Κινδυνεύει άμεσα με αποξήρανση η Κορώνεια

Την πρώτη θέση σε βαθμό επικινδυνότητας όσον αφορά την πιθανότητα αποξήρανσης κατέχει η λίμνη Κορώνεια ανάμεσα σε όλους τους υγροτόπους της Μακεδονίας και της Θράκης
Η ανησυχητική διαπίστωση προκύπτει από μελέτη που εκπόνησαν κατά τα έτη 2005-2006 μέλη του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων για τους ποταμούς και τις λίμνες της Μακεδονίας και της Θράκης. Κύριος σκοπός της μελέτης, την επιστημονική ευθύνη της οποίας είχαν οι καθηγητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Π. Γεράκης και Σ. Τσιούρης, είναι να προτείνει τις ελάχιστες τιμές παροχής και στάθμης νερού, αλλά και να καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση. «Αμεσα κινδυνεύουν κυρίως οι υγρότοποι που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις λόγω της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, αλλά και της υπεράρδευσης», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιούρης, κατατάσσοντας την Κορώνεια στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα προστασίας.
Παράλληλα, οι επιστήμονες θεωρούν επιτακτική την ανάγκη διατήρησης της στάθμης λιμνών και ποταμών για την προστασία του οικοσυστήματος, όπως προκύπτει και από τη διετή μελέτη που εκπόνησαν. Στη λίμνη Ισμαρίδα όπου το βάθος δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο, μια, έστω και μικρή, πτώση της στάθμης των νερών θα είχε συνέπειες, όχι μόνο στη βλάστηση αλλά και στα είδη φυτών και ζώων. Στη λίμνη Bιστωνίδα κρίνεται απαραίτητη η ελαχιστοποίηση του νερού που κατακρατείται από τα μικρά φράγματα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί κατά μήκος των ποταμών που τροφοδοτούν τη λίμνη και χρησιμοποιούνται για την άρδευση.
Το σημερινό βάθος της Κορώνειας την καθιστά ιδιαίτερα ασταθή, με προφανή κίνδυνο τη, σε μεγάλο βαθμό, κάλυψή της από καλαμώνες, ή ακόμη και την αποξήρανσή της. Οπως κρίνουν οι επιστήμονες, το όριο των 4 μέτρων για το μέγιστο βάθος είναι απαραίτητο για τη διαβίωση των ψαριών και την τροφοληψία της ορνιθοπανίδας, σε δυσμενείς περιόδους. Στη λίμνη Βόλβη, κατά την προηγούμενη δεκαετία, παρουσιάστηκε απώλεια περίπου 2 μέτρων, η οποία σήμερα έχει αποκατασταθεί σε διάφορα σημεία, ενώ στην Κερκίνη, με τη λειτoυργία τoυ vέoυ φράγματoς, υπάρχει μία επoχική διακύμανση της στάθμης κατά 4,5 ως 5 μέτρα. Το βάθος της λίμνης Δοϊράνης είναι 3-4 μέτρα αν και παλιότερα είχε 10 μέτρα, καθώς παρατηρείται συνεχής πτώση της στάθμης με αποτέλεσμα την αποκάλυψη σημαντικών εκτάσεων στην ελληνική πλευρά.
Πρόβλημα για τη χλωρίδα και την ιχθυοπανίδα της λίμνης Πολυφύτου είναι η έντονη διακύμανση της στάθμης του νερού, που παρατηρείται σε πολλές τεχνητές λίμνες. Οσον αφορά την ιχθυοπανίδα, μειώνεται η ικανότητα αναπαραγωγής των ειδών που εναποθέτουν τα αβγά τους κοντά στις όχθες, καθώς με την απόσυρση των νερών εκτίθενται στον αέρα και καταστρέφονται. Σοβαρό πρόβλημα μείωσης της στάθμης, λόγω της άρδευσης, παρατηρείται και στην λίμνη Άγρα όπως και στη Βεγορίτιδα όπου η δραματική πτώση της στάθμης της, είναι ίσως η μοναδική στην Ελλάδα.
Στη λίμνη Πετρών επιβάλλεται, σύμφωνα με τη μελέτη, ο καθορισμός κατώτατου ορίου στάθμης των νερών, καθώς η πτώση των νερών έχει αρνητικές επιδράσεις στην επιτυχία αναπαραγωγής των ψαριών. Στη Χειμαδίτιδα επιβάλλεται πρόγραμμα παρακολούθησης της κατάστασής της και στη λίμνη Καστοριάς προτείνεται η στάθμη να παραμένει σταθερή κατά την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών, που γεννούν στις αβαθείς περιοχές.
Πρόβλημα από την αύξηση της ζήτησης νερού από την πλευρά της Αλβανίας για την άρδευση της πεδιάδας της Κορυτσάς είναι πιθανόν να προκύψει στο μέλλον για τις λίμνες των Πρεσπών, ενώ στα δέλτα των ποταμών Εβρου και Νέστου παρατηρούνται προβλήματα ρύπανσης και κρίνεται αναγκαία η παρακολούθηση των σημαντικών ειδών φυτών και ζώων. Στο δέλτα του Αξιού παρατηρείται μείωση της παροχής του ποταμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο ύψος της Αξιούπολης και από το φράγμα και προς το Δέλτα η παροχή γίνεται ελάχιστη και ορισμένα έτη μηδενίζεται.
Τέλος, στους ποταμούς Στρυμόνα, Γαλλικό, Λουδία και Αλιάκμονα, προκύπτει από τη μελέτη η ανάγκη παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων τους.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα