Πάνω από δύο χρόνια φυλακή "στοίχισε" το φακελάκι σε δύο εφοριακούς

Ποινή φυλάκισης δυο ετών και τεσσάρων μηνών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ανά ημέρα, επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, σε δυο εφοριακούς της ΔΟΥ Φορολογίας Aνωνύμων Εταιριών (ΦΑΕ) της Θεσσαλονίκης, που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. να χρηματίζονται, προκειμένου να επιστρέψουν σε επιχειρηματία χρήματα που δικαιούταν από ΦΠΑ.

Έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε για περισσότερες από επτά ώρες και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, το δικαστήριο έκρινε ένοχους -χωρίς κανένα ελαφρυντικό- τους δυο κατηγορουμένους για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της συμμορίας, ενώ, τους απάλλαξε για το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης.

Απολογούμενοι οι δυο εφοριακοί -ένας επιθεωρητής και μια ελεγκτής- αρνήθηκαν της κατηγορίας που τους βαρύνουν, έκαναν λόγο για «στημένη» ενέργεια από πλευράς του επιχειρηματία και υποστήριξαν ότι στόχος του τελευταίου ήταν να εξυπηρετήσει δικά του συμφέροντα προς όφελος της επιχείρησής του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δυο καταδικασθέντες ζήτησαν «φακελάκι» 30.000 ευρώ, ώστε να αποδώσουν χωρίς χρονοτριβή στον επιχειρηματία τον ΦΠΑ, συνολικού ύψους 480.000 ευρώ. Ο επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στο χώρο των πετρελαιοειδών, προσποιήθηκε ότι δέχεται την πρόταση των δυο εφοριακών κι αμέσως ενημέρωσε την υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Έτσι, οι αστυνομικοί προσημείωσαν τα χαρτονομίσματα και συνέλαβαν τους εφοριακούς μόλις εισέπραξαν το «φακελάκι» από εργαζόμενο της επιχείρησης. Οι δυο εφοριακοί τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα, με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ενώ, σε βάρους τους αναμένεται να επιβληθούν και πειθαρχικά μέτρα.

Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου τυχόν έφεση από πλευράς των κατηγορουμένων θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την εκτέλεση της ποινής, με την προϋπόθεση της καταβολής εγγύησης 3000 ευρώ.

πηγή: news.in.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα