NASA δεν το πήρε χαμπάρι

Η NASA αιφνιδιάστηκε από το πέρασμα του αστεροειδούς που έγινε τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία των επιστημόνων. Ο 2019 ΟΚ είχε περάσει σε απόσταση 65.000 χιλιομέτρων από την Γη και ήταν ο μεγαλύτερος «διαστημικός βράχος» που περνάει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας τα τελευταία 100 χρόνια.

Το Buzzfeed News έφερε στο φως της δημοσιότητας τα emails που αντάλλαξαν οι επιστήμονες στη NASA, σε ένα από τα οποία μάλιστα, ένας επιστήμονες αναφέρει στους συναδέλφους του, πως ο αστεροειδής «τους ξέφυγε». Μάλιστα, αντιλήφθηκαν την ύπαρξή του μόλις ένα 24ωρο πριν περάσει από τη Γη.

Το όνομα που επέλεξαν να δώσουν οι επιστήμονες στον αστεροειδή, προέρχεται από το έτος που εντοπίστηκε, ενώ το Ο αναφέρεται στο δεύτερο μισό του Ιουλίου και το Κ, στο γεγονός, ότι πρόκειται για τη 10η ανακάλυψη της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Σε ένα άλλο mail, ο αξιωματικός της NASA για την πλανητική άμυνα γράφει χαρακτηριστικά: «Επειδή θα έχουμε κάλυψη από τα ΜΜΕ αύριο σας ενημερώνω ότι σε περίπου 30 λεπτά ένας αστεροειδής διαμέτρου 130 μέτρων θα περάσει από την Γη σε απόσταση 77.000 χιλιομέτρων. Ο αστεροειδής, 2019 OK εντοπίσθηκε πριν από 24 ώρες».

Άλλος επιστήμονας της NASA έγραψε: «Το «αντικείμενο» ξέφυγε παρά τις δικλείδες που έχουμε. Αναρωτιέμαι πόσες φορές έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι!».

Η NASA ενημερώθηκε από διαστημικό παρατηρητήριο στη Βραζιλία

Η ομάδα της διαστημικής εταιρείας ενημερώθηκε για το πέρασμα του αστεροειδούς από ένα διαστημικό παρατηρητήριο στη Βραζιλία, που είχε εντοπίσει πρώτο τον 2019 ΟΚ. Μετά από το πέρασμά του, εκδόθηκε ανακοίνωση, η οποία ανέφερε, πως σε περίπτωση που είχε προσκρούσει στη Γη, θα είχε καταστρέψει μία περιοχή, έκτασης 80 χιλιομέτρων. Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο μια φορά κάθε 3.000 χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Επιστήμη

-
Σχολιάστε το άρθρο: