Oλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το νέο εμβόλιο της Johnson & Johnson

Oλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το νέο εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ανατροπή στα δεδομένα του εμβολιασμού, φέρνει η εισήγηση από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ οι οποίες ζήτησαν την Τρίτη την προληπτική «άμεση διακοπή» της χρήσης του εμβολίου Covid-19 της Johnson & Johnson, μετά την εμφάνιση σπάνιων περιστατικών θρόμβωσης.

Συνολικά έξι γυναίκες 18-48 ετών εμφάνισαν τη διαταραχή του αίματος, από τις οποίες η μία πέθανε και μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η είδηση αυτή πάγωσε την Ευρώπη και φυσικά και την Ελλάδα η οποία πόνταρε και σε αυτό το εμβόλιο που είναι και μιας δόσης, για να επιταχυνθεί το «τείχος» ανοσίας των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον εμβολιασμό της τρίτης ηλικίας αλλά και των 60αρηδων, από τις 23 Απριλίου θα μπορεί να κλείσει ραντεβού και η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Μάλιστα σήμερα ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αποκάλυψε πως μέσα στον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα ακόμη και για τους άνω των 40 ετών.

Φτάνει στην Ελλάδα το εμβόλιο της Johnson & Johnson;
Κλειδί για την επιτάχυνση της διαδικασίας του εμβολιασμού ήταν μέχρι σήμερα και η παραλαβή, την Τετάρτη, των πρώτων 33.600 δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινούσαν τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όμως, κανείς πλέον δεν είναι σίγουρος αν αυτό θα γίνει.

Όπως επισήμανε το πρωί ο κ. Θεμιστοκλέους, η διαφορά του Johnson & Johnson σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι ότι έχει μόνο μια δόση, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει αρκετά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. 

Τι γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο εμβόλιο
Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει αναπτυχθεί από την φαρμακευτική εταιρεία Janssen του Ομίλου J & J και ανήκει στην κατηγορία των εμβολίων που χρησιμοποιούν ιικό φορέα. Για την ανάπτυξη του χρησιμοποιήθηκαν αδενοϊοί που δεν προκαλούν νόσηση στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν οι ανθρώπινοι αδενοϊοί 6 και 26 σαν «οχήματα», αφού υπέστησαν μια τροποποίηση στο DNA τους.

Στο πλαίσιο αυτής της τροποποίησης ένα κομμάτι του γονιδιώματος των αδενοϊών αντικαταστάθηκε με την γενετική πληροφορία για τη σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας του ιού SARS-CoV-2.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Johnson & Johnson;
Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσίευσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), στην κλινική δοκιμή που διεξήχθη στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από COVID-19 ήταν 86% και της νόσησης γενικά κατά 72%, ενώ την ίδια στιγμή αποδείχθηκε 100% αποτελεσματικό έναντι του κινδύνου θανάτου. Το εμβόλιο αυτό δοκιμάστηκε σε κλινικές μελέτες όταν είχαν ήδη διαδοθεί τα μεταλλαγμένα στελέχη. Έτσι, στις κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν στη Νότια Αφρική, όπου κυκλοφορεί η Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson ήταν ελαφρώς χαμηλότερη. 

Πόσα εμβόλια της Johnson & Johnson θα παραλάβουμε;
Την Τετάρτη 14/4 παραλαμβάνουμε τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19/4. Μέσα στον Απρίλιο θα παραλάβουμε άλλες 37.200 δόσεις (στο σύνολο 70.800 δόσεις), ενώ το Μάιο θα ακολουθήσουν άλλες 300.000 δόσεις και τον Ιούνιο θα έρθουν άλλες 960.000 δόσεις, δηλαδή στο σύνολο 1,33 εκατ. δόσεις.

 Πού θα γίνεται το μονοδοσικό εμβόλιο;
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή στα δεδομένα, θα γίνεται στα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα.

Ωστόσο όπως ανέφερε χτες στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο επικεφαλής της διαχείρισης του προγράμματος Μάριος Θεμιστοκλέους εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

«Όπως σας έχω ξαναπεί, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, ειδικά στη φάση που θα έχουμε αυξημένες παραδόσεις, έτσι ώστε να προσθέσουμε στο δυναμικό μας και ιδιώτες γιατρούς, πολυϊατρεία, ακόμη και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα φαρμακεία στη διενέργεια εμβολιασμών. Τις επόμενες ημέρες θα προβούμε σε ανακοινώσεις ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί αυτό», ανέφερε χτες ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. 

Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο;
Το εμβόλιο της Johnson and Johnson θα μπορούν να κάνουν όλοι εκείνοι για τους οποίους θα έχει ανοίξει στην πλατφόρμα η ηλικιακή τους ομάδα.

Ειδικότερα:

Την επόμενη Παρασκευή 16 Απριλίου μέχρι και τη Δευτέρα 19 Απριλίου, ανοίγει σταδιακά η ομάδα των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, (ομάδα ευπαθών Β) έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ασθενείς των ηλικιών από 18-59 ετών.

Σειρά πρώτοι θα πάρουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που αριθμούν περίπου 800.000 άτομα.

Την Τετάρτη 21/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 55-59 ετών.

Τέλος το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 50-54 ετών.

Ποιες χώρες θα παραλάβουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson;

Πριν την Ελλάδα παρέλαβαν ήδη την πρώτη τους παρτίδα του μονοδοσικού εμβολίου το Βέλγιο και η Ισπανία, ενώ μεγάλες παραδόσεις αναμένουν και η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία καθώς κι άλλες χώρες της ΕΕ.

TaNea