Πόσο καιρό μπορούν να μείνουν τα πασχαλινά αυγά στο ψυγείο

Πόσο καιρό μπορούν να μείνουν τα πασχαλινά αυγά στο ψυγείο

Τα πασχαλινά αυγά που δεν θα καταναλωθούν άμεσα συνηθίζουμε να τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Όμως, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια «μυστικά» ώστε να παραμείνουν τα αυγά μας φρέσκα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα καλά βρασμένα αυγά μπορούμε να τα διατηρήσουμε φρέσκα στο ψυγείο έως και επτά ημέρες. Φυσικά, θα πρέπει να τα βάλουμε στο ψυγείο αφού έχουν κρυώσει καλά μετά το βράσιμο.

Τα αυγά θα πρέπει να φυλάσσονται στο μεσαίο ράφι του ψυγείου, μέσα σε αεροστεγές δοχείο ή επανασφραγιζόμενη σακούλα. Η διατήρησή τους σε αεροστεγές δοχείο ή σφραγισμένη σακούλα τα βοηθά να μην επηρεαστούν από τυχόν οσμές του ψυγείου και επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

«Κατά τη διαδικασία βρασμού, το προστατευτικό στρώμα που καλύπτει το κέλυφος αφαιρείται, καθιστώντας τα αυγά πιο ευαίσθητα στον αέρα και στους επιβλαβείς μικροοργανισμούς», λέει η Tracey Brigman, EdD, MS, RDN, LD, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια και αναπληρώτρια διευθύντρια για το Εθνικό Κέντρο Συντήρησης Τροφίμων στο Σπίτι στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια μπορείτε να προσθέσετε μια χαρτοπετσέτα στο δοχείο για να αποτρέψετε την απώλεια υγρασίας, καθώς τα αυγά εξακολουθούν να έχουν το κέλυφός τους άθικτο.

Πόσο μπορούμε να κρατήσουμε τα βρασμένα αυγά

Αν και δεν διαρκούν όσο τα ωμά, τα βραστά αυγά μπορούν να διατηρηθούν έως και μια εβδομάδα, είτε είναι ξεφλουδισμένα είτε όχι, λέει η Brigman. Τα εμπορικά συσκευασμένα βραστά αυγά διαρκούν ακόμη περισσότερο. Από την πλευρά της η Jeanine Flaherty, αντιπρόεδρος ασφάλειας τροφίμων και διασφάλισης ποιότητας στη Vital Farms, συμβουλεύει τους καταναλωτές να ακολουθούν την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία αντί για τον κανόνα της μίας εβδομάδας. Επίσης, αν ένα βρασμένο αυγό «εμφανίσει αλλοιωμένη υφή, ή περίεργη οσμή, θα πρέπει να το πετάξετε αμέσως», καταλήγει η Brigman.

Πώς να μην αποθηκεύετε τα βρασμένα αυγά

Δεν ενδείκνυται η αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου αλλά ούτε και στην κατάψυξη. Σύμφωνα με την Flaherty, τα βρασμένα αυγά δεν μπορούν να μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες. Λέει ότι θα πρέπει να τοποθετήσετε τα βραστά αυγά στο ψυγείο εντός τουλάχιστον δύο ωρών μετά το μαγείρεμα για να αποφύγετε την αλλοίωση και τη διάδοση δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων.

Τέλος, η διατήρηση των βρασμένων αυγών στην κατάψυξη μπορεί να φαίνεται καλή επιλογή, αλλά δεν συνιστάται. Η Flaherty λέει ότι μόλις αποψυχθεί το αυγό, το ασπράδι του θα αποκτήσει υδαρή υφή και θα μετατραπεί σε μη βρώσιμο.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα