Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: 5 συνήθειες που σε κάνουν συνεχώς κουρασμένη

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: 5 συνήθειες που σε κάνουν συνεχώς κουρασμένη

Ενώ η γενική κόπωση μετά από μια κουραστική μέρα είναι κοινή για όλους, τα άτομα που βιώνουν υπερβολική κόπωση που παρεμποδίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, μπορεί να υποφέρουν από μια πολύπλοκη ασθένεια, γνωστή ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Τι είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, μια χρόνια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση, η οποία διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες. Μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά ή ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Η μη θεραπεία αυτού του συνδρόμου, μειώνει την αντοχή, τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Η ενοχή, το άγχος και ο θυμός είναι όλες οι κοινές συναισθηματικές αντιδράσεις για όσους μάχονται με τη χρόνια κόπωση. Παρακάτω εξετάζουμε 5 συνήθειες που μπορεί να επιβαρύνουν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Παραλείπεις γεύματα

Εάν έχεις την τάση να παραλείπεις γεύματα, μπορεί να μην λαμβάνεις τις θερμίδες που χρειάζεσαι για να διατηρείς την ενέργειά σου. Τα μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων μπορεί να προκαλέσουν πτώση του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας την ενέργεια.

Είναι σημαντικό να μη χάνεις γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει επίσης να τρως υγιεινά σνακ που ενισχύουν την ενέργεια μεταξύ των γευμάτων, ειδικά όταν αρχίζεις να αισθάνεσαι κόπωση. Μερικές υγιεινές επιλογές σνακ περιλαμβάνουν μπανάνες, φυστικοβούτυρο, κράκερ ολικής άλεσης, μπάρες πρωτεΐνης, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Έλλειψη βιταμινών

Το να νιώθεις συνεχώς κουρασμένη μπορεί επίσης να είναι σημάδι έλλειψης βιταμινών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, βιταμίνης Β-12, σιδήρου, μαγνησίου ή καλίου. Μια τακτική εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μιας ανεπάρκειας.

Ο γιατρός σου μπορεί να συστήσει τη λήψη συμπληρωμάτων. Μπορείς επίσης να αυξήσεις την πρόσληψη ορισμένων τροφών για να διορθώσεις μια ανεπάρκεια με φυσικό τρόπο. Για παράδειγμα, η κατανάλωση βόειου κρέατος και συκωτιού μπορεί να αντιστρέψει μια ανεπάρκεια Β-12.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σχετίζεται και με τη καθιστική ζωή

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς σου. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής, από την άλλη πλευρά, μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη και εξαντλημένη.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν πώς ένας καθιστικός τρόπος ζωής επηρέασε το αίσθημα κόπωσης στις γυναίκες. 73 γυναίκες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Ορισμένοι από τους τρόπους ζωής των γυναικών πληρούσαν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, ενώ άλλες δεν ήταν σωματικά δραστήριες

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι περισσότερο δραστήριες γυναίκες είχαν σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο κόπωσης. Αυτό υποστηρίζει την ιδέα, ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στα καλύτερα επίπεδα ενέργειας.

Δεν κοιμάσαι αρκετά ή/και καλά

Εάν δεν κοιμάσαι αρκετά, είναι φυσικό να νιώθεις κουρασμένη. Τα προβλήματα ύπνου περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα ζητημάτων πράγματα όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή η υπνική άπνοια. Επίσης, άτομα με υπερδραστήρια κύστη μπορεί να ξυπνήσουν πολλές φορές μέσα τη νύχτα για να πάνε τουαλέτα, γεγονός που διαταράσσει τον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου τους.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να είναι σημάδι θέματος ψυχικής υγείας

Όλοι πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ψυχική μας υγεία και να βεβαιωθούμε ότι αξιολογούμε τα συναισθήματά μας. Μερικές φορές οι ανησυχίες μας, μπορεί να μας βαραίνουν τόσο πολύ, που μπορεί να χάσουμε κυριολεκτικά τον ύπνο μας. Πράγματα όπως το άγχος ή η κατάθλιψη μπορούν επίσης να επηρεάσουν οποιονδήποτε.

Και ενώ μόνο το 5% – 7% των ηλικιωμένων διαγιγνώσκεται με κατάθλιψη και σχεδόν το 4% με άγχος, πολλές περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες λόγω του στίγματος γύρω από την ψυχική υγεία. Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον να υποφέρει από κατάθλιψη ή άγχος χαμηλού βαθμού και να μην το γνωρίζει καν. Το πένθος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα