Η λειψυδρία "αγαπά" τα νησιά μας

Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού της τελευταίας πενταετίας αναμένεται να μεταφερθεί με υδροφόρες φέτος στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία ζουν ξανά το μαρτύριο της σταγόνας, όπως αναφέρει με δημοσίευμά της η εφημερίδα Τα Νέα.

Η λειψυδρία των τελευταίων ετών και το πάγωμα των τεχνικών έργων που θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στο πρόβλημα έχουν αφήσει ως μόνη λύση τις πανάκριβες υδροφόρες, οι οποίες οργώνουν το Αιγαίο για να μεταφέρουν νερό στα περισσότερα νησιά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ποσό που καταβάλλει το Δημόσιο για τους «νερουλάδες» εκτοξεύτηκε από τα 1.245.000 ευρώ το 1997 στα 11.200.000 ευρώ το 2007.

Όπως λέει στην εφημερίδα η έπαρχος Μήλου, Νότα Καλογεράκη, «από την εποχή του 1ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, είχαν γίνει τα σχέδια για την κατασκευή φράγματος που θα έλυνε το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Μήλο. Φτάσαμε στο 4ο ΚΠΣ και το φράγμα παραμένει στα χαρτιά. Ευτυχώς από πέρσι λειτουργεί μια (ιδιωτική) μονάδα αφαλάτωσης.»

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στην Αμοργό, όπου ο δήμαρχος, Νίκος Φωστιέρης αναφέρει: «το πρόγραμμα για τις δεξαμενές νερού και την αφαλάτωση έχει σκαλώσει. Λύση στην υδροδότηση της Αμοργού δίνουν οι υδροφόρες.»

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις εταιρείες μεταφοράς νερού κάνει λόγο ο δήμαρχος Νισύρου, Νίκος Καρακωνσταντίνος, τονίζοντας ότι «υπήρχε συμφωνία ειδικά για τον Αύγουστο η εταιρεία να εκτελεί δύο δρομολόγια μεταφοράς νερού την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής από την αρχή του μήνα έχει πραγματοποιήσει μόνο ένα δρομολόγιο».

Τα νησιά που υδροδοτούνται με πλωτά μέσα είναι η Αμοργός, τα Κουφονήσια, η Κίμωλος, η Ηρακλειά, η Σχοινούσα, η Φολέγανδρος, η Τήνος, η Σίκινος, η Θηρασιά, η Δονούσα, η Μήλος, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί, η Μεγίστη, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Σύμη, η Χάλκη, η Παλιόνησος και η Ψέριμος.

Κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης προγραμματίζεται ήδη για την Ψέριμο, τη Τέλενδο, τη Σύμη, τη Χάλκη, την Πάτμο, τη Μεγίστη, την Αντίπαρο, την Κύθνο, την Αμοργό, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο, τους Φούρνους και τη Σχοινούσα.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι τα φράγματα θα μπορούσαν να ξεδιψάσουν τα νησιά, καθώς συγκρατούν τα νερά της βροχής που τώρα καταλήγουν στη θάλασσα.

news.in.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα