Οι γλυκοί πειρασμοί των Χριστουγέννων και οι θερμίδες τους

Οι γλυκοί πειρασμοί των Χριστουγέννων έχουν κατακλύσει τα ζαχαροπλαστεία, τους φούρνους και τις κουζίνες μας! Γιορτές χωρίς τις απολαυστικές λιχουδιές δεν υπάρχουν... αρκεί, βέβαια, να μην χάσουμε το μέτρο! Ο «πόλεμος» ανάμεσα στη γεύση και τις τύψεις πρέπει να έρθει ισόπαλος, διατηρώντας όχι μόνο το εορταστικό κλίμα αλλά και το σωματότυπό σας. Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε πόσο θα «κοστίσουν» τα γλυκά των Χριστουγέννων στη δίαιτα σας.

Μελομακάρονα

Ένα μελομακάρονο μπορεί να φτάσει περίπου 180-200 θερμίδες. Το θετικό στοιχείο τους είναι οτι περιέχουν αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καρύδια και κανέλα. Βέβαια, ακολουθούν: το ελαιόλαδο, η ζάχαρη και το μέλι! Οι περισσότερες από τις θερμίδες τους οφείλονται στη μεγάλη ποσόστητα ελαιόλαδου, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και στο «μέλωμά» τους. Συγκριτικά πάντως, τα μελομακάρονα βρίσκονται την πρώτη θέση ως προς τη θρεπτική αξία τους.

Κουραμπιέδες
Ένας κουραμπιές προσθέτει στο σώμα σας περίπου 200-220 θερμίδες, αλλά είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και ωμέγα 3 λιπαρά... καθαρά λόγω του αμυγδάλου! Το αρνητικό στοιχείο τους είναι οτι έχουν αρκετές θερμίδες, λόγω της ζάχαρης στη ζύμη και της άχνης, και πολλά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη από το βούτυρο. Πρέπει να αναφερθεί οτι το ζωικό βούτυρο, δηλαδή το κορεσμένο λίπος που χρησιμοποιείται στους κουραμπιέδες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Βασιλόπιτα
Ένα φυσιολογικό κομμάτι βασιλόπιτας σε μορφή κέηκ αποδίδει 280-300 θερμίδες, λόγω της αρκετής ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης από τα αυγά και το βούτυρο. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε οτι κάθε γλυκό έχει και τη θετική του πλευρά, αφού διαθέτει καρύδια που χαρίζουν στον οργανισμό βιταμίνη Ε και ωμέγα 3 λιπαρά. Βέβαια, μπορείτε να επιλέξετε τη βασιλόπιτα σε μορφή τσουρεκιού που θα σας επιβαρύνει με μόνο 200 θερμίδες, προσφέροντάς σας βιταμίνες του συμπλέγματος Β (μαγιά) και βοηθώντας το στομάχι σας (μαστίχα). Ωστόσο, δεν πρέπει να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα λόγω των αυγών, της ζάχαρης και του βουτύρου.

Δίπλες
Πρόκειται για το πιο «διαίτης» γλυκό των Χριστουγεννιάτικων ημερών. Μια δίπλα μπορεί να έχει από 170-200 θερμίδες, απομακρυνόμενη από τις θερμίδες των μελομακάρονων ή των κουραμπιέδων. Διαθέτουν πολλά καρύδια και κανέλα που οδηγούν προς τα πολυακόρεστα λιπαρά, τη βιταμίνη Ε και τα ωμέγα 3 λιπαρά. Ωστόσο, περιέχει ζάχαρη, μέλι και κορεσμένα λιπαρά εξαιτίας των αυγών. Το σημαντικό με τις δίπλες είναι οτι προσφέρουν στον οργανισμό πολλά ιχνοστοιχεία!

Πάστες και Κουλουράκια
Δεν αποτελούν δυο «κλασσικά» γλυκά για τα Χριστούγεννα, αλλά μπορούν να προσθέσουν επιπλέον θερμίδες τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ειδικότερα, μια σοκολατένια πάστα μπορεί να φτάσει τις 380 θερμίδες, ενώ 100 γραμ. κουλουράκια είναι ικανά να σας «χαρίσουν» 374 θερμίδες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα