Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Αττική. Χουλιάρας: Δεν τελειώσαμε, είναι ακόμα πολύ νωρίς

 Νέος κύκλος συζητήσεων μεταξύ των σεισμολόγων ξεκίνησε μετά το νέο σεισμό το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουλίου 2019 στην Αττική, ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός σημειώθηκε στις 19:09 και είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 21 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης ήταν μόλις 9,6 χλμ. και για το λόγο αυτό έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Αττική και τις γύρω περιοχές

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού της 19ης Ιουλίου που είχε ένταση 5,1 Ρίχτερ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Τι λένε οι σεισμολόγοι

Για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «χτύπησε» το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου την Αττική, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, εκτιμώντας πως κατά 99% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως περιμένουμε έναν μετασεισμό της τάξης των 4 - 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι ο σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία και εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ της 19ης Ιουλίου.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha εξήγησε πως έγινε αισθητός γιατί είχε μικρό εστιακό βάθος. Ο Άκης Τσελέντης υπογράμμισε δε, ότι τέτοιες δονήσεις θα συμβαίνουν ακόμη και μήνες μετά τον κύριο σεισμό.
 «Δεν τελειώσαμε με το σεισμό, είναι πολύ νωρίς» είπε ο Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας για τη χθεσινή δόνηση που αναστάτωσε την Αττική κι έγινε αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο.


Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας, έκανε λόγο για φθίνουσα ένταση και ακολουθία των μετασεισμών της δόνησης της 19ης Ιουλίου.

Όσο για τον αν θα πρέπει να φοβόμαστε άλλους σεισμούς είπε στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» στον Ant1: «Να φοβόμαστε όχι, να είμαστε έτοιμοι για άλλους σεισμούς πρέπει».

Όσο αφορά στην ακολουθία των μετασεισμών, σημείωσε πως «όσο περνούν οι μέρες θα πρέπει να μειώνονται».

Ο Γ. Χουλιάρας συμβούλεψε τους πολίτες να παίρνουν μέτρα προφύλαξης για την προστασία τους από τους μετασεισμούς, όπως για παράδειγμα να στερεώνουν τα βαριά αντικείμενα για να μην πέσουν.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος ο κύριος σεισμός της 19ης Ιουλίου να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, σημείωσε πως είναι μικρό το μέγεθός του για να κάνει κάτι τέτοιο, επιβεβαίωσε, ωστόσο πως ήταν το ίδιο ρήγμα με αυτό του σεισμού του 1999.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα