Η επίθεση στο Ιράν δίπλα σε πυρηνική εγκατάσταση στέλνει μήνυμα: Θα μπορούσε να ήταν χειρότερα

Η επίθεση στο Ιράν δίπλα σε πυρηνική εγκατάσταση στέλνει μήνυμα: Θα μπορούσε να ήταν χειρότερα

Πηγές επιβεβαίωσαν στην Jerusalem Post ότι η επίθεση στο Ισφαχάν, που αποδόθηκε από πηγές των New York Times στο Ισραήλ, έπληξε ιρανικές αεροπορικές δυνάμεις στο Ισφαχάν, σχεδόν ακριβώς δίπλα στην πυρηνική εγκατάσταση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην ίδια περιοχή.

Το μήνυμα είναι αναμφισβήτητο, σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο, «επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσαμε να ήταν χειρότερο», είπαν πηγές στην Post.

Με άλλα λόγια, η επίθεση στο Ισφαχάν σχεδιάστηκε όχι μόνο για να βλάψει το Ιράν αλλά και για να καταστήσει εξαιρετικά σαφές πόσο ευάλωτο είναι να δεχτεί επίθεση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς από αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να αποφευχθούν οι δυνατότητες ανίχνευσης ραντάρ της Τεχεράνης.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει ξανά ανά πάσα στιγμή, λένε οι ίδιες πηγές.

Ταυτόχρονα, με το να μην επιτεθεί στην πραγματική πυρηνική τοποθεσία στο Ισφαχάν ή σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Natanz και το Fordow, το Ισραήλ έδωσε σήμα στο Ιράν ότι δεν επιδιώκει έναν κλιμακούμενο περιφερειακό πόλεμο.

Επιστροφή στην κανονικότητα;

Από τα ξημερώματα πάντως η κατάσταση στο Ισφαχάν δείχνει ήρεμη και δεν υπάρχει καμία ένδειξη έντασης ή ανησυχίας στον πληθυσμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πτήσεις αεροσκαφών γίνονται κανονικά στα διεθνή αεροδρόμια του Ιράν, ενώ τη νύχτα είχαν καθηλωθεί τα αεροσκάφη όταν αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Ισφαχάν.

Σύμφωνα με το BBC η όποια απάντηση του Ισραήλ αναμένεται να είναι περιορισμένη σε έκταση και στόχους. Ο Φρανκ Γκάρντνερ γράφει ότι εάν όντως το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν σε απάντηση για την επίθεση αντιποίνων της Τεχεράνης το περασμένο Σαββατοκύριακο, τότε επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις  ότι οι Ισραηλινοί θα κάνουν μία πολύ περιορισμένη σε μέγεθος και αριθμό στόχων επιχείρηση.

Ο αναλυτής του BBC σημειώνει τις παραινέσεις των συμμάχων του Ισραήλ, κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας, να μην προχωρήσει σε μια εκτεταμένη επιχείρηση. Παρά την δραματική κλιμάκωση της έντασης από τα ιρανικά αντίποινα για το πλήγμα που δέχτηκε η ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, γίνονται προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι.

Ωστόσο, το ABC μετέδωσε το περασμένο 24ωρο, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι η ισραηλινή απάντηση θα δοθεί μετά το εβραϊκό Πάσχα, στο τέλος του μήνα.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα