Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 - Προημιτελικοί: Πρόκριση - θρίλερ στους "4" για τη Βραζιλία

Πρόκριση - θρίλερ για την Βραζιλία στα ημιτελικά του Μουντιάλ! 2-1 η "Σελεσάο" την Κολομβία με μεγάλο πρωταγωνιστή και σκόρερ του πρώτου γκολ τον Τιάγκο Σίλβα. Ο αρχηγός της ομάδας του Σκολάρι αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε η πρόκριση στους "4" της διοργάνωσης. Ο αμυντικός της Παρί άνοιξε τον δρόμο στους Βραζιλιάνους με το γκολ που πέτυχε στο 7' και... παρέδωσε τη σκυτάλη στον Νταβίντ Λουίζ ο οποίος στο 69' "έγραψε" το 2-0 με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ. Το ματς "άναψε" στο 78' με το πέναλτι που κέρδισαν οι Κολομβιανοί και που μετέτρεψε σε γκολ ο Χάμες Ροντρίγκες όμως, οι οικοδεσπότες αν και ίδρωσαν υπερασπίστηκαν ψυχωμένα το προβάδισμά τους μέχρι το τέλος και πανηγύρισαν την πρόκριση στον ημιτελικό εκεί όπου θα αντιμετωπίσουν την Γερμανία. Απών από το ματς με τα "Πάντσερ" ο Σίλβα καθώς συμπλήρωσε κάρτες. Φόβοι για τον Νεϊμάρ που αποχώρησε τραυματίας.

Α' ημίχρονο: Με ώθηση από τους χιλιάδες οπαδούς τους, οι οποίοι “έβαψαν” κίτρινη την “Αρένα Καστελάο”, οι ποδοσφαιριστές του Σκολάρι έπιασαν τους Κολομβιανούς… από τον λαιμό από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Εκμεταλλευόμενη τη σύγχυση της ομάδας του Πέκερμαν η “Σελεσάο” κατάφερε να ανοίξει το σκορ πριν οι αντίπαλοί τους καταλάβουν τι έχει συμβεί. Μόλις στο 7’ ο Νεϊμάρ εκτέλεσε κόρνερ, η μπάλα πέρασε απ’ όλους και ο Τιάγκο Σίλβα στο δεύτερο δοκάρι δεν δυσκολεύτηκε από κοντά να σπρώξει την μπάλα στα δίκτυα για το 1-0.

Οι Κολομβιανοί προσπάθησαν να βγουν από το καβούκι τους και τέσσερα λεπτά αργότερα δημιούργησαν τη σημαντικότερη ευκαιρία τους στο πρώτο ημίχρονο. Ο Κουαδράδο έγινε αποδέκτης της μπάλας μέσα στην περιοχή, σούταρε με το αριστερό όμως, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των δικτύων του Ζούλιο Σέζαρ. Οι Βραζιλιάνοι όποτε ήθελαν… πατούσαν το γκάζι προκαλώντας τρικυμία στην άμυνα της Κολομβίας. Κι αν οι επιθετικοί της ομάδας (Χουλκ και Νεϊμάρ) ήταν πιο εύστοχοι τότε η “Σελεσάο” θα μπορούσε να διευρύνει το προβάδισμα της πριν πάει στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Στο 20’ ο Χουλκ βρέθηκε από πλάγια θέση απέναντι από τον Οσπίνα, σούταρε αλλά ο τερματοφύλακας της Κολομβίας απέκρουσε δύσκολα. Στην εξέλιξη της φάσης ο Όσκαρ επιχείρησε να στείλει την μπάλα στα δίκτυα όμως και πάλι ο Οσπίνα αντέδρασε. Επτά λεπτά αργότερα η Βραζιλία έφτασε και πάλι κοντά στο δεύτερο γκολ όμως ο Χουλκ νικήθηκε ξανά από τον Οσπίνα. Το ημίχρονο στη Φορταλέζα έκλεισε με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Νεϊμάρ να καταλήγει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Β' ημίχρονο: Με διάθεση για ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας βγήκαν από τα αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο οι Κολομβιανοί. Τα πλάνα όμως του Πέκερμαν αποτυπώθηκαν στο χορτάρι μόλις για δέκα λεπτά καθώς από το 55’ και μετά η… τάξη αποκαταστάθηκε. Η Βραζιλία έγινε ξανά το αφεντικό του αγώνα χωρίς όμως να μπορεί να απειλήσει την εστία του Οσπίνα την ώρα που ο Ζούλιο Σέζαρ παρέμενε θεατής του αγώνα. Το ματς κυλούσε χωρίς φάσεις προς το συμφέρον των διοργανωτών για να φτάσουμε στη φάση του 69’. Ο Νταβίντ Λουίζ ανέλαβε την εκτέλεση ενός φάουλ έξω από την περιοχή της Κολομβίας και με αριστοτεχνικό τρόπο έστειλε την μπάλα να… αναπαυτεί στο “Γ” της εστίας του Οσπίνα για το 2-0.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως τα πάντα είχαν κριθεί, το ματς πήρε… φωτιά στο 78’. Ο Χάμες Ροντργίκεζ βρήκε με μαγικό τρόπο τον Μπάκα μέσα στην περιοχή, ο Ζούλιο Σέζαρ τον ανέτρεψε και ο Καρμπάγιο υπέδειξε σωστά πέναλτι. Ο Χάμες εκτέλεσε εύστοχα την ποινή σκοράροντας σε πέμπτο σερί ματς (έξι γκολ συνολικά) και οι Κολομβιανοί μπήκαν ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Με την ψυχολογία στα ύψη οι ποδοσφαιριστές του Πέκερμαν έκλεισαν τους Βραζιλιάνους στα καρέ τους χωρίς όμως να μπορούν να απειλήσουν ουσιαστικά την εστία του Σέζαρ. Ο Σκολάρι αποφάσισε να επέμβει στο ματς πραγματοποιώντας μαζεμένες τις τρεις αλλαγές του στο τελευταίο δεκάλεπτο για να θωρακίσει την άμυνά του. Και τα κατάφερε, αφού οι ποδοσφαιριστές του αναχαίτισαν τις επιθέσεις των Κολομβιανών και το υπέρ τους 2-1 παρέμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

Που κρίθηκε: Το γρήγορο γκολ της Βραζιλίας στο 7’ ήταν αυτό που έδωσε… φτερά στους ποδοσφαιριστές του Λουίς Φελίπε Σκολάρι και “έκοψε” αυτά των Κολομβιανών.

Παίκτης από "χρυσάφι": Χωρίς καμία αμφιβολία ο Τιάγκο Σίλβα. Ο αρχηγός της Βραζιλίας αποτέλεσε το σημείο αναφοράς τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση της “Σελεσάο” και φυσικά με το γκολ που σημείωσε στο 7’ άνοιξε διάπλατα τον δρόμο στην ομάδα του για τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στον οποίο δεν θα αγωνιστεί καθώς συμπλήρωσε κάρτες.

Η σφυρίχτρα: Εκτός κλίματος σε αρκετές περιπτώσεις ο Ισπανός Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο, ο οποίος άφησε το σκληρό παιχνίδι στα όρια του επικίνδυνου και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο θα μπορούσε να είχε βγάλει από το τσεπάκι του την κίτρινη κάρτα σε τουλάχιστον τρεις φάσεις. Το ίδιο έπραξε και στο δεύτερο μέρος. Θα μπορούσε να είχε αποβάλει τον Ζούλιο Σέζαρ στη φάση του πέναλτι της Κολομβίας.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Βραζιλία: Σέζαρ, Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίζ, Φερναντίνιο, Μαρσέλο, Χουλκ (83’ Ραμίρες), Παουλίνιο (86’ Ερνάνες), Φρεντ, Νεϊμάρ (88’ Ενρίκε), Όσκαρ, Μαϊκόν .

Κολομβία: Οσπίνα, Ζαπάτα, Γιέπες, Σάντσες, Αρμέρο, Γκουτιέρεζ (70’ Μπάκα), Χάμες Ροντρίγκεζ, Κουαδράδο (81’ Κιντέρο), Γκουαρίν, Ιμπάρμπο (46’ Ράμος), Ζουνίγκα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα