Πανελλαδικές 2016: Ανακοινώνονται στις 11:00 οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ

Το πρωί, θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τερματίζοντας έτσι την αγωνία χιλιάδων υποψηφίων. Έτσι, από τις 11.00 τ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, στην πλατφόρμα http://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο-Όνομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους και να αναρτηθούν επίσης αύριο, Τετάρτη.

Επιπλέον, στην ίδια πλατφόρμα του υπουργείου, από τις 11:00, αύριο, θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός ΕΕ) και των αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ, μη ελληνικής καταγωγής.

Εξάλλου, νωρίτερα, στις 10.00 το πρωί, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, με θέμα τα αποτελέσματα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πως θα γίνουν οι εγγραφές και οι μετεγγραφές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των Βάσεων 2016 αρχίζει και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις σχολές, η οποία από πέρυσι γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο τουλάχιστον στα αρχικά βήματα. Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους στο τμήμα που πέρασαν και κατόπιν θα αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Οι γραμματείες θα αντιπαραβάλουν τις αιτήσεις με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι μετεγγραφές που θα ακολουθήσουν θα γίνουν και φέτος με μοριοδότηση και ποσόστωση. Δεν αναμένεται αλλαγή στο σύστημα που εφαρμόστηκε πέρυσι, το οποίο επιτρέπει σε υποψηφίους που πέτυχαν σε κάποιο τμήμα με χαμηλότερη βάση να εισαχθούν σε τμήμα με υψηλότερη, εφόσον εμπίπτουν στις κατηγορίες δικαιούχων. Μάλιστα η διαφορά στις βάσεις εισαγωγής που παρατηρούνται μεταξύ ομοειδών τμημάτων των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας φτάνουν μερικές φορές έως και 5.000 μόρια!

Ωστόσο δεν αρκεί μόνο το χαμηλό κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα ή να είναι κάποιος ορφανός ή μέλος πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας ή να έχει αδελφό φοιτητή κ.λπ. για να θεωρείται βέβαιη η μετεγγραφή. Για καθέναν από τους παραπάνω λόγους αντιστοιχούν συγκεκριμένα μόρια, τα οποία αθροιζόμενα και κατά φθίνουσα σειρά καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας στις μετεγγραφές.

Η χορήγηση μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα ακόλουθα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια:

Εισόδημα (ατομικό ή κατά κεφαλήν): Μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως: 5 μόρια, από 3.001 ευρώ μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως: 4 μόρια, από 6.001 ευρώ μέχρι 9.000 ευρώ ετησίως: 3 μόρια.

Ορφανός/ή και από τους δύο γονείς: 3 μόρια

Μέλος πολύτεκνης οικογένειας: 2 μόρια

Μέλος τρίτεκνης οικογένειας: 1 μόριο

Αδελφός/ή φοιτητής/τρια σε άλλη πόλη: 1 μόριο

Αδέλφια που ήδη φοιτούν ή συμμετέχουν μαζί στις εξετάσεις: 1 μόριο

Συγγενής πρώτου βαθμού με αναπηρία 67%: 1 μόριο

Ορφανός/ή από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας: 1 μόριο.

Εξαιρούνται τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας και ανάπηροι φοιτητές, οι οποίοι έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία.

Που θα κυμανθούν

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ίδιας ημέρας.

Επίσης, 11 η ώρα αύριο το πρωί θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε., μη ελληνικής καταγωγής. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Κύριο χαρακτηριστικό και φέτος – όπως και τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης – είναι η προτίμηση των υποψηφίων σε σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους ώστε να ελαχιστοποιήσουν την επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, που ήδη στενάζει υπό το βάρος των υποχρεώσεων.

Έτσι αναμένεται πτώση στα περιφερειακά τμήματα, ενώ ανοδική θα είναι η τάση στις ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές, οι οποίες θα «σκαρφωλώσουν» περί τα 200 μόρια πιο ψηλά.

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές)

Οριακά σταθερές φαίνεται πως θα μείνουν οι νομικές σχολές με την Αθήνα να πέφτει από τα 18.223 στα 18.100, ενώ το όριο των 18.000 μορίων δεν θα περάσουν ούτε οι νομικές της Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν οι σχολές Ψυχολογίας με την πτώση να αναμένεται οριακά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τα 17.751 μόρια στα 17.550.

Τη μεγάλη «βουτιά» φαίνεται πως θα κάνουν σχολές όπως η Αγγλική Φιλολογία και τα τμήματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αλλά και Κοινωνιολογίας.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών & Τεχνολογικών Επιστημών)

Με το άριστα φλερτάρουν η Αρχιτεκτονική Αθηνών (αναμένεται να φτάσει τα 20.000 μόρια), ενώ εκτόξευση αναμένεται στην Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων που θα φτάσει ακόμα και τα 18.800 μόρια.

Όλες οι σχολές του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου φαίνεται πως τα «τραβήξουν την ανηφόρα» ακόμα και μέχρι το +800 μόρια, με εξαίρεση εκείνη των Πολιτικών Μηχανικών, που αν και πέρυσι υπέστη καθίζηση 1.000 μορίων αναμένεται και φέτος να συνεχίσει τον κατήφορο.

Ανοδικά φαίνεται πάντως ότι θα κινηθούν οι φυσικομαθηματικές σχολές (150 έως 700 μόρια), ενώ προς τα πάνω θα πάνε και οι γεωπονικές σχολές.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας)

Η πλειοψηφία των Σχολών αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο. Πάνω από τα 19.000 μόρια αναμένεται να φτάσουν οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η Βιολογία θα ξεπεράσει το +500, ενώ άνοδο από 300 έως 700 μόρια θα έχουν η Κτηνιατρική, η Νοσηλευτική και η Φαρμακευτική.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Παιδαγωγικά)

Η «κάθοδος των μορίων» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που θα συνόδευε ότι πρόκειται να συμβεί στις συγκεκριμένες σχολές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών ορισμένα τμήματα αναμένεται να πέσουν έως και 1.500 μόρια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως το τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ αναμένεται να βρεθεί από τα 15.430 μόρια στα 14.000 μόρια.

Τη μικρότερη απώλεια αναμένεται να έχει το τμήμα Ειδικής Αγωγής στον Βόλο, που θα πέσει από τα 16.119 μόρια στα 15.700

5ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής)

Υπολογίζεται ότι οι σχολές του πεδίου αυτού θα απολέσουν περί τα 500 μόρια. Η σχολή οικονομικών σπουδών αναμένεται να πέσει στα 15.600, καθώς επίσης και η Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που θα φτάσει στα 16.500.

Κάτω από το όριο των 15.000 μορίων θα βρεθούν οι σχολές πληροφορικής, εκτός από εκείνη της Θεσσαλονίκης που ωστόσο θα χάσει περίπου 500 μόρια.

Αστυνομικές & στρατιωτικές Σχολές

Η σίγουρη επαγγελματική σταδιοδρομία αυξάνει τον ανταγωνισμό και φυσικά τα μόρια. Η Σχολή Ικάρων οδεύει προς τα 19.100 μόρια και η Ευελπίδων προς τα 17.700. Το φράγμα των 19.000 μορίων θα σπάσουν όπως όλα δείχνουν οι σχολές Ιατρικής και Κτηνιατρικής ΣΣΑΣ αλλά και Ψυχολογίας (από το 1ο επιστημονικό πεδίο)

Η μοναδική από τις «ένστολες» Σχολές, που αναμένεται να πέσει είναι εκείνη των αστυφυλάκων, που αναμένεται να φτάσει τα 15.800 μόρια.

Τ.Ε.Ι.

Ακόμα και τα 16.400 μόρια αναμένεται να φτάσουν ορισμένα Τ.Ε.Ι την ίδια στιγμή που κάποια θα κάνουν «χαμηλές πτήσεις» στα 4.000 μόρια.

Η μεγαλύτερη άνοδος που μπορεί να φτάσει και τα +1.000 μόρια αναμένεται να παρουσιαστεί σε Τ.Ε.Ι. παραϊατρικών επαγγελμάτων ακόμα και στην περιφέρεια.

Μικρή αναμένεται να είναι η άνοδος στα τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου αλλά σε αυτά η «ψαλίδα» μεταξύ κέντρου και περιφέρειες θα είναι πολύ μεγάλη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα