Στα 36 τα υδατοδρόμια για τη στήριξη του νησιωτικού τουρισμού

Σε εκκρεμότητα παραμένει η δωρεάν μεταφορά με υδροπλάνα των κατοίκων μικρών και απομακρυσμένων νησιών που υποσχέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας αν και ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης έξαγγέλλει το θέμα αυτό κάθε φορά που προκύπτει θέμα νέων υδατοδρομίων.

ΕΙΚΟΣΙΕΞΙ νέα υδατοδρόμια ΘΑ δημιουργηθούν σε απομακρυσμένα νησία όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης και Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης.

Με τις προς υπογραφή υπουργικές αποφάσεις, υδατοδρόμια θα δημιουργηθούν σε Άγιο Ευστράτιο, Ανάφη, Αντικύθηρα, Δονούσα, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κουφονήσι, Λειψούς, Μαθράκη, Νίσυρο, Οθωνούς, Οινούσσες, Σίκινο, Σχοινούσα,Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά.

Παράλληλα για πολλοστή φορά το ΥΕΝ ανακοινώνει ότι προωθεί τη δυνατότητα παροχής χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την εκτέλεση δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας με υδροπλάνα για τη δωρεάν μεταφορά των κατοίκων μικρών και απομακρυσμένων νησιών των οποίων ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τους 1.000 κατοίκους

Να σημειωθεί πάντως ότι μέσα σε τρία χρόνια έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα υδατοδρόμια στους λιμένες Πατρών, Λαυρίου, Καλύμνου, Λευκάδας, Κέρκυρας, Παξών, Ιθάκης, Ίου και Ιωαννίνων ενώ εκτελούνται δρομολόγια υδροπλάνων μόνον από την Πάτρα προς την Κέρκυρα και τα Ιωάννινα.

Η΄έναρξη των δρομολογιακών γραμμών προς τις Κυκλάδες ταλανίζεται από γραφειοκρατικές δυσκολίες όπως κατ ' επανάληψη δήλωσαν στον ΣΚΑΙ οι υπέυθυνοι της πρώτης εταιρίας υδροπλάνων που δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό..

Πάντως το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι ήδη άρχισαν οι διαδικασίες για την έγκριση υδατιοδρομίων στην περιοχή της Κρήτης, στη Σητεία, στον Άγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στη Γαύδο.

Επίσης έγινε γνωστό ότι δύο νέες εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να δρομολογήσουν υδροπλάνα από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική, στην περιοχή του Αγίου Όρους, στη Λήμνο, στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από το Λαύριο προς Πάτρα, Καλαμάτα και Γύθειο.

Θ. Κοντζόγλου
Δημοσιογράφος - μέλος ΕΣΗΕΑ
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα