Το μενού στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Αυτές είναι οι νέες ταινίες στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα.

«Η κιβωτός των ανθρώπων»

Οταν οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, «πέφτει» στα χέρια τους και το Μουσείο του Λούβρου. Με αφορμή τη συνεργασία μεταξύ του Γερμανού αξιωματικού, κόμη Βολφ Μέτερνιχ, και του Γάλλου διευθυντή του Λούβρου, Ζακ Ζογιάρ, για τη διάσωση αυτής της ζωντανής κιβωτού του ανθρώπινου πολιτισμού, ο μεγάλος Ρώσος σκηνοθέτης Αλεξάντερ Σοκούροφ δημιουργεί μια πολυεπίπεδη ταινία για την τέχνη, τον πολιτισμό, τον πόλεμο και το τι ακριβώς είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους. Φυσικά, ένα μουσείο είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν χώρο όπου διατηρείται η τέχνη. Το μουσείο είναι το πραγματικό γενετικό κύτταρο ενός πολιτισμού, το ζωντανό όργανο της πόλης, εκεί όπου χτυπά η καρδιά ενός έθνους. Σύμφωνα με την προσέγγιση του Σοκούροφ, η έννοια του μουσείου είναι τουλάχιστον ιερή. Συμφωνούμε.

Σκηνοθεσία & σενάριο: Αλεξάντερ Σοκούροφ.

Πρωταγωνιστούν: Τζοάνα Κορτάλ Αλτες, Βενσάν Νεμέθ.

«Εντι, ο αετός»!

Ο Μάικλ Εντουαρντς ήταν ο πρώτος αθλητής που εκπροσώπησε τη Μεγάλη Βρετανία στο άλμα με σκι, στους Ολυμπιακούς του Κάλγκαρι το 1988. Σχεδόν... τελευταίος στην κατάταξη και εντελώς αυτοχρηματοδοτούμενος (εργαζόταν ως οικοδόμος για να ζήσει), ο Εντουαρντς είχε ως εμπόδια το βάρος του, την έλλειψη εξοπλισμού και εκπαίδευσης, την κακή όραση και την υψοφοβία! Ακούγεται ξεκαρδιστικό -το ξέρω-, μα πρόκειται για αληθινή ιστορία! Βλέπετε, η μόνιμα καλή διάθεσή του και η αισιόδοξη προσέγγισή του κέρδισαν τους φαν του αθλήματος σε ολόκληρο τον κόσμο και ο Εντουαρντς, σύμβολο πια της επιμονής και του αλύγιστου ανθρώπινου πνεύματος, έγινε διάσημος για αυτό που δεν θα περίμενε ποτέ κανείς: για αυτό που πραγματικά ήταν. Υπέροχος, ως προπονητής, ο Χιου Τζάκμαν, ξεχωριστός -αν μη τι άλλο- ο Τάρον Ετζερτον στον πρώτο ρόλο.

Σκηνοθεσία: Ντέξτερ Φλέτσερ.

Σενάριο: Σάιμον Κέλτον, Σιν ΜακΚόλεϊ.

Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Τάρον Ετζερτον, Κρίστοφερ Ουόκεν.

«Στην αγκαλιά του φιδιού»

Εμπνευσμένος από τα ημερολόγια του Ολλανδού εξερευνητή Θίοντορ Κοχ Γκράμπεργκ και του Αμερικανού Ρίτσαρντ Εβανς, ο 35χρονος Κολομβιανός σκηνοθέτης Σίρο Γκέρα υφαίνει ένα μαγικό πέπλο γύρω από τον Αμαζόνιο της Κολομβίας, όπου με απόσταση δεκαετιών δύο επιστήμονες αναζητούν ένα ιερό φυτό με θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες. Η περιπλάνηση θα οδηγήσει και τους δύο στον ίδιο Σαμάνο -τελευταίο επιζώντα της φυλής του- και η σχέση τους μαζί του θα πάρει απρόβλεπτη τροπή.

Σκηνοθεσία & σενάριο: Σίρο Γκέρα.

Πρωταγωνιστούν: Νίλμπιο Τόρες, Γιαν Μπιζοβέ, Αντόνιο Μπολιβάρ.

«10 Cloverfield Lane»

Ξυπνώντας από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, μια νεαρή κοπέλα βρίσκεται στο υπόγειο ενός ανθρώπου που ισχυρίζεται πως της έσωσε τη ζωή από μια χημική επίθεση εξωγήινων. Οχι ακριβώς σίκουελ, αλλά μάλλον... παρωνυχίδα μιας παλαιότερης εμπορικής επιτυχίας καταστροφής («Cloverfield»), το φιλμ του Νταν Τράχτενμπεργκ διαθέτει σασπένς αλλά και ένα φινάλε που επιστρέφει στην επιστημονική φαντασία.

Σκηνοθεσία: Νταν Τράχτενμπεργκ.

Σενάριο: Τζος Κάμπελ, Μάθιου Στέκεν & Ντάμιεν Τσαζέλ.

Πρωταγωνιστούν: Τζον Γκούντμαν, Μαίρη Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ, Τζον Γκάλαχερ Τζούνιορ.

«Suntan»

Ο Κωστής, εσωστρεφής και μοναχικός, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και ενήλικες δεσμεύσεις, βρίσκεται λίγο μετά τα 40 του στην Αντίπαρο για να αναλάβει, ως γιατρός, την τοπική κλινική, όπου η χειμωνιάτικη ρουτίνα δίνει τη θέση της σε ένα ξέφρενο καλοκαίρι. Η καθημερινότητα του Κωστή δεν θα αργήσει να ανατραπεί βίαια, καθώς θα ξεχωρίσει και θα ερωτευτεί παράφορα τη 19χρονη Αννα. Ξεκινά ως ανέμελη κομεντί και εξελίσσεται σε αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ τούτο το καλοστημένο φιλμ του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.

Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος.

Σενάριο: Σύλλας Τζουμέρκας & Αργύρης Παπαδημητρόπουλος.

Πρωταγωνιστούν: Μάκης Παπαδημητρίου, Ελλη Τρίγκου, Σύλλας Τζουμέρκας, Γιάννης Οικονομίδης.

«Το μάθημα»

Σε μια μικρή πόλη της Βουλγαρίας, η Ναντέζντα, μια νεαρή καθηγήτρια, ψάχνει τον κλέφτη στην τάξη της για να του δώσει ένα μάθημα για το σωστό και το λάθος. Και η ίδια, όμως, θα οδηγηθεί στην απελπισία και θα εξαναγκαστεί να ληστέψει μια τράπεζα.. Πολυβραβευμένη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συμπαραγωγή Ελλάδας - Βουλγαρίας, ρεαλιστική και καθηλωτική.

Σκηνοθεσία & σενάριο: Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ.

Πρωταγωνιστούν: Μαργκίτα Γκόσεβα, Ιβάν Μπάρνεφ, Ιβάν Σάβοφ.

«Το λευκό πραξικόπημα»

Ασπρόμαυρο γερμανικό ντοκιμαντέρ παραγωγής 1975, που επικεντρώνεται στο πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ εναντίον του προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε τον Σεπτέμβριο του 1973. Μέσα από το "Λευκό πραξικόπημα" αποκαλύπτονται ο ρόλος της CIA, καθώς και τα εκατομμύρια δολάρια με τα οποία χρηματοδότησαν τους προβοκάτορες που οδήγησαν τη Χιλή στη στρατιωτική χούντα.

Σκηνοθεσία: Γουόλτερ Χαϊνόφσκι, Τζέραρντ Σόιμαν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα