Σημαντική αύξηση στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων στα νησιά

Σημαντική αύξηση στην επιβατική κίνηση καταγράφηκε στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας στα οποία εφαρμόζεται το μέτρο της 24ωρης λειτουργίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Χανίων όπου το 2006, πρώτη χρονιά εφαρμογής της 24ωρης λειτουργίας, διακινήθηκαν 16,3% περισσότεροι ταξιδιώτες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (1,761 εκατ. έναντι 1,513 εκατ. επιβατών το 2005). Θετική εικόνα παρουσίασε και το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης όπου την προηγούμενη χρονιά διακινήθηκαν 489.606 επιβάτες έναντι 476.521 (αύξηση 2,7%) το 2005. Η εποχικότητα που χαρακτηρίζει τα περιφερειακά αεροδρόμια (το 50% των αφίξεων Ιούλιο-Αύγουστο) καθιστά επιτακτική τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας σχεδόν σε όλα, παρά το γεγονός ότι το κόστος μπορεί να είναι είναι υψηλό.

Στην παρούσα φάση η ΥΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης της 24ωρης λειτουργίας στις Σαντορίνη, Χίο και Κεφαλονιά, μετά και την επιτυχία που σημείωσε το εγχείρημα στο αεροδρόμιο των Χανίων. Η εντυπωσιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης της Σαντορίνης κατά 10,7% φαίνεται ότι οδηγεί προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της λειτουργίας προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο όγκος των ταξιδιωτών που το 2006 έφτασε τους 678.048 επιβάτες. Ιδιαίτερα υγιή εικόνα εμφανίζουν και τα αεροδρόμια της Ρόδου (8,9%), του Ηρακλείου (8,4%), της Κω (7,5%) τα οποία δεν «κοιμούνται» ποτέ κατά τους θερινούς μήνες.

Σημαντική θεωρείται η επέκταση της λειτουργίας των αεροδρομίων και για την κίνηση των ελικοπτέρων, καθώς φαίνεται ότι η αγορά ενοικίασης ελικοπτέρων κερδίζει συνεχώς έδαφος. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΥΠΑ άδεια εκμετάλλευσης για την εκτέλεση αεροπορικών μεταφορών επιβατών διαθέτουν οι εταιρείες «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα», «Interjet», «Air Lift» και η «Air Inter-salonika» οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση της κίνησης κατά 10% περίπου. Υπάρχουν επίσης οκτώ ακόμη εταιρείες που λαμβάνουν κατά περιόδους άδεια από την ΥΠΑ.

Σε μια προσπάθεια επιπλέον τόνωσης της κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια τη χαμηλή τουριστική περίοδο, με απόφαση του υπουργού Μεταφορών Μιχ. Λιάπη μειώνονται κατά 50% τα τέλη προσγείωσης απογείωσης και παραμονής αεροσκαφών στα αεροδρόμια Χανίων, Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας και Κω στο διάστημα μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 31ης Μαρτίου.

πηγή: KATHIMERINI

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα