Κρυώνεις συνέχεια; 7 πιθανοί λόγοι που σχετίζονται με την υγεία σου

Κρυώνεις συνέχεια; 7 πιθανοί λόγοι που σχετίζονται με την υγεία σου

Μπορεί να είσαι η «κρυουλιάρα» της παρέας και να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το «θερμοστάτη» στο σώμα σου. Η αλήθεια είναι πως το πόσο συχνά και πόσο πολύ κρυώνεις, μπορεί να δείξει αρκετά πράγματα για την υγεία σου. Το σώμα του καθενός έχει μια ελαφρώς διαφορετική αντίδραση στο κρύο και μερικοί άνθρωποι αισθάνονται κρύο πιο πολύ και πιο συχνά από άλλους. Αυτό ονομάζεται δυσανεξία στο κρύο.

Το φύλο μπορεί να παίξει ρόλο στη δυσανεξία στο κρύο. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αισθάνονται κρύο όλη την ώρα, εν μέρει επειδή έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας. Αυτό σημαίνει ότι παράγουν φυσικά λιγότερη ενέργεια ή θερμότητα σώματος. Η επιστημονική έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν χαμηλότερη ανοχή στην αίσθηση του κρύου στα χέρια. Αλλά αν κρυώνεις συνέχεια, παρά τα layers ρούχων που φοράς, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σου.

Κρυώνεις συνέχεια; 7 πιθανοί λόγοι που σχετίζονται με την υγεία σου

Τι πρέπει να παρατηρήσεις
Όταν κρυώνεις συνέχεια, μπορεί απλώς να νιώθεις κρύο όπου και αν βρίσκεσαι και ό,τι και αν κάνεις. Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις:

μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια, τα δάχτυλα, τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών
συχνά ρίγη
δυσφορία σε θερμοκρασίες που άλλοι βρίσκουν άνετες
ακαμψία στα άκρα
ιδιαίτερα κρύα χέρια και πόδια

Γιατί μπορεί κρυώνεις συνέχεια;
Το να νιώθεις πάντα κρύο μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους και αυτές οι πιθανές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν μια σειρά από διαφορετικά συμπτώματα. Μπορεί να θεωρήσεις ορισμένα συμπτώματα ως μικρές ενοχλήσεις, ωστόσο, άλλα μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής, υποκείμενης πάθησης.

Αναιμία
Η αναιμία, πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχεις αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτή η κοινή κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί όταν:

το σώμα δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια
το σώμα καταστρέφει αυτά τα κύτταρα
υπάρχει έντονη αιμορραγία
Η αναιμία μπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά αν είναι μακροχρόνια.

Η σιδηροπενική αναιμία, ο πιο κοινός τύπος αναιμίας, μπορεί να αναπτυχθεί όταν το σώμα δεν έχει τον σίδηρο που χρειάζεται για να παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα αίτια περιλαμβάνουν:

υποσιτισμό
φλεγμονώδη νόσος του εντέρου (IBD)
σοβαρή απώλεια αίματος
εγκυμοσύνη

Τα συμπτώματα της αναιμίας μπορεί να εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία, αλλά συχνά περιλαμβάνουν:

κούραση
αδυναμία
κρύα χέρια και πόδια
δυσκολία στην αναπνοή
χλωμό δέρμα
ζάλη
πονοκέφαλο
πόνο στο στήθος

Υποθυρεοειδισμός

Με τον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας, δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη για να επιτρέψει στο σώμα να χρησιμοποιήσει και να ρυθμίσει την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει σοβαρή εάν δεν αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλλουν, αλλά συχνά περιλαμβάνουν:

κούραση
ξηρό δέρμα
κενά μνήμης
κατάθλιψη
δυσκοιλιότητα
αύξηση βάρους
Αθηροσκλήρωση

Με την αθηροσκλήρωση, τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν λόγω της συσσώρευσης πλάκας. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι, αλλά η περιφερική αρτηριακή νόσος προκαλεί συνήθως ένα αίσθημα κρύου. Η περιφερική αρτηριακή νόσος, είναι η στένωση των αρτηριών που μεταφέρουν αίμα στα άκρα, τα όργανα και το κεφάλι.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

πόνο, μούδιασμα και κράμπες στα πόδια, τους γλουτούς και τα πέλματα μετά από σωματική άσκηση
αργή επούλωση των πληγών στα πόδια
μια μπλε απόχρωση στο δέρμα
μειωμένη τριχοφυΐα στα πόδια
μειωμένη ανάπτυξη των νυχιών

Το φαινόμενο Raynaud
Η νόσος του Raynaud ή το φαινόμενο Raynaud, είναι μια σπάνια πάθηση που κάνει τα αιμοφόρα αγγεία στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών να στενεύουν όταν κρυώνεις ή αγχώνεσαι. Η πληγείσα περιοχή μπορεί να γίνει χλωμή ή μπλε και να αισθάνεσαι κρύο, καθώς το αίμα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει φυσιολογικά. Όταν το αίμα επανέρχεται, η περιοχή γίνεται έντονα κόκκινη. Η αιτία της πρωτοπαθούς νόσου είναι άγνωστη. Η δευτερογενής νόσος Raynaud μπορεί να συμβεί λόγω τραυματισμού ή υποκείμενης πάθησης.

Η νόσος του Raynaud είναι πιο συχνή σε:

γυναίκες
άτομα άνω των 30 ετών
άτομα που ζουν σε ψυχρά κλίματα
άτομα με οικογενειακό ιστορικό της πάθησης

Διαβήτης
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και το κυκλοφορικό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο κρύο. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρική βλάβη, που σε κάνει να νιώθεις κρύο, ιδιαίτερα στα πόδια. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να περιλαμβάνει πιο ήπια συμπτώματα από τον διαβήτη τύπου 1. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι επίσης πιο πιθανό να προκαλέσει αίσθημα κρύου. Άλλα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν:

συχνοουρία
υπερβολική δίψα ή πείνα
κούραση
θολή όραση
αργή επούλωση πληγών

Χαμηλό σωματικό βάρος
Το χαμηλό σωματικό βάρος αναφέρεται σε δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 18,5. Συχνά, ο χαμηλός ΔΜΣ σημαίνει ότι το σώμα δεν είναι «μονωμένο» με λίπος, επομένως δεν μπορεί να σε κρατήσει τόσο ζεστή. Μερικές φορές, το χαμηλό σωματικό βάρος οφείλεται σε μια υποκείμενη αιτία, όπως ο υπερθυρεοειδισμός.

Το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε:

ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
διατροφικές ελλείψεις
προβλήματα γονιμότητας, ειδικά στις γυναίκες
κακή κυκλοφορία του αίματος

Η κακή κυκλοφορία σημαίνει ότι έχετε μειωμένη ροή αίματος στα άκρα. Συνήθως, σχετίζεται με άλλες παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Άλλα πιθανά σημάδια περιλαμβάνουν:

μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια
πόνος στα άκρα
κράμπες

Γιατί μπορεί να κρυώνεις συνέχεια;

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
Μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να συμβεί είτε όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τη συγκεκριμένη βιταμίνη, είτε όταν δεν λαμβάνεις επαρκή ποσότητα μέσω της διατροφής σου. Επηρεάζει συχνότερα άτομα που:

ακολουθούν μια vegan διατροφή
είναι 50 ετών και άνω
έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο γαστρεντερικό
έχουν πεπτικά προβλήματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

δυσκοιλιότητα ή διάρροια
κούραση
δυσκολία στην αναπνοή
απώλεια της όρεξης
δυσκολία στην αναπνοή
απώλεια ισορροπίας
μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα άκρα
αδυναμία

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β12 καταναλώνοντας ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά. Αλλά μπορείς επίσης να λάβεις αυτή την απαραίτητη βιταμίνη από ενισχυμένα vegan προϊόντα και συμπληρώματα.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα