Σκάνδαλο με στημένα ματς στο Μουντιάλ 2014. Ποιοι εμπλέκονται

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται στελέχη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γκάνας. Ήδη έχει δοθεί εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της FIFA. Η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας «Daily Telegraph» για τη συμφωνία διεθνών Γκανέζων ποδοσφαιριστών με παράνομο συνδικάτο στοιχηματισμού έχει προκαλέσει μεγάλο ντόρο, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι κάνουν λόγο για «σκοτεινά» σημεία σε διάφορες αναμετρήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που διεξάγεται στη Βραζιλία και χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές στο σκορ και τα… φορτωμένα δίχτυα.

Παζάρι on camera και η ταρίφα των 170.000 ευρώ

Σε επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό εμφανίζεται ο εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γκάνας Ομπέντ Ενκιτιά να… παζαρεύει με τον πιστοποιημένο ατζέντη της FIFA Κρίστοφερ Φορσάιθ για το «στήσιμο» αγώνων της αφρικανικής ομάδας.

«Μπορείτε να έρθετε σε εμάς και να μας πείτε ποιο θέλετε να είναι το αποτέλεσμα» ανέφερε ο Ενκιτιά, ο οποίος φυσικά και δεν επιθυμεί να έχει ολάκερη την πίτα δική του, υπογραμμίζοντας και την ανάγκη να πάρουν το… κατιτίς τους και οι διαιτητές.

«Θα πρέπει να δώσετε κάτι και στους διαιτητές, αφού θα κάνουν αρκετή δουλειά για εσάς» πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, υπήρχε ταρίφα 170.000 ευρώ για τη συμμετοχή στο κύκλωμα το οποίο κανόνιζε τα αποτελέσματα. Ήδη η FIFA ζήτησε έρευνα σε βάθος, ενώ η Ομοσπονδία της Γκάνας εμφανίζεται έτοιμη να πάρει κεφάλια, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της πως «θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις, αν ευσταθούν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας».

Ποιοι εμπλέκονται

Με βάση τα όσα αναφέρει η «Daily Telegraph», η οποία συνεργάστηκε με το «Channel 4» για αυτήν την έρευνα, διαπιστώθηκε πως τόσο διεθνείς παίκτες όσο και μέλη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γκάνας είχαν προχωρήσει σε σύναψη συμφωνιών με συγκεκριμένο συνδικάτο που στήνει αγώνες. Κι όλα αυτά με τη σύμφωνη γνώμη του προεδρείου της ομοσπονδίας, το οποίο και θα πληρωνόταν αδρά. Η συμφωνία αυτή βρίσκεται σε ισχύ εδώ και αρκετούς μήνες κι ενώ η Γκάνα συμμετέχει κανονικά στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση του αναγνωρισμένου ατζέντη της FIFA με εκπρόσωπο της ομοσπονδίας της Γκάνας δίνει το παρών και ένας μυστικός ερευνητής, χωρίς οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν την πραγματική του ιδιότητα. Αποτέλεσμα… οι αποκαλύψεις να πέφτουν «βροχή», η κοινή γνώμη να παραμένει αποσβολωμένη και έντονες... σκιές να αιωρούνται πάνω από τα γήπεδα της Βραζιλίας.

«Εάν θέλουμε ένα ματς να πάει 3-2, μπορεί να γίνει. Είναι θέμα χρημάτων. Παίρνεις τα χρήματα. Για 24 ώρες νομίζουν όλοι πως τους έκλεψε ο διαιτητής και μετά το ξεχνάνε. Στη συνέχεια διασκεδάζουν. Περνούν καλά και έτσι δεν το θυμούνται πια» ήταν ορισμένες από τις φράσεις που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Στην αντεπίθεση η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γκάνας


Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γκάνας ζήτησε από την αστυνομία να διερευνήσει την υπόθεση, στην οποία -όπως υποστηρίζει- εμπλέκονται δύο άτομα που φέρονται να την εκπροσωπούν παράνομα.

Ειδικότερα, οι Κρίστοφερ Φορσάιθ και Ομπέντ Ενκιτιά προσέγγισαν τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, έχοντας στα χέρια τους πρόταση για να αγοράσουν τα δικαιώματα των φιλικών αγώνων, υποστηρίζοντας μάλιστα πως εκπροσωπούν εταιρεία από την Αγγλία. Οι Γκανέζοι αναφέρουν πως δεν έχουν υπογράψει κανένα συμβόλαιο μαζί τους και ξεκαθαρίζουν πως έχουν προχωρήσει ήδη σε καταγγελία στη FIFA. Επίσης γνωστοποίησαν πως απευθύνθηκαν στη νομική τους υπηρεσία για τις σχετικές διώξεις, καθώς νιώθουν υποχρεωμένοι να κάνουν την... αντεπίθεσή τους σε όσους έχουν αποπειραθεί να τους... παγιδεύσουν.


«Έπειτα απ' όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και τη βιντεοσκόπηση κουβέντας περί χειραγώγησης παιχνιδιών, δώσαμε εντολή για να πραγματοποιηθεί έρευνα στα δύο άτομα που φέρονται να έχουν συμμετοχή σε διαπραγμάτευση για να στηθούν αναμετρήσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα