Αργυρό μετάλλιο στην Ελλάδα με τον Νικολαΐδη

Το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των +80 κιλών του τάεκβοντο κατέκτησε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Ο πρωταθλητής Ευρώπης ηττήθηκε με 5-4 στα σημεία από τον Κορεάτη, Τσα Ντονγκμίν. Αυτό είναι το τέταρτο μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Συνεπής στο ραντεβού του με τα μετάλλια ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο οποίος στον τελικό των +80 κιλών έχασε από Ν. Κορεάτη Ντονγκμίν Τσα και πήρε το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο. Νωρίτερα, είχε πάρει στην εκπνοή του τρίτου γύρου τον νικητήριο πόντο (3-2) από τον Νιγηριανό Τσουκβουμέριζε πέρασε στον τελικό.

Ο Νικολαΐδης χάρισε στην Ελλάδα το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο πρωταθλητής Ευρώπης ηττήθηκε στις λεπτομέρειες (5-4) από τον Νοτιοκορεάτη, Ντονγκμίν Τσα και για δεύτερη διαδοχική φορά (σ.σ. όπως στην Αθήνα) «σκαρφάλωσε» στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι Αρμάν Τσιλμάνοφ (Καζακστάν) και Τσίκα Τσουκουμερίτζε (Νιγηρία).

Το καλό ξεκίνημα του Νικολαΐδης δεν είχε συνέχεια. Στον πρώτα δευτερόλεπτα του πρώτου γύρου ο Ελληνας πρωταθλητής προηγήθηκε με 2-0. Ο Τσα, πάντως, αντεπιτέθηκε και με ένα χτύπημα στο κεφάλι και ένα στον θώρακα πέτυχε σερί 3-0 και πήρε έκλεισε τον πρώτο γύρο προηγούμενος 3-2.

Στον δεύτερο γύρο ο Νοτιοκορεάτης αύξησε τη διαφορά σε 4-2, αλλά λίγο πριν τη λήξη ο Νικολαΐδης μείωσε σε 4-3. Με την έναρξη του τρίτου γύρου ο πρωταθλητής Ευρώπης ισοφάρισε γρήγορα σε 4-4, αλλά μία ολιγωρία του στα τελευταία δευτερόλεπτα (σ.σ. 17'' πριν το τέλος) του στοίχισε τη νίκη, καθώς ο Τσα διαμόρφωσε το τελικό 5-4.

«Δεν θέλω να είμαι αχάριστος»

«Δεν θέλω να είμαι αχάριστος. Δεν θέλω να κάνω παράπονα, επειδή έχασα το χρυσό, αλλά πιστεύω ότι δικαιούμουν κάτι περισσότερο», δήλωσε λίγο μετά την λήξη του τελικού με τον Νοτιοκορεάτη, Ντονγκμιν Τσα, ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης και πρόσθεσε: «Αφιερώνω το μετάλλιο στην οικογένεια μου και όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μου αυτά τα χρόνια και ελπίζω να είμαι και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012».

Τζιδημόπουλος: «Μερικοί αγώνες κερδίζονται στα χαρτιά»

Ο προπονητής του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Κώστας Τζιδημόπουλος, αποχώρησε θυμωμένος μετά την ήττα του «ασημένιου» Ολυμπιονίκη από τον Νοτιοκορεάτη, Ντονγκμίν Τσα, ενώ κατά την απομάκρυνση του από τον αγωνιστικό χώρο τόνιζε: «Μερικοί αγώνες κερδίζονται στα χαρτιά και όχι στο τερέν, σας το είχα πει από το μεσημερί».

Αναλυτικά η τελική κατάταξη:
1. Ντονγκμίν Τσα (Ν. Κορέα) -ΧΡΥΣΟ-
2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ) -ΑΣΗΜΕΝΙΟ-
3. Αρμάν Τσιλμάνοφ (Καζακστάν) -ΧΑΛΚΙΝΟ-
3. Τσίκα Τσουκουμερίτζε (Νιγηρία) -ΧΑΛΚΙΝΟ-
5. Ακμάλ Ιργκάσεφ (Ουζπεκιστάν)
5. -
7. Κρίστοφερ Μόιτλαντ (Κόστα Ρίκα)
7. Αμπντελκαντέρ Ζρουρί (Μαρόκο)

Ετσι πέρασε από τον ημιτελικό...

Με καθοριστικό χτύπημα στην εκπνοή, ο Νικολαΐδης νίκησε τον Νιγηριανό. Η αναμέτρηση άρχισε με τους διαιτητές να στερούν πόντους από τον Έλληνα πρωταθλητή, καθώς τα χτυπήματα του Νικολαΐδη στο κεφάλι του αντιπάλου του δεν μέτρησαν ποτέ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου να τον βρει με το εις βάρος του 1-0, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και τη λήξη του δεύτερου.

Στο τρίτο γύρο ο Νικολαϊδης με χτύπημα στο κεφάλι προηγήθηκε με 2-1, ενώ ο Τσουμκουμερίζε «απάντησε» με χτύπημα στο θώρακα, ισοφαρίζοντας σε 2-2.

Ωστόσο, το ψυχικό σθένος του Ελληνα πρωταθλητή και κυρίως η ψυχραιμία του τού χάρισε μία μεγαλειώδη νίκη, καθώς ένα δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη πέτυχε χτύπημα στον Νιγηριανό και πήρε την πρόκριση στον τελικό.

Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης με την ολοκλήρωση του ημιτελικού με τον Νιγηριανό, που κρίθηκε στο... νήμα. «Τώρα θέλω το χρυσό! Υπάρχει μεγάλη ένταση, αλλά και μεγάλη χαρά που για δεύτερο διαδοχικό Ολυμπιακό τουρνουά βρίσκομαι σε τόσο μεγάλο επίπεδο και θα πάρω μετάλλιο.

»Στον τελικό θα δώσω ψυχή και σώμα», είπε αρχικά ο «ασημένιος» στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και πρόσθεσε: «Το αφιερώνω στον προπονητή μου, Κώστα Τζιδημόπουλο».



Οταν ζητήθηκε από τον Νικολαΐδη να σχολιάσει τη νίκη στην... εκπνοή, είπε χαρακτηριστικά: «Μιμήθηκα και εγώ τα κατορθώματα της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ».

Από την πλευρά του, ο προπονητής του Νικολαΐδη, Κώστα Τζιδημόπουλος, ο οποίος φώναζε με τη λήξη: «Ο επόμενος, ο επόμενος», δήλωσε: «θα έπρεπε να το έχουμε πάρει πιο εύκολα, αλλά δεν μας έδωσε ο διαιτητής κάποια σημεία».

Νωρίτερα είχε κερδίσει τον Αμπντελκαντέρ Ζρούρι από το Μαρόκο με 5-4.

Και ο πρώτος του αγώνας ήταν πολύ δύσκολος, στον οποίο επιβλήθηκε του Αρμάν Τσιλμάνοφ με 3-2 αφού χρειάστηκε να πάει στον τέταρτο γύρο για να πάρει τη νίκη-πρόκριση.

«Σιγά-σιγά αρχίζω να βρίσκω τη φόρμα μου. Πάντα στους πρώτους αγώνες, δεν είμαι έτσι όπως πρέπει» είπε στους Έλληνες δημοσιογράφους που τον «περικύκλωσαν» στη μικτή ζώνη.

«Η αλήθεια είναι πως ήμουν προετοιμασμένος για τον Κεϊτά. Όλο το πλάνο, ακόμη και πριν την κλήρωση, είχε γίνει για την αναμέτρηση με τον αθλητή από το Μάλι. Τώρα θα αντιμετωπίσω το Νιγηριανό. Έναν πολύ δυνατό αθλητή, που αρέσκεται να παίζει αμυντικά.

»Θα προσπαθήσω, με όλες μου τις δυνάμεις να πάρω την πρόκριση στον τελικό. Γεγονός είναι ότι βρίσκομαι σε καλή αγωνιστική κατάσταση και ελπίζω ότι κάτι τέτοιο θα φανεί και στον επόμενο αγώνα μου» είπε ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης της Αθήνας μετά το ματς με τον Μαροκινό.

news.in.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα