Eυαίσθητο στομάχι: Ποιες τροφές να αποφεύγεις- και σε ποιες να πεις ναι

Eυαίσθητο στομάχι: Ποιες τροφές να αποφεύγεις- και σε ποιες να πεις ναι

 Όλοι μας κατά καιρούς μπορεί να νιώσουμε δυσφορία στο στομάχι, ωστόσο αν αντιμετωπίζεις συχνά αδιαθεσία μετά το φαγητό, μπορεί απλώς να έχεις ευαίσθητο στομάχι. Το ευαίσθητο στομάχι προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, καούρες, κοιλιακό πόνο και ακανόνιστες κενώσεις, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Τι κάνει το στομάχι ευαίσθητο;

Μερικές από τις αιτίες που μπορούν να κάνουν το στομάχι ευαίσθητο, είναι οι ακόλουθες:

Τροφική δυσανεξία

Οι τροφικές δυσανεξίες εμφανίζονται όταν ένα άτομο δυσκολεύεται να αφομοιώσει ορισμένα τρόφιμα. Σε αντίθεση με την τροφική αλλεργία, η τροφική δυσανεξία δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά δεν έχει θεραπεία.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) 

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αποτελεί σημαντική αιτία ευαίσθητου στομαχιού. Αν και τα συμπτώματα του ευαίσθητου στομάχου και του ευερέθιστου εντέρου επικαλύπτονται, το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του IBS είναι οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, που συνοδεύονται από κοιλιακό πόνο. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση ορισμένων τροφών, το άγχος, τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.

Οι τροφές που επιβαρύνουν το ευαίσθητο στομάχι

Τα άτομα με ευαίσθητο στομάχι παρατηρούν συχνά τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Παρακάτω εξετάζουμε τους συνήθεις διατροφικούς «ενόχους» που μπορεί να πυροδοτήσουν στομαχικές διαταραχές.

Γαλακτοκομικά

Το γάλα, το τυρί και όλα τα γαλακτομικά προϊόντα είναι όλα τροφές που θα πρέπει να αποφεύγεις αν αντιμετωπίζεις στομαχικές διαταραχές. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι δύσκολο να τα αφομοιώσει το σώμα σου, εν μέρει επειδή είναι πλούσια σε λίπος. Το απλό, άπαχο γιαούρτι μπορεί μερικές φορές να είναι ΟΚ, αλλά ξεκίνα με μικρές ποσότητες και δες πώς θα πάει.

Τηγανητά φαγητά

Ένα ευαίσθητο στομάχι δεν αγαπά επίσης τα τηγανητά. Αυτά έχουν πολλά λάδια και λίπος, επομένως είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν. Αν το καλοσκεφτείς, τα τηγανητά φαγητά δεν είναι έτσι κι αλλιώς η καλύτερη διατροφική επιλογή ακόμα κι όταν είσαι υγιής. Αλλά μπορούν να κάνουν ένα ήδη αναστατωμένο στομάχι ακόμα χειρότερα.

Πικάντικα τρόφιμα

Είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να φας αν έχει ευαίσθητο στομάχι. Και υπάρχει λόγος για αυτό. Το πεπτικό σου σύστημα μπορεί να χρειαστεί να εργαστεί σκληρότερα για να χωνέψει πικάντικες τροφές και αυτό μπορεί να κάνει τον πόνο στη κοιλιά σου χειρότερο. Πες λοιπόν όχι στα καυτερά, τουλάχιστον μέχρι να νιώσεις καλύτερα.

Bonus tip: Η καφεΐνη και το αλκοόλ, είναι επίσης ανάμεσα στις ουσίες που αντενδείκνυνται αν έχεις ευαίσθητο στομάχι

Ωμά φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα στοιχεία για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, όταν αντιμετωπίζεις στομαχικές διαταραχές, οι φυτικές ίνες σε αυτά μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα. Φρόντισε λοιπόν να περιμένεις μέχρι να νιώσεις καλύτερα, πριν τα προσθέσεις ξανά στη διατροφή σου. Ξεκίνα με μικρές μερίδες μαγειρεμένων λαχανικών και χυμών.

Τι να φας αν έχεις ευαίσθητο στομάχι

Όταν έχεις πόνο ή κράμπες στο στομάχι, ή αισθάνεσαι ότι μπορεί να κάνεις εμετό, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να φας κάτι που θα κάνει τα συμπτώματά σου χειρότερα. Πέρα από τις παραπάνω απαγορευμένες τροφές, άλλες μπορούν να σου δώσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι χωρίς να σε κάνουν να αισθάνεσαι χειρότερα.

Ξεκίνα με σωστή ενυδάτωση

Εάν έχεις τάση για εμετό και νιώθεις ότι δεν μπορείς φας στερεά τροφή, δεν έχει νόημα να το προσπαθήσεις. Πράγματα όπως τα αθλητικά ποτά, οι σούπες ή το νερό καρύδας έχουν μέταλλα που χρειάζεσαι όπως κάλιο, ασβέστιο και νάτριο (αλάτι).

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι από τους καλύτερους συμμάχους σου αν έχεις ευαίσθητο στομάχι, καθώς είναι ένα εύκολο στην πέψη φρούτο, το οποίο είναι πλούσιο σε κάλιο: ένα σημαντικό μέταλλο που μπορεί να αρχίσεις να χάνετε εάν έχεις διάρροια ή εμετούς.

Ρύζι

Μιλάμε για το  απλό λευκό ρύζι. Το άγριο, το καστανό ή το μαύρο ρύζι αν και γενικά πιο υγιεινές επιλογές, είναι πιο δύσκολο να χωνευτεί, ειδικά από ένα ευαίσθητο στομάχι. Οι αμυλούχες, χαμηλές σε φυτικές ίνες τροφές όπως το λευκό ρύζι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη σύσφιξη των κοπράνων και να σταματήσουν τη διάρροια που μπορεί να συνοδεύεται από στομαχικά προβλήματα.

Τοστ

Το απλό τοστ με λευκό ψωμί είναι καλύτερο από τα πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά ολικής αλέσεως όταν έχεις στομαχικές διαταραχές. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν ένα είδος φυτικών ινών που είναι καλές όταν δεν είσαι άρρωστη, αλλά μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα όπως η διάρροια ή η ναυτία.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα