Τι θα γίνει με το λουκέτο στο ΙΕΚ Δομή;

Με αφορμή τους ελέγχους από πλευράς πολιτείας ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει:

Οι έλεγχοι να γίνονται με ηρεμία και να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε οι ελεγκτές να κάνουν σωστά τον έλεγχο αλλά και οι ελεγχόμενοι να δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα τεθούν.

Να δίδεται στους ελεγχόμενους η δυνατότητα σε εύλογο χρόνο να συμπληρώσουνς τις όποιες ελλείψεις διαπιστωθούν.

Να λαμβάνεται υπόψιν η οικονομική συγκυρία.

Να μη γίνονται ανακοινώσεις για παραλείψεις κολλεγίων που μπορούν να καλυφθούν εντός λίγων ημερών ώστε να  αποφεύγεται η αρνητική δημοσιότητα , η οποία αυτή την  εποχή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Συνολικά έντεκα κολέγια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο  του υπουργείου Παιδείας για ελλείψεις στην κτιριακή τους υποδομή. Παρά τις παρατάσεις που δίνονται κάθε χρόνο για να συμμορφωθούυν με την νομοθεσία τα εν λόγω ινστιτούτα δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο. Όπως αναφέρει ο Ε.Τ σε δύο  από τα κολέγια στα οποία έγινε έλεγχος διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε σχέση με την πυρασφάλεια.

Σε μια άλλη περίπτωση δεν υπήρχε καν άδεια πυρασφάλειας ενώ και η αίτηση του ήταν εκπρόθεσμη. Ο υπουργός Παιδείας υπενθύμισε πως είχε δώσει διορία στα κολλέγια ως τις 30 Ιουνίου και πως δε θα υπάρξει επιπλέον παράταση. «Δεν έχουμε κάτι εναντίον αυτού του κλάδου της εκπαλιδευσης. Τον τιμούμε και τον στηρίζουμε. Πρέπει όμως να απαλλαγούμε από την παρανομία στο χώρο αυτό» είπε ο υπουργός.
Tην ώρα που ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού  και το υπουργείου Παιδείας συνεχίζουν να ερευνούν  τις περιπτώσεις εκείνες που ΙΕΚ, κολέγια  και άλλα συναφή ιδρύματα έχουν προβεί σε ατασθαλίες ο υπουργός Παιδείας προχώρησε στις πρώτες σημαντικές ανακοινώσεις για το θέμα.

Ο Αντρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε το κλείσιμο του ΙΕΚ ΔΟΜΗ , τα χρέη του οποίου προς το ΙΚΑ έφταναν τα 20 εκατομμύρια ευρώ,. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η συγκεκριμένη ενέργεια μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο που θα παρασύρει και τα ιδιωτικά σχολεία.

Ήδη η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας έκανε γνωστό πως θα αποστείλει σήμερα αίτημα στον ΕΟΠΠΕΠ, προκειμένου να διενεργήσει παρόμοιους ελέγχους στα ιδιωτικά σχολεία για πολλά εκ των οποίων υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλες οφειλές στα δημόσια ταμεία.


Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο  που παρέστη χτες στην συνέντευξη Τύπου τα συνολικά χρέη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη μακρά λίστα των φορέων της μεταλυκειακής εκπαίδευσης φτάνουν στα 130-140 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα ο διοικητής του ΙΚΑ παρατήρησε πως το 40% των χρεών προέρχεται από ιδρύματα και κολλέγια που μετρούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών.

Στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας επικεντρώθηκε σε δύο θεματικές ενότητες στις οποίες τα κολέγια και τα άλλα κάθε είδους  κέντρα μεταλυκειακής  εκπαίδευσης πρέπει να τηρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να μην χάσουν την άδεια λειτουργίας τους. Ενημερότητα ασφαλιστικών εισφορών και συμμόρφωση στο νόμο για τις κτιριακές υποδομές. Ο κ. Λοβέρδο;ς τόνισε πως θα δοθεί μια περιορισμένη προθεσμία 15 ημερών προκειμένου «να προσαρμοστούν μικροί και μεγάλοι». Συνέπεια της μη προσαρμογής στη νομοθεσία θα είναι το κελίσιμο του ιδιωτικού σχολείου ή του ΙΕΚ. Για παράδειγμα αν το ίδρυμα δεν πληρώσει τις εισφορές του Αυγούστου θα είναι κλειστό τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά το τι θα γίνει με τους σπουδαστές των  εκπαιδευτηρίων που σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθούν μετέωροι ο υπουργός, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, απάντησε πως «τη λύση σε αυτό θα τη βρούμε μόλις δημιουργηθεί το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δε θα κάνουμε πίσω». Παράλληλα ο υπουργός τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί ο έλεγχος το συντομότερο δυνατό καθώς αυτή τη στιγμή διανύουμε την περίοδο των εγγραφών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα