Fast Forward Festival στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο των πιστολιών και των χειροβομβίδων, ο πρωτοποριακός γερμανικός θίασος Rimini Protokoll στήνει ένα αντισυμβατικό ζωντανό videogame σε είκοσι δωμάτια, τη διαδραστική παράσταση «Situation Rooms», ανατρέποντας τα δεδομένα στη θέαση του θεάτρου. Σηματοδοτεί την έναρξη του «Fast Forward Festival» που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η παράσταση δίνεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος: Πειραιώς 254, Ταύρος. Ώρες παραστάσεων: 14:00, 16:00 18:00, 20:00, 22:00. Οι παραστάσεις ξεκινούν αυστηρά στις αναγραφόμενες ώρες. Πληροφορίες στο τηλ. 212 2549056.

Το Fast Forward Festival είναι ένα πρωτοποριακό Φεστιβάλ νέων τεχνολογιών, με νέα μέσα και φόρμες που αγγίζουν όλες τις αισθήσεις, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν έξι παραστάσεις, που έχουν θριαμβεύσει στις σκηνές του εξωτερικού. Η Στέγη βγαίνει και «εκτός των τειχών» με site - specific περφόρμανς σε απρόσμενους χώρους και στήνει μια αποκαλυπτική περιπατητική παράσταση στους δρόμους της Αθήνας. Ψηφιακές κάμερες, iPod, κινητά τηλέφωνα, ίντερνετ, live - cinema, τεχνικές του ντοκιμαντέρ και του μοντάζ επιστρατεύονται στα διαδραστικά, πολύτεχνα και site - specific θεάματα του Φεστιβάλ.

Και όλα αυτά, γιατί το θέατρο της νέας εποχής είναι ανήσυχο και υβριδικό, ένα κολλάζ τεχνών, τεχνικών και μέσων, μια ολική, πρωτόγνωρη και συναρπαστική εμπειρία, σε άμεση συνάφεια με τις τεχνολογικές κατακτήσεις, την πολιτικοκοινωνική εγρήγορση και τις παγκόσμιες αγωνίες. Όπως επισημαίνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κάτια Αρφαρά: «Θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέες τάσεις και κατεξοχήν υβριδικές παραστάσεις, που υπερβαίνουν και, την ίδια στιγμή, διευρύνουν τα όρια των τεχνών. Δεν έχουμε, ωστόσο, να κάνουμε μόνο με νέες φόρμες, αλλά και με ουσιαστικές ανατροπές στον τρόπο, με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε θέατρο. Οι καλλιτέχνες και οι ομάδες του FFF χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες ως ένα διαλεκτικό μέσο, για να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο του θεατή, τη θέση της τέχνης στον δημόσιο χώρο, τα όρια του ακτιβισμού και της καλλιτεχνικής δράσης. Δεν είναι τυχαίο ότι, στο πλαίσιο του πρώτου FFF, το θέατρο μεταφέρεται για πρώτη φορά από τη Στέγη στο κέντρο της Αθήνας, επιχειρώντας έναν άμεσο διάλογο με την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα».

Αναλυτικό πρόγραμμα Φεστιβάλ

27 Απριλίου έως 3 Μαΐου - «Situation rooms»

H κορυφαία ευρωπαϊκή πρωτοποριακή ομάδα Rimini Protokoll, που διεύρυνε την έννοια του θεάτρου - ντοκουμέντου, στήνει στο κέντρο της Αθήνας ένα αντισυμβατικό και άκρως πολιτικοποιημένο ζωντανό βιντεοπαιχνίδι. Το «Situation rooms» συγκεντρώνει 20 ανθρώπους από διάφορες ηπείρους, οι ζωές των οποίων έχουν διαμορφωθεί από τη χρήση όπλων, σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό που αναδημιουργεί τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο των πιστολιών και των εκτοξευόμενων χειροβομβίδων, των εξουσιαστών και των προσφύγων, μέσα από απροσδόκητες διαδρομές και αναπάντεχες συναντήσεις.

PIGI PSIMENOU

«Situation rooms».
Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος»: Πειραιώς 254 - Ταύρος (Κτήριο 56, Είσοδος Γ΄). Ώρες παραστάσεων: 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 22:00 (προσέλευση, αυστηρά, τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη).

2 και 3 Μαΐου - «Jerusalem»

Παράσταση - ταινία και, ταυτόχρονα, εικαστική εγκατάσταση είναι το «Jerusalem» (2013) της φλαμανδικής θεατρικής ομάδας Berlin. Το έργο, που οι δημιουργοί του το προσδιορίζουν ως «πορτραίτο  μιας πόλης», βασίζεται σε μια ιδιαίτερη σύνθεση από βίντεο, τραβηγμένων στην Ιερουσαλήμ, και από συνεντεύξεις των κατοίκων της: Ιουδαίων, Μουσουλμάνων και Χριστιανών.

Μικρή Σκηνή Στέγης, στις 19:00.

«Jerusalem».
2 έως 4 Μαΐου - «Κiss & cry / Νanodanses»

Ζευγάρι στη ζωή και συνεργάτες στη σκηνή, η σπουδαία Βελγίδα χορογράφος και χορεύτρια Michèle Anne De Mey και ο - πολυβραβευμένος στις Κάννες – κινηματογραφιστής Jaco Van Dormael παρουσιάζουν το επιτυχημένο έργο «Kiss & cry / Νanodanses» (2011), ένα χοροθέαμα σε… μικρογραφία, όπως υποδηλώνει και ο υπότιτλός του, το οποίο διευρύνει τα όρια του χορού και του σινεμά, αφού διακρίνονται μόνο τα χέρια και τα δάχτυλα των χορευτών πάνω σε ένα σκηνικό σε μικροκλίμακα.

Κεντρική Σκηνή Στέγης, στις 20:30.

2 έως 11 Μαΐου - «No man’s land»

Ο διακεκριμένος Ολλανδός σκηνοθέτης και εικαστικός Dries Verhoeven στήνει στους δρόμους της Αθήνας την περιπατητική παράσταση  - πολιτική πράξη «No man’s land». Είκοσι θεατές συναντιούνται σε έναν κεντρικό σταθμό της πόλης με είκοσι οικονομικούς μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες. Κάθε θεατής, έχοντας ένα iPod που του δίνει ηχητικές πληροφορίες, ακολουθεί τον «δικό» του μετανάστη - οδηγό σε έναν αποκαλυπτικό  περίπατο.

Αφετηρία: Σταθμός Ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι (η παράσταση προϋποθέτει περίπατο του κοινού για περίπου 40 λεπτά). Ώρες παραστάσεων: Δευτέρα έως Παρασκευή: 17:00, 20:00, 22:00, Σάββατο και Κυριακή: 15:00, 17:00, 20:00, 22:00 (προσέλευση, αυστηρά, τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη).

MAARTEN VAN HAAFF

«No man’s land».
4 και 5 Μαΐου

«Pixelated revolution»

Ο διεθνώς καταξιωμένος Λιβανέζος καλλιτέχνης Rabih Mroué παρουσιάζει την πολύκροτη («αντι - ακαδημαϊκή», σύμφωνα με τον ίδιο) διάλεξη - περφόρμανς «Pixelated revolution» (2012). «Ο συριακός λαός φιλμάρει τον ίδιο τον θάνατό του…». Ξεκινώντας με αυτήν τη διαπίστωση, ο Mroué σχολιάζει την καταγραφή – μέσω των κινητών τηλεφώνων αυτόπτων μαρτύρων – της εν ψυχρώ δολοφονίας αμάχων στην πόλη Χομς της Συρίας  και της αναπαραγωγής αυτών των βίντεο και των φωτογραφιών στο ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα.

Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου +5: στις 19:00.

Ο διεθνώς καταξιωμένος Λιβανέζος καλλιτέχνης Rabih Mroué.
«Riding on a cloud»

Ο τίτλος της ιδιοσυγκρασιακής και συγκινητικής «οικογενειακής» περφόρμανς «Riding on a cloud» είναι δανεισμένος από μια ποιητική συλλογή του Yasser Mroué, αδερφού του Rabih Mroué. Σε αυτή την περφόρμανς, οι δύο αδερφοί συμπρωταγωνιστούν.

Μικρή Σκηνή Στέγης: στις 21.00.

5 και 6 Μαΐου - Διεθνές Συμπόσιο

Διήμερο διεθνές Συνέδριο, με θέμα «Μedia, πολιτική, περφόρμανς: Ο ρόλος του διαμεσικού θεάτρου (Intermedial Theatre) στον δημόσιο χώρο». 5 Μαΐου: Κεντρική Σκηνή Στέγης, 14:00 - 18:00, 6 Μαΐου: Μικρή Σκηνή, 10:00 - 16:30.

Παράλληλες δράσεις

Δευτέρα 28 Απριλίου

19:00, Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14 - 16): πρώτη προβολή του φιλμ «Ο Προμηθέας στην Αθήνα» των Rimini Protokoll και διάλεξη του Daniel Wetzel. Το φιλμ θα προβληθεί στα ελληνικά με γερμανικούς υπότιτλους. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα γερμανικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Είσοδος ελεύθερη.

12:00 - 17:00: Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος»: workshop με τον Daniel Wetzel από τους Rimini Protokoll. Απευθύνεται σε κινηματογραφιστές, δραματουργούς, σκηνοθέτες, επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών και σπουδαστές δραματικών σχολών. Κόστος συμμετοχής: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ (απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω email στο education@sgt.gr).

Παρασκευή 2 Μαΐου

Κεντρική Σκηνή Στέγης: συζήτηση με τους συντελεστές, μετά την παράσταση «Κiss & cry / Νanodanses».

20:00: Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 - 136): Συζήτηση «Τα τείχη εντός της πόλης».

Σάββατο 3 Μαΐου

Μικρή Σκηνή Στέγης: συζήτηση με τους συντελεστές, μετά την παράσταση «Jerusalem».

20:00: Αίθουσα Προβών Στέγης: workshop για τον κινηματογράφο και το ντοκουμέντο. Είσοδος ελεύθερη.

Δευτέρα 5 Μαΐου

Μικρή Σκηνή: Συζήτηση με τους συντελεστές, μετά την παράσταση «Riding on a cloud».
Τετάρτη 7 Μαΐου

20:00: Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων: Συζήτηση
«No man’s land: Οι “ου τόποι” του σήμερα». Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ, πακέτο ημέρας (2 παραστάσεις Rabih Mroue): κανονικό 20 ευρώ, μειωμένο: 14 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Master Card και Visa), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay  σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, τηλεφωνικά: 210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: στην ιστοσελίδα της Στέγης. Επίσης, εισιτήρια θα πωλούνται επί τόπου, στους χώρους των παραστάσεων (Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και Σταθμός Ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι). Άνετη και οικονομική στάθμευση εντός του κτηρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 01:00.

Εκθέσεις - Εγκαίνια

«Με αεροπλάνα και βαπόρια»

Μετά την έκθεση με βιβλία καλλιτεχνών «Desk Issues», το αυτοδιαχειριζόμενο καλλιτεχνικό εργαστήρι 3 137 οργανώνει τον αυτοσχέδιο εκδοτικό οίκο «Πολική αρκούδα» και προσκαλεί μια φορά τον χρόνο δημιουργούς, καλλιτέχνες και κάθε είδους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες να δημιουργήσουν ένα γλυπτό-βιβλίο εξερευνώντας ένα διαφορετικό θέμα ή μία ιδέα κάθε φορά. Στην έκθεση «Με αεροπλάνα και βαπόρια» «πρωταγωνιστούν» τα μεταφορικά μέσα και οι καλλιτέχνες διερευνούν το ταξίδι, τη μετανάστευση, τη φυγή. Συμμετέχουν με νέα και παλιά έργα καλλιτέχνες από τη Γερμανία, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Καλλιτεχνικό εργαστήρι3 137: Μαυρομιχάλη 127, Εξάρχεια. Ώρα 12.00 - 18.00

Συναυλίες

Κουαρτέτα για πιάνο στο θέατρο «Ολύμπια»

Τέσσερις σημαντικοί σολίστ του συνόλου μουσικής δωματίου Kyklos Ensemble ερμηνεύουν το Κουαρτέτο για πιάνο σε σολ ελάσσονα, αρ. 1 (KV 478) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και το Κουαρτέτο για πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, το έργο 47 του Ρόμπερτ Σούμαν. Επίσης, ανάμεσα στα δύο έργα θα ακουστεί το ιδιαίτερα απαιτητικό σκέρτσο για τέσσερα όργανα του Νίκου Σκαλκώτα.

Το κουαρτέτο αποτελούν οι Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα) Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλλο) και Στέφανος Θωμόπουλος (πιάνο).
Εθνική Λυρική Σκηνή Θέατρο Ολύμπια: Ακαδημίας 59-61. Τηλ. 210-3612461. Ώρα 18.00. Είσοδος ελεύθερη.

Μουσική από τον κινηματογράφο στο «Τριανόν»

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη χώρα του σινεμά, μέσα από τη μουσική, προετοίμασε με νεανικό πάθος η ορχήστα νέων μουσικών The Underground Υouth Orchestra, που αποτελείται από 25 σπουδαστές μουσικής, ηλικιών από 10 έως 22 ετών, και συμπληρώνεται από τρεις επαγγελματίες μουσικούς. Οι λάτρεις της μουσικής και του κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, με τη ζωντάνια και την αρτιότητα των νέων μουσικών της ορχήστρας, μελωδίες και ηχοχρώματα που ακούστηκαν πρώτη φορά σε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες των τελευταίων χρόνων. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν, επίσης, κομμάτια κλασσικής μουσικής που ενσωματώθηκαν επιτυχημένα στο soundtrack γνωστών ταινιών, όπως, ενδεικτικά, το περίφημο Waltz No 2 του Dmitri Shostakovich,«Μάτια ερμητικά κλειστά» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Σινέ Τριανόν: Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101. Εισιτήρια 8 ευρώ, 3 ευρώ, μαθητικό, φοιτητικό, άνεργοι. Ώρα 11.30.
Εκδήλωση «Η κληρονομιά της μνημόνευσης»

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την ιστορική μνήμη και τη μνημόνευση με αφορμή την εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων (18/4). Θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί Ελ. Γιαλούρη, Αλ. Μπούνια και Β. Καραμανωλάκης και τα μέλη του ΔΣ του ελληνικού ICOMOS δρ Κ. Ψαρουδάκης και Σ.Σπυροπούλου.

Αμφιθέατρο Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ώρα 11.00

Για τους μικρούς φίλους

«Μαγιάτικα στεφάνια»

Παιδικά εικαστικά εργαστήρια με αφετηρία τα «Μαγιάτικα στεφάνια», όπως τα έχουν αποτυπώσει με τον χρωστήρα τους Έλληνες ζωγράφοι.
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Κόδρου 9, Πλάκα. Τηλ. 2103312621. Για παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Εισιτήριο 8 ευρώ.
«Αψυχα αντικείμενα έχετε λοιπόν ψυχή;»

Οι μικροί επίδοξοι μουσειολόγοι πλάθουν ιστορίες γύρω από διάφορα αντικείμενα και στήνουν τη δική τους έκθεση για τους οδοντιάτρους και τους φαρμακοποιούς μιας άλλης εποχής. Στο τέλος, σε ρόλο ξεναγού, θα παρουσιάσουν στο κοινό την έκθεσή τους.

Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών: Θόλου 5, Πλάκα. Τηλ. 210 3689502-4. Εισιτήριο 3 ευρώ. Ώρα 12.00 Διάρκεια προγράμματος 90΄.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα