Πέντε ασκήσεις για δυνατό μυαλό και μνήμη

Πέντε ασκήσεις για δυνατό μυαλό και μνήμη

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί», ένα αρχαίο γνωμικό που παραμένει διαχρονικό. Κι αυτό γιατί ο νους με το σώμα συνδέονται άρρηκτα, με τη σωματική δραστηριότητα να ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. «Η άσκηση είναι ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εγκέφαλό σας», αναφέρει ο Δρ Matthew Stults-Kolehmainen, Ph.D., FACSM, φυσιολόγος άσκησης και ερευνητής άσκησης στο νοσοκομείο Yale New Haven. «Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η αρχική λειτουργία του εγκεφάλου ήταν να βοηθά τους ανθρώπους να κινούνται» συμπληρώνει.

Αν και κάθε είδος άσκησης θεωρείται σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του νου, παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε τύπους άσκησης που έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι είναι οι ιδανικότεροι. Και πάλι, όμως, η καλύτερη άσκηση είναι εκείνη που σας ευχαριστεί και θα εξασκείτε με μεγαλύτερη ευκολία και συνέπεια, εντάσσοντάς την τελικά στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Χορός

Salsa, hip hop, tango… Τα είδη χορού που μπορείτε να επιλέξετε είναι πολλά και υπάρχει ένα είδος για όλους. Εκτός από διασκεδαστικά, μερικά μαθήματα χορού προσφέρουν και σημαντικά οφέλη στον εγκέφαλο, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με διαφορετικές μελέτες. «Αν το σκεφτείτε καλύτερα, έχει κάποια βάση, καθώς ο χορός ενισχύει και την κοινωνικοποίηση αλλά και τη λειτουργία της μνήμης» εξηγεί ο Δρ Matthew Stults-Kolehmainen.

Ποδηλασία 

Ένα ποδήλατο φαίνεται πως είναι το ιδανικό μέσο για τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που τους αρέσει να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους, θωρακίζοντας παράλληλα τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αντίστοιχα, όμως, και διαφορετικές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο έχει θετικό αντίκτυπο και στους ασθενείς με τη νόσο Πάρκινσον.

Διαλειμματική προπόνηση

Πιθανότατα έχετε ήδη ακούσει για τις προπονήσεις HIIT, τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, που περιλαμβάνει την εναλλαγή μεταξύ της έντονης άσκησης και της περιόδου αποκατάστασης για αρκετούς κύκλους, συνήθως με αναλογία ένα προς ένα. Για βέλτιστα οφέλη για τον εγκέφαλο, ο Δρ Stults-Kolehmainen προτείνει να μειώσετε την κλίμακα, έτσι ώστε κάθε διάστημα να είναι και μια μικρότερη έκρηξη: τρέξιμο για ένα λεπτό, και στη συνέχεια γρήγορο τρέξιμο για έξι δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξακολουθήσετε να έχετε τα οφέλη της διαλειμματικής προπόνησης χωρίς τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος και άλλες αρνητικές επιπτώσεις της έντονης προπόνησης.

Γρήγορο περπάτημα

Aν και το απλό περπάτημα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, εάν επιταχύνουμε το βήμα μας, θα ενισχυθεί ακόμα παραπάνω η λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι το περπάτημα με περισσότερα από 4.000 βήματα την ημέρα είχε θετικές επιδράσεις στη μνήμη σε ηλικιωμένους ενήλικες. Όταν μάλιστα περπατάμε στη φύση, βελτιώνεται και η ψυχική μας υγεία.

Tai Chi

Συνδυάζοντας ισορροπία και έλεγχο, συντονισμό αναπνοής και σώματος και μια πληθώρα κινήσεων, το tai chi είναι μια άλλη πολύτιμη μορφή άσκησης για τον εγκέφαλο, όπως έχουν συμπεράνει διαφορετικές μελέτες. Στα οφέλη της συμπεριλαμβάνονται η γνωστική ανάπτυξη και διατήρηση της μνήμης, καθώς και η ρύθμιση της διάθεσης και η μείωση του στρες. Επειδή περιέχει απαλές κινήσεις, είναι ιδανικό ηλικιωμένους και αρχάριους στην άσκηση.

πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα