Διακοπές για όλες τις ηλικίες – Ποιοι είναι οι ιδανικοί προορισμοί από τα 20 μέχρι τα 70

Διακοπές για όλες τις ηλικίες – Ποιοι είναι οι ιδανικοί προορισμοί από τα 20 μέχρι τα 70

 Οι ανάγκες σε κάθε δεκαετία ζωής αλλάζουν. Όπως και τα λεφτά. Γι' αυτό οι οι ιδανικοί προορισμοί δεν είναι ίδιοι για όλους.

Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη φράση «πάμε για ονειρεμένες διακοπές»; Προφανώς για κάθε άνθρωπο το ιδανικό μέρος και οι ιδανικές συνθήκες διαφέρουν, αλλά έχουν σχέση και με μια πολύ σημαντική παράμετρο: Την ηλικία. Κακά τα ψέματα, άλλα πράγματα επιδιώκει να βιώσει στις διακοπές του κάποιος 20χρονος και άλλα κάποιος 70χρονος. Είναι διαφορετικές οι προτεραιότητες που έχει ο καθένας στο μυαλό του, αλλά και οι αντοχές για να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα.

Τι θα λέγατε, λοιπόν, να ομαδοποιήσουμε τους ιδανικούς προορισμούς όχι ανάλογα με την φήμη τους ή το πόσα χρήματα χρειάζονται για να τους επισκεφθεί κανείς, αλλά το πόσο ταιριαστοί είναι με την ηλικία του ταξιδιώτη; Στο κείμενο υπάρχουν ιδέες για όλες τις ηλικίες, αλλά λαμβάνονται υπ’ όψιν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ηλικίας. Προεξοφλούμε, δηλαδή, ότι οι 20άρηδες δεν έχουν την ίδια οικονομική δυνατότητα με τους 50άρηδες.

Διακοπές για τους 20άρηδες: Κόστα Ρίκα

Ένας προορισμός που μπορεί να φαίνεται εξωτικός και παράξενος, αλλά δεν είναι τόσο πολύ. Τα αεροπορικά έξοδα είναι κάθε άλλο παρά δυσβάσταχτα, με το επιπλέον tip ότι μπορείτε να βρείτε πάμπολλες πτήσεις από τις ΗΠΑ και σε πολύ φθηνότερη τιμή από το αν επιλέξετε μια απευθείας πτήση (π.χ. από Μαδρίτη). Όταν φτάσετε εκεί, βέβαια, οι τιμές θα σας φανούν εξαιρετικές: Μια μπύρα 500 ml κοστίζει λιγότερο από 1 ευρώ, δύο μπέργκερ με πατάτες λιγότερο από 9 ευρώ και οι εξαιρετικές παραλίες είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες για επιπλέον έξοδα. Υπάρχουν, βέβαια, και πολύ φθηνά καταλύματα, ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός.

Η Κόστα Ρίκα είναι υπερήφανη για τις εικόνες που προσφέρει και στην ενδοχώρα της. Καταπράσινα τροπικά δάση με βραδύποδες, πιθήκους, αράχνες, πουλιά και τζάγκουαρ, όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε και οργανωμένα στο Centro de Rescate y Santuario Las Pumas στο νότιο Cañas, ένα καταφύγιο ζώων και κέντρο διάσωσης. Σημαντικό, επίσης, είναι πως παρ’ ότι η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα ισπανικά, το 90% του πληθυσμού μπορεί να συνεννοηθεί στα αγγλικά.

Διακοπές για τους 30άρηδες: Ιαπωνία

Η χώρα του ανατέλλοντος ήλιου έχει αποκτήσει πια τη ρετσινιά του πανάκριβου προορισμού. Οι τιμές είναι τσιμπημένες, αλλά όχι απαγορευτικές για κάποιον που έχει οργανωθεί σωστά και δεν αφήνει τα πράγματα στην τελευταία στιγμή. Κοινώς, αν ψάξετε για οικονομικό κατάλυμα, θα βρείτε διάφορες συμφέρουσες επιλογές ακόμα και μέσα στο Τόκιο, κι αν προτιμήσετε το γρήγορο φαγητό ή τα έτοιμα γεύματα από τα σούπερ μάρκετ δεν θα ξοδέψετε μια περιουσία για να γεμίσετε το στομάχι σας.

Η Ιαπωνία είναι μαγικός τόπος, που συνδυάζει την παράδοση με την εξελιγμένη τεχνολογία και προσφέρει εκπλήξεις σε κάθε εικόνα. Εκτός από το πολύβουο Τόκιο, κατευθυνθείτε στο Κιότο, όπου θα βρείτε μια πληθώρα βουδιστικών ναών, αυτοκρατορικών παλατιών, σιντοϊστικών ιερών και άψογα περιποιημένους κήπους.

Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να επιλέξουν το Χοκάιντο, το βορειότερο από τα ιαπωνικά νησιά, με τις ιαματικές πηγές και τα υπερσύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα. Όσοι, πάλι, είναι λάτρεις του καλοκαιριού, μπορούν να επισκεφθούν την Οκινάουα, τη νοτιότερη συστάδα νησιών, όπου θα βρουν τιρκουάζ νερά και παραλίες με λευκή άμμο.

Διακοπές για τους 40άρηδες: Μάτσου Πίτσου, Περού

Να, ένας πραγματικά εξωτικός προορισμός. Για την ηλικία όπου έχει κάποιος μεγάλες αντοχές για να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα (το οποίο περιλαμβάνει αρκετή πεζοπορία και ανάβαση), αλλά και για να εκτιμήσει τα θαύματα του πολιτισμού των Ίνκας. Το ταξίδι είναι ιδανικό για περιπετειώδεις ταξιδιώτες στα 40 τους που έχουν την τεχνογνωσία, τον χρόνο και τους πόρους για να κάνουν κράτηση για την απόδραση που μια φορά στη ζωή τους.

Αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε την Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού, και την πόλη Κούσκο που έχει κηρυχθεί παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, εκτός από το βασικό πλεονέκτημα του ταξιδιού: το Μάτσου Πίτσου. Πολλά ταξίδια είναι πλήρως προσαρμόσιμα και μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, να οδηγείτε ή να πάρετε το τρένο. Για ένα κλασικό ταξίδι θα παραμείνετε στο μονοπάτι των Ίνκας και θα περιδιαβείτε τις Άνδεις, αλλά υπάρχουν και άλλες μεμονωμένες εκδρομές και στις ζούγκλες, αλλά και στα παράλια.

Διακοπές για τους 50άρηδες: Νησιά Γκαλαπάγκος

Είστε πια σε μια ηλικία που προφανώς δεν χρειάζεστε μπαστούνι για να περπατήσετε, αλλά επιθυμείτε να πάρετε πολλές εικόνες μέσα σε λίγο χρόνο και με την μικρότερη δυνατή μετακίνηση. Τα νησιά Γκαλαπάγκος με την εκπληκτική πανίδα, η οποία ενέπνευσε την θεωρία της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου, είναι ο ιδανικός προορισμός.

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να φτάσετε εκεί (τα νησιά βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό και αποτελούν μια από τις διοικητικές περιφέρειες του Εκουαδόρ), αλλά αν το επισκεφθείτε θα καταλάβετε πόσο ιδιαίτερο είναι πραγματικά το μέρος. Χάρη σε σοβαρές προσπάθειες προστασίας από το Εθνικό Πάρκο Γκαλαπάγκος και το Θαλάσσιο Καταφύγιο Γκαλαπάγκος, τα νησιά και τα ζώα που τα κατοικούν είναι ακόμα σχετικά ανέγγιχτα. Θα εντοπίσετε γαλαζοπόδαρους, θα κολυμπήσετε με θαλάσσια λιοντάρια και θα παρακολουθήσετε θαλάσσια ιγκουάνα να λιάζονται δίπλα σε πιγκουίνους των Γκαλαπάγκος.

Για να γνωρίσετε τα νησιά, θα χρειαστεί να κάνετε κράτηση για μια περιήγηση και να περάσετε αρκετές μέρες ζώντας σε ένα σκάφος, γι’ αυτό ένα μικρής κλίμακας γιοτ με την παρουσία φυσιοδίφη (για να σας εξηγεί όσα βλέπετε) αξίζει το επιπλέον κόστος.

Διακοπές για τους 60άρηδες: Γαλλία

Ένα ταξίδι στη Γαλλία, όχι μόνο στο Παρίσι, συνδυάζει τα πάντα: Την γκλαμουριά ενός τοπ προορισμού, τα σημαντικά αξιοθέατα που βρίσκονται μόνο εκεί, τις εξαιρετικές γεύσεις σε φαγητό και ποτό, αλλά και την ήρεμη επαρχία, γεμάτη πανέμορφα τοπία. Στο Παρίσι μπορείτε να κάνετε πολλά: από πικνίκ κάτω από τον αστραφτερό Πύργο του Άιφελ μέχρι απογεύματα εξερευνώντας το Παλάτι των Βερσαλλιών ως δείπνα σε ένα από τα βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια της πόλης.

Ένα ταξίδι στην επαρχία μπορεί να σας δώσει πολλές άλλες παραστάσεις. Από την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική της Λα Ροσέλ και τα θαλάσσια σπορ στο Μπιαρίτζ μέχρι τη χλιδή της Γαλλικής Ριβιέρας με τις Κάννες και το Σεν Τροπέ. Για διακοπές τους χειμερινούς μήνες υπάρχει και η Προβηγκία και οι Άλπεις.

Διακοπές για τους 70άρηδες και πάνω: Νότια Αφρική

Το’ χουν πάει σε άλλο επίπεδο τα τουριστικά γραφεία στη Νότια Αφρική. Προσφέρουν διακοπές απολύτως συμβατές με κάπως προχωρημένες ηλικίες, οι οποίες όμως δεν είναι καθόλου μα καθόλου «στατικές». Σαφάρι, βόλτες σε απέραντα εθνικά πάρκα και άγρια ζώα παρέα με εξαιρετικής ποιότητας καταλύματα, πολλά εκ των οποίων από την έξω τους πλευρά μοιάζουν με καλύβες ιθαγενών, όμως προσφέρουν όλες τις ανέσεις.

Από τις μεγάλες πόλεις όπως το Κέιπ Τάουν, το Νατάλ και το Γιοχάνεσμπουργκ, η Νότια Αφρική προσφέρει κυρίως την αίσθηση της ελευθερίας που δίνει η άγρια φύση. Όλα αυτά, βέβαια, με σημαντική οργάνωση που δύσκολα βρίσκεις σε άλλες αφρικανικές χώρες, προηγμένες συγκοινωνίες και έμπειρο προσωπικό. Γι’ αυτούς που παρά τα χρονάκια τους επιζητούν την περιπέτεια δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερος προορισμός για διακοπές.

Πηγή: intronews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα